Blog

Szűrők
görög harcsafilé

Görög harcsafilé (fetasajtos mártásban sült harcsafilé), olívabogyós jázmin rizs

Korábbi bejegyzéseinkben esett már szó arról, hogy miért érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk, az olívabogyóról azonban még nem írtunk. Épp itt az ideje, az olívabogyó ugyanis szintén igazi szuperélelmiszer, aminek fogyasztása számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre. Valójában a bogyó, amit fogyasztunk, egy különleges csonthéjas gyümölcs. Nézzük, milyen izgalmas dolgokat tudhatunk meg erről a több mint hatezer éves történelemmel bíró, különleges ételről.

Először is a magyar neve: olajbogyó, olívabogyó. Sokan azt hiszik két különböző dologról van szó, az igazság azonban az, hogy e kettő ugyanazt a termést jelöli. A szó magyarítása során köznyelvi használatba került mindkét forma, ám az olívabogyó az elterjedtebb kifejezés.
Hazánkban leginkább üveges kiszerelésben lehet kapni, a legtöbb helyen zöld formában, esetleg feketében, és csak kevés háziasszony használja heti szinten. Mediterrán országokban járva azonban szembesülhetünk azzal a meglepő ténnyel, hogy ott napi rendszerességgel fogyasztják, erről árulkodik az is, hogy hatalmas kimérős hordókban árulják, és az emberek úgy veszik, mint nálunk a savanyúságot. Lehet kapni kis szeműt, nagy szeműt, halvány zöldet, sötét zöldet, sötét lilát és egészen feketét is. No de mi a különbség köztük?
A bogyók színe attól függ, mennyire érettek. A nyáron érő termés kezdetben halványzöld színű, majd rózsaszínre vált, végül pedig elkezd sötétedni. Az érés során egyre növekszik a bogyó olajtartalma, ettől lesz egyre sötétebb a színe. A sötét színű, már-már fekete szemek a legalkalmasabbak arra, hogy olívaolaj készüljön belőlük. Hidegen sajtolt extra szűz olívaolajnak azt nevezzük, amihez nem használnak semmilyen kémiai eljárást, csupán a sajtolást magát.
Ha olívaliget mellett sétálunk el, a fáról leszedve megehetjük a termést? Nem ajánlatos. Az ágról leszedett, kezeletlen bogyó ugyanis keserű ízű. Ez a különleges étel a pácolás során nyeri el végleges ízét.

Mit tegyünk, ha szeretnénk megkóstolni az olívabogyót, de még csak most ismerkedünk vele, és fogalmunk sincs milyen ételbe illene jól? Érdemes biztosra menni, és az Interfood ételfutártól rendelni egy igazi olívabogyós mediterrán fogást, ami biztosan elnyeri az egész család tetszését! A görög harcsafilé (fetasajtos mártásban sült harcsafilé), olívabogyós jázmin rizzsel garantáltan jó választás! Ne késlekedjen, rendelje meg étlapunkról, és mi házhoz visszük Önnek!

Ez is érdekelheti

Tippek cukor helyett

Ha éhesek vagyunk, ha rossz a kedvünk, ha gyorsan kellene egy energialöket, ha nincs időnk rendesen enni, vagy ha extrém stressz ér bennünket – azonnal cukros ételekért kiált a testünk. A cukortól való függés sokakat érint, és számos népbetegség következik belőle. Az édes íz okozta élményt elengedni szinte lehetetlen, így egyéb lehetőség után kell néznünk….