Blog

Szűrők

Kukoricaliszt, a gluténmentes alternatíva

Azok számára, akik gluténérzékenységben szenvednek, minden egyes nap egy igazi kihívás, főleg az új étrend kialakításának elején. Mit ehetünk és mit nem, könnyű elveszni a különféle tápanyagok sűrűjében. Kókuszliszt, hajdinaliszt, rizsliszt, mandulaliszt, batátaliszt, nyílgyökérliszt – csak hogy néhányat említsünk a sok lehetőség közül. És persze a kukoricaliszt, ami talán a leginkább ismert alternatíva hazánkban, hiszen a kukoricadarát és a kukoricalisztet régóta használja a magyar gasztronómia is. De vajon miért jó választás? Ennek jár most utána az Interfood!

Liszt vagy dara?
A kukoricalisztet úgy állítják elő, hogy a megtisztított szemeket előbb megszárítják, majd megőrlik. Attól függően beszélünk lisztről vagy daráról, hogy mennyire őrlik a szemeket finomra. A durvára őrölt darát leginkább kásákhoz ajánlott használni, míg a liszt finomságúra őrölt változatból készülhet bármi, akárcsak a hagyományos lisztből.

Hasznos tápanyagforrás
Azon túl, hogy a kukoricaliszt teljesen gluténmentes, más előnyökkel is bír. Több mint 60% fehérjét tartalmaz, amit szervezetünk jól tud hasznosítani. Tele van esszenciális aminosavakkal, mint a cisztin és a metionin, melyek különösen fontosak azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek. Található benne vízben és zsírban oldódó vitamin is, valamint gazdag E, B1, B2, B3, B4, B5, és B6 vitaminforrás. Mindemellett olyan különleges vegyületek is találhatóak a kukoricalisztben, melyek képesek megtisztítani a vért a toxikus anyagoktól.

Élettani hatásai
Ha mindez nem lenne elég, a kukoricából készült dara illetve liszt támogatja májunk egészséges működését, szabályozza a vércukorszintet, és segít kordában tartani a koleszterint is. Mivel alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása.

Ha Ön is gluténmentes étrendet folytat, és küzd azzal, hogy milyen ebédet varázsoljon magának minden nap, az Interfood jó szívvel ajánlja a Zéró-Paleo menüjét, amely kizárólag glutén-, laktóz- és cukormentes ételeket tartalmaz. Rendeljen finom és változatos ételeket házhoz, figyeljen oda az egészségére!

Ez is érdekelheti

hüvelyesek

A legnehezebben emészthető ételek

Nem mindegy, hogy melyik napszakban mit eszünk, hiszen a rosszul megválasztott élelmiszerek emésztési problémákat, puffadást, gyomorégést, görcsöket okozhatnak, és rossz közérzethez vezetnek. Ha szeretnénk mindezt elkerülni, szükség lesz némi tudatosságra és odafigyelésre, amikor ételeinket megválasztjuk. Az Interfood most sorra veszi a legnehezebben emészthető élelmiszereket, így könnyebb lesz őket megfelelő időpontban fogyasztani a nap folyamán. Mit…