Blog

Szűrők
eszterhazy-marhatokany

Eszterházy marhatokány paleo galuskával

Az Esterházy (vagy Eszterházy) név hallatán sokaknak elsőre nem az ételek ugranak be, hiszen többek között ez volt a családneve a közelmúlt és az egész magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának, Esterházy Péternek is. Regényei és drámái mellett zseniális, szállóigévé váló mondatokat is hagyott az utókorra, mint például ezt: „Ha egy nap megírok egy oldalt, másnap pedig kihúzom az egészet, az két nap jó munka.”

A sportot kedvelők körében azonban nem ő az ismertebb, hanem az öccse, Márton, aki a 80-as évek nagy magyar válogatottjának csatára volt, és az 1986-os, legendás brazilverés során is betalált. Az utána következő világbajnokság aztán már neki sem sikerült jobban, mint a válogatott többi tagjának, de legalább elmondhatja magáról, hogy részese volt az utolsó olyan focisikernek, amikor az ország nagy része még elhitte, hogy világbajnokok leszünk.
A köztudatban az Esterházy név persze elsősorban még mindig a család különböző tagjairól elnevezett ételek révén él. A legismertebb közülük az Esterházy-torta, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejében indult hódító útjára, és mára az egyik legismertebb klasszikus magyar tortafélévé vált. A torta tésztája igen különleges, ugyanis liszt nélkül készül, cukorral, tojással, mandulaliszttel vagy darált dióval, ami töltelékének fő alapanyaga is.
A másik híres és jellegzetes osztrák-magyar étel az Esterházy rostélyos, melynek pontos eredete szintén a történelem homályába vész, de összetevői és elkészítése napjainkban is ismert. Marhahúsból, úgynevezett rostélyos húsból készül, valamint metéltre vágott zöldségekből. A húst napokon keresztül pácolják, majd elősütik egy serpenyőben, ezt követően pedig zöldségekkel együtt tovább párolják, végezetül mártást készítenek hozzá. A végeredmény egy gazdag, szaftos húsétel lesz, mellyel garantáltan jól lakik mindenki. Köretnek többnyire tésztaféléket kínálunk hozzá, az eredeti recept a széles metéltre esküszik, de vendéglőkben gyakran ajánlanak mellé burgonyát is.
A harmadik klasszikus fogás, ami a nemesi család nevéhez fűződik, az Eszterházy marhatokány. Szintén szaftos marhahúsból készült ételről van szó, azzal a különbséggel, hogy ez esetben csíkokra vágjuk a húst is, amely előtte napokon át pihen a páclében. A húst és a zöldségeket megpároljuk, majd az egészet egybeforgatjuk, és ízletes habarást készítünk rá. Szintén tésztafélékkel ajánlott fogyasztani.

A jó hír az, hogy az Interfood ételfutár megrendelői már paleo változatban is fogyaszthatják ezt a közkedvelt ételt, köretnek pedig paleo galuskát kínálunk hozzá. Rendelje meg most, és futárunk házhoz viszi Önnek!

Ez is érdekelheti

Óvári pulykamell, sült burgonya

Minden szakács számára örök kihívás olyan fogást készíteni, amiben „minden benne van”. Vagyis egyszerre finom, tápláló és egészséges. Illetve az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a hozzávalókért ne kelljen csillagászati összeget fizetni. Az óvári pulykamell sült krumplival mindegyik feltételnek megfelel, nem csoda, hogy az Interfood ételkínálatának egyik legnépszerűbb fogása. Régóta tartó vita, hogy a húsok…