Blog

Szűrők

Mitől földi a földimogyoró?

Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró – hangzik a jól ismert mikulásváró dalocska. Ugyan manapság inkább csokit és édességet szokott hozni a Mikulás, talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor az alma, a mandarin és a mogyoró okozta a legnagyobb örömet a kicsiknek. A világ folyton változik, de a mogyorót azért továbbra is szeretjük, igazi téli, szezonális csemege, és még mindig vannak olyan családok, ahol a Mikulás csomagjába is kerül belőle. Pirítva, saját kézzel megtörve a legfinomabb, hozzátartozik a téli bekuckózós, filmnézős estékhez. Erről szól az Interfood legújabb cikke!

Egy növény, amelynek kedvezett a klímaváltozás

A földimogyoró Dél-Amerikából származó növény, melynek vannak bokrosan növő és fekvő fajtái is. Kifejezetten melegigényes, a tűző napot jól bírja, vízigénye közepes, de a túllocsolás nem kedvez neki. Nem igényel sok tápanyagot, a homokos talajban jól érzi magát. A klímaváltozás egyik pozitív fejleménye, hogy hazánkban is egyre könnyebben termeszthető, hiszen a nyári extrém melegek során kiválóan tud fejlődni. Egyre több hazai kistermelő foglalkozik vele, amit bőséges terméssel hálál meg. Termesztése fenntartható, környezetkímélő, hiszen kevés növényvédő szert igényel, és a mesterséges túlöntözéssel sem kell a környezetet terhelni.

Értékes magok a föld alól

Rendkívül érdekes, hogy virágzás és megtermékenyülés után a földimogyoró virágjai visszahúzódnak a földbe, és a növény ott neveli ki magjait, erről is kapta a nevét. A földimogyoró magjai tehát valóban a föld alatt teremnek, barna héj veszi őket körbe, amit kézzel is könnyedén feltörhetünk. Betakarítás során a növényt a burgonyához hasonlóan ki kell húzni a földből, és annak gyökerén találjuk meg a kis gumókat, lehetőleg minél többet belőlük. 

A betakarítás

A földimogyoró betakarítási ideje őszre esik, jellemzően októberben történik. Ekkor a kiásott növényről leszedik a magokat, és szétterítve megszárítják. Ebben a fázisban még hajlamos a penészedésre, ezért fontos, hogy szellős helyen jól ki legyenek szárítva. Ezt követi a tisztítás, majd a pörkölés, hiszen attól lesz a mogyorónak igazán finom, jellegzetes íze. A pörkölt mogyorót aztán héjastól, vagy megpucolva árulják. 

Egy kis nasi mindig jólesik, de a meleg ebédről sem szabad megfeledkeznünk. Az egészséges táplálkozás legfontosabb pillére a változatosság, amit nem könnyű mindig biztosítani. Az Interfood gazdag ételkínálatával lehetőség nyílik egészséges ebédet enni anélkül, hogy órákon át a konyhában kellene álldogálnunk. Tegyen egy próbát velünk, rendelje házhoz ebédjét, és lakjon jól a család az Interfooddal!

Ez is érdekelheti

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…