Blog

Szűrők
eszterhazy-marhatokany

Eszterházy marhatokány paleo galuskával

Az Esterházy (vagy Eszterházy) név hallatán sokaknak elsőre nem az ételek ugranak be, hiszen többek között ez volt a családneve a közelmúlt és az egész magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának, Esterházy Péternek is. Regényei és drámái mellett zseniális, szállóigévé váló mondatokat is hagyott az utókorra, mint például ezt: „Ha egy nap megírok egy oldalt, másnap pedig kihúzom az egészet, az két nap jó munka.”

A sportot kedvelők körében azonban nem ő az ismertebb, hanem az öccse, Márton, aki a 80-as évek nagy magyar válogatottjának csatára volt, és az 1986-os, legendás brazilverés során is betalált. Az utána következő világbajnokság aztán már neki sem sikerült jobban, mint a válogatott többi tagjának, de legalább elmondhatja magáról, hogy részese volt az utolsó olyan focisikernek, amikor az ország nagy része még elhitte, hogy világbajnokok leszünk.
A köztudatban az Esterházy név persze elsősorban még mindig a család különböző tagjairól elnevezett ételek révén él. A legismertebb közülük az Esterházy-torta, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejében indult hódító útjára, és mára az egyik legismertebb klasszikus magyar tortafélévé vált. A torta tésztája igen különleges, ugyanis liszt nélkül készül, cukorral, tojással, mandulaliszttel vagy darált dióval, ami töltelékének fő alapanyaga is.
A másik híres és jellegzetes osztrák-magyar étel az Esterházy rostélyos, melynek pontos eredete szintén a történelem homályába vész, de összetevői és elkészítése napjainkban is ismert. Marhahúsból, úgynevezett rostélyos húsból készül, valamint metéltre vágott zöldségekből. A húst napokon keresztül pácolják, majd elősütik egy serpenyőben, ezt követően pedig zöldségekkel együtt tovább párolják, végezetül mártást készítenek hozzá. A végeredmény egy gazdag, szaftos húsétel lesz, mellyel garantáltan jól lakik mindenki. Köretnek többnyire tésztaféléket kínálunk hozzá, az eredeti recept a széles metéltre esküszik, de vendéglőkben gyakran ajánlanak mellé burgonyát is.
A harmadik klasszikus fogás, ami a nemesi család nevéhez fűződik, az Eszterházy marhatokány. Szintén szaftos marhahúsból készült ételről van szó, azzal a különbséggel, hogy ez esetben csíkokra vágjuk a húst is, amely előtte napokon át pihen a páclében. A húst és a zöldségeket megpároljuk, majd az egészet egybeforgatjuk, és ízletes habarást készítünk rá. Szintén tésztafélékkel ajánlott fogyasztani.

A jó hír az, hogy az Interfood ételfutár megrendelői már paleo változatban is fogyaszthatják ezt a közkedvelt ételt, köretnek pedig paleo galuskát kínálunk hozzá. Rendelje meg most, és futárunk házhoz viszi Önnek!

Ez is érdekelheti

interfood töltött káposzta

Töltött káposzta

Gondolta volna, hogy a jóféle, az egész földkerekségen nagymamáink, esetleg édesanyánk által legjobban készített töltött káposzta nem csak hazánkban nemzeti étel, de különféle változatai megtalálhatóak az ázsiai, a török, az arab, az orosz, a román, a görög és a szerb konyhában is? Természetesen nem ugyanaz a töltelék és nem ugyanaz az íz, de a káposzta…