Blog

Szűrők

Tonkabab, az ismeretlen csodafűszer

A folyton új ízekkel kísérletező cukrászok már jól ismerik, a legtöbb ember azonban még viszonylag keveset hallott róla. Az édesfűszerek, mint a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy a szegfűbors csapata új taggal bővült, a tonkababbal. Ezzel a rendkívül intenzív aromájú fűszerrel egyre több édességben és süteményben találkozhatunk, ezért érdemes róla néhány szót ejtenünk. Tartson ismét az Interfooddal, ismerjük meg a tonkababot, ami valójában nem is bab. Hogy akkor micsoda? Rögtön kiderül!

Értékes illatanyag

A tonkabab fán terem, méghozzá a tonkafán. A dél-amerikai Orinoco-medencében őshonos faféle hatalmasra megnő, és kérge, fája, termése is erőteljes illatú. Őshonos területein nagy tisztelet övezi, mágikus erőt tulajdonítanak neki. A helyiek úgy tartják, hogy magja amulettként hordva szerencsét hoz, és segít titkos vágyaink beteljesülésében, de gyógyteát is készítenek belőle, ami az ott élők szerint minden baj csodálatos ellenszere. Bár édesipari felhasználási lehetőségeit még csak most kezdi felfedezni a világ, a dohányipar és a kozmetikai ipar már régóta alkalmazza. Erőteljes fűszeres illata nagy kincs, fontos összetevője számos parfümnek, kozmetikai készítménynek.

Kumarin, egy veszélyes vegyület

Egyes vidékéken a tonkabab élelmiszeripari felhasználása sokáig tiltott volt, aminek oka, hogy veszélyes vegyületeket tartalmaz. Ez a veszélyesnek tartott összetevő a kumarin, ami ugyan vízben nem oldódik jól, de alkoholban igen, és ha nagy mennyiség kerül belőle az emberi szervezetbe, akkor súlyos véralvadási problémákat és májkárosodást okoz. Ennek ellenére ma már szinte mindenhol engedélyezett alkalmazása, hiszen képtelenség lenne akkora mennyiséget elfogyasztani belőle, ami problémát okoz, ráadásul forgalomba kerülés előtt a kumarint ki is vonják a babból. Így mire a boltok polcaira kerül, már teljesen veszélytelen.

Fűszerként alkalmazva

Egyszerre fahéj és szegfűszeg, más ételben pedig vanília – mindig attól függően változik íze, hogy milyen más vegyületekkel keveredik. Nagyon jól illik a csokis, krémes, tejszínes süteményekhez, de készülhet vele fagylalt és péksütemény is. A libamájjal és a vadhúsokkal egészen különleges egységet alkot, de kacsasülhöz is érdemes egy keveset adni. Megvásárolhatjuk porrá őrölt formában vagy egészben, ez utóbbi esetben egy keveset le kell belőle reszelni, mint a szerecsendió esetében.

Kedvet kapott hozzá, hogy kipróbálja? Egy finom tonkababos süteménynek biztosan örülni fog az egész család. A süteménykészítéshez persze idő kell, ebben segít az Interfood – rendeljen házhoz gazdag kínálatunkból – naponta legalább 60 különböző fogásból válogathat –, futárunk pedig házhoz viszi! Így a főzés helyett marad ideje süteményt sütni!

Ez is érdekelheti

Így etetnek ők – tippek más nemzetektől gyermekeink táplálásához

A mindennapos, életünket szinte 24 órában átszövő internethasználatnak sok árnyoldala lehet. Szerveznek is ezekről konferenciákat, írnak cikkeket, és vitatkoznak róluk a villamoson. Jól értve és okosan kihasználva azonban a világhálót, könnyedén állíthatjuk fejlődésünk, jobb létünk szolgálatába (és még az ebédünket is házhoz rendelhetjük a segítségével). Ebben nincs semmi újdonság. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos, amin…