Blog

Szűrők

Szentjánoskenyér, egy ismeretlen alapanyag

A szentjánoskenyér a legtöbb ember számára teljesen ismeretlen, noha számos ételünk fontos összetevője. Alapanyagként ritkán találkozunk vele, leginkább csak a kisgyermekek hozzátáplálása során, amikor sűrítőanyagként alkalmazzuk a kicsik ételeihez. Ennek ellenére érdemes róla szót ejtenünk, hiszen számos egészségügyi probléma esetén lehet hasznunkra, és a belőle késztett szentjánoskenyér-liszt is jó szolgálatot tesz, ha közelebbről megismerjük. Az Interfood e heti cikkét ennek az érdekes növénynek szenteljük, tartson velünk ismét!

Szentjánoskenyérfa

A kenyérfa fontos kísérője volt előbb az egyiptomi, majd később a keresztény kultúráknak. Ahogyan a népek vándoroltak, vele együtt terjedt a növény is, az ősi kereskedőutakról elindulva a világ számos pontjára eljutott. A legnagyobb jelentőséget az őskeresztény időkben tulajdonították neki, nevét Szent Jánosról kapta, aki a legenda szerint a pusztában ennek a növénynek a termésével tudott életben maradni.

Ehető termés, édeskés íz

A fa termése az emberek és az állatok számára is értékes táplálék volt a múltban, még a századfordulón is népszerű volt a Cipruson termesztett szentjánoskenyér. Akkoriban olyan magas volt a cukortartalma, hogy édes levét cukor helyett is használták. Mára az elvadult fajokról ez már nem mondaható el, alig van olyan vidék, ahol ismernék az emberek.

Dekoratív megjelenés

A szentjánoskenyérfa igen terebélyes, hüvelytermése sötétbarna színű, termésfala húsos, ebbe ágyazódva találhatóak apró, azonos méretű magjai. Héját kiszárítva, majd megőrölve felhasználja az élelmiszeripar, a kozmetika, sőt még a papírgyártás is. Magjaiból készül a szentjánoskenyér-liszt, melyet E410 néven szoktak feltüntetni, mint ételsűrítőt az összetevők között. Tejtermékek és péksütemények fontos stabilizáló anyaga, de előfordul számos más ételben is.

Gyógyhatásai

Nagy előnye, hogy eltelíti az embert, elnyomja az éhségérzetet, éppen ezért kiváló kiegészítője a fogyókúráknak, kímélő étrendeknek. Emellett hasmenéses, hányásos betegségek esetén jó szolgálatot tesz, védi a beleket az irritációtól. Gyermekek és felnőttek egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

A változatos étkezés rendkívül fontos, hiszen ez egészségünk egyik záloga. Ha Ön is szeretne egészségesen étkezni, minden nap meleg ebédet enni, de főzni nincs ideje, hívja segítségül az Interfoodot. Rendelje ebédjét házhoz, spóroljon időt velünk!

Ez is érdekelheti

dió

De jó a dió!

Sajnos a szakemberek szerint a dióburok-fúrólégynek köszönhetően az ideit diótermés katasztrofálisnak ígérkezik, ezért várhatóan ismét az egekben lesz a dió ára. Ennek ellenére az igazi őszi hazai termésmustrát nem ejthetjük meg a dió nélkül, hiszen jellegzetes csonthéjas gyümölcsünk, amely szerves részét képezi a magyar gasztronómiának. Tartson az Interfooddal, és tudjon meg meglepő dolgokat a dióról….