Blog

Szűrők
sütőtökös gofri

Őszi hétvégi reggelik szezonális alapanyagokból – ízek, amelyek átölelnek

Az ősz megérkezésével nemcsak a természet öltözik meleg színekbe, hanem a konyhában is új időszámítás kezdődik. Ilyenkor a reggelek hűvösebbek, a takaró alól nehezebb kikecmeregni – de van valami, ami garantáltan segít: egy gőzölgő, illatos, szezonális reggeli. A hétvégi ráérős délelőttök tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy kicsit lelassuljunk, és valódi örömmé tegyük a reggelizést.

Ebben a cikkben ötletet adunk néhány különleges, de egyszerűen elkészíthető őszi reggelihez, amelyekkel nemcsak a testedet, hanem a lelkedet is felmelegítheted. A cikk végén pedig egy kis tippet is adunk arra, hogyan tudod a hétköznapjaidat is megkönnyíteni – különösen, ha nincs időd vagy kedved a főzéshez.

Miért jó szezonális alapanyagokkal főzni?

Az évszaknak megfelelő alapanyagok nemcsak frissebbek és ízletesebbek, hanem a szervezetünknek is pont azt adják, amire éppen szüksége van. Az őszi zöldségek és gyümölcsök – mint a sütőtök, alma, körte vagy dió – tele vannak vitaminokkal, rostokkal és melegítő hatású összetevőkkel.

Most pedig lássuk, hogyan varázsolhatunk belőlük melengető reggelit!

  1. Fahéjas-sült almás zabkása

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 bögre zabpehely
  • 2 bögre növényi tej (pl. mandulatej)
  • 2 alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • Maréknyi dió vagy mandula
  • Egy csipet só

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet a növényi tejjel, fahéjjal és sóval együtt lassú tűzön főzd krémesre.
  2. Közben az almákat vágd apró kockákra, kevés fahéjjal, pár csepp olajon pirítsd meg.
  3. Tálaláskor a zabkására kanalazd rá a sült almát, locsold meg mézzel, és szórd meg durvára vágott dióval.

Miért szeretjük?
Ez az étel maga az őszi ölelés: illatos, tápláló, és még az immunrendszert is támogatja.

  1. Sütőtökös gofri fahéjas juharsziruppal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 bögre sütőtökpüré (sült sütőtökből)
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • Fél teáskanál szerecsendió
  • 2 tojás
  • 1 bögre tej
  • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • Egy csipet só

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat.
  2. A nedves összetevőket (tojás, sütőtökpüré, tej, vaj) külön tálban dolgozd el, majd vegyítsd a lisztes keverékkel.
  3. Gofrisütőben süsd aranybarnára.
  4. Tálald juharsziruppal és egy kis fahéjjal megszórva.

Miért szeretjük?
A sütőtök krémes textúrája és édeskés íze tökéletes párost alkot a ropogós gofri tésztával.

  1. Körtés-diós teljes kiőrlésű muffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 2 érett körte
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • Fél bögre darált dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • Fél bögre joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • Egy csipet só

Elkészítés:

  1. A körtéket reszeld le, a diót aprítsd durvára.
  2. A tojást keverd össze a mézzel és a joghurttal, majd add hozzá a száraz hozzávalókat.
  3. Muffinformába adagold, és 180°C-on süsd 20–25 percig.

Miért szeretjük?
Tökéletes reggeli egy bögre forró teával – ráadásul el is csomagolhatod, ha útközben ennél valami finomat.

  1. Fűszeres tojásos-avokádós pirítós sült paradicsommal

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 2 tojás
  • 1 érett avokádó
  • 1 marék koktélparadicsom
  • Friss petrezselyem vagy bazsalikom
  • Só, bors, chilipehely

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat süsd meg 200°C-on kb. 15 perc alatt.
  2. Közben pirítsd meg a kenyereket, a tojásokat készítsd el tükörtojásnak.
  3. A kenyerekre kend az avokádót, tedd rá a tojást, a sült paradicsomot, majd fűszerezd.

Miért szeretjük?
Friss, mégis laktató – tökéletes egy szombat reggeli brunchhoz.

Nincs időd főzni hétköznap? Az Interfood megoldja helyetted!

Míg hétvégén jólesik a főzés, a hétköznapok gyakran a rohanásról szólnak. Ilyenkor nem mindig van idő vagy energia bevásárolni, főzni, mosogatni. Az Interfood ebédkiszállítási szolgáltatása pontosan ebben nyújt segítséget: friss, házias, szezonális alapanyagokból készült ételeket szállítunk házhoz, amik nemcsak finomak, hanem táplálóak is.

Ősszel különösen izgalmas a kínálat: megjelennek a sütőtökös, almás, káposztás fogások, gőzölgő levesek és melengető egytálételek. Ha hétköznap nem szeretnél a főzéssel bajlódni, de mégis fontos számodra a minőségi étkezés, rendelj az Interfoodtól – mi gondoskodunk róla, hogy minden nap jóízűen teljen.

Ez is érdekelheti

Mi fán terem a kapribogyó?

Mi fán terem a kapribogyó?

Először is, nem fán, hanem cserjén. A tövises kapricserjén. Olaszországban nagyon elterjedt növény, szinte minden sarkon találkozhatunk egy-egy kapricserjével, még a házak repedéseiben is képes megtelepedni, igazi túlélő növény. A kapribogyó első ránézésre egy fa termésének tűnik. Logikus tévedés ez, sokan a kaprigyümölcsöt is kapribogyónak hívják, holott a kettő, bár ránézésre nem sokban különbözik egymástól,…