Blog

Szűrők

Mitől földi a földimogyoró?

Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró – hangzik a jól ismert mikulásváró dalocska. Ugyan manapság inkább csokit és édességet szokott hozni a Mikulás, talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor az alma, a mandarin és a mogyoró okozta a legnagyobb örömet a kicsiknek. A világ folyton változik, de a mogyorót azért továbbra is szeretjük, igazi téli, szezonális csemege, és még mindig vannak olyan családok, ahol a Mikulás csomagjába is kerül belőle. Pirítva, saját kézzel megtörve a legfinomabb, hozzátartozik a téli bekuckózós, filmnézős estékhez. Erről szól az Interfood legújabb cikke!

Egy növény, amelynek kedvezett a klímaváltozás

A földimogyoró Dél-Amerikából származó növény, melynek vannak bokrosan növő és fekvő fajtái is. Kifejezetten melegigényes, a tűző napot jól bírja, vízigénye közepes, de a túllocsolás nem kedvez neki. Nem igényel sok tápanyagot, a homokos talajban jól érzi magát. A klímaváltozás egyik pozitív fejleménye, hogy hazánkban is egyre könnyebben termeszthető, hiszen a nyári extrém melegek során kiválóan tud fejlődni. Egyre több hazai kistermelő foglalkozik vele, amit bőséges terméssel hálál meg. Termesztése fenntartható, környezetkímélő, hiszen kevés növényvédő szert igényel, és a mesterséges túlöntözéssel sem kell a környezetet terhelni.

Értékes magok a föld alól

Rendkívül érdekes, hogy virágzás és megtermékenyülés után a földimogyoró virágjai visszahúzódnak a földbe, és a növény ott neveli ki magjait, erről is kapta a nevét. A földimogyoró magjai tehát valóban a föld alatt teremnek, barna héj veszi őket körbe, amit kézzel is könnyedén feltörhetünk. Betakarítás során a növényt a burgonyához hasonlóan ki kell húzni a földből, és annak gyökerén találjuk meg a kis gumókat, lehetőleg minél többet belőlük. 

A betakarítás

A földimogyoró betakarítási ideje őszre esik, jellemzően októberben történik. Ekkor a kiásott növényről leszedik a magokat, és szétterítve megszárítják. Ebben a fázisban még hajlamos a penészedésre, ezért fontos, hogy szellős helyen jól ki legyenek szárítva. Ezt követi a tisztítás, majd a pörkölés, hiszen attól lesz a mogyorónak igazán finom, jellegzetes íze. A pörkölt mogyorót aztán héjastól, vagy megpucolva árulják. 

Egy kis nasi mindig jólesik, de a meleg ebédről sem szabad megfeledkeznünk. Az egészséges táplálkozás legfontosabb pillére a változatosság, amit nem könnyű mindig biztosítani. Az Interfood gazdag ételkínálatával lehetőség nyílik egészséges ebédet enni anélkül, hogy órákon át a konyhában kellene álldogálnunk. Tegyen egy próbát velünk, rendelje házhoz ebédjét, és lakjon jól a család az Interfooddal!

Ez is érdekelheti

Éljenek a főzelékek! Éljen a sárgaborsó-főzelék!

Nevezhetjük csuszpájznak vagy ázaléknak. Nincs zöldség, fű vagy gyümölcs, amiből ne készülhetne. Úgy járja, hogy hétköznapokon hígabban, hús nélkül, ünnepnapokon hússal, gazdagabbra főzve tálaljuk. Az étel, amit és ahogy csak mi magyarok eszünk: a főzelék. Rántással, lisztszórással vagy tejfölös habarással főzött, rövid levű zöldségétel. Már a XVI. század óta jellemző nálunk, még ha igazi népszerűségre…