Blog

Szűrők

Uralkodók ínyencsége: a körte…

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is!

Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára a vadkörte veszélyeztetett fajnak számít a világon? Hogy a középkorban csak főzve merték fogyasztani, mert mérgezőnek tartották? Hogy már 3000 éve termesztik, és az első példányokat oltással hozták létre? Hogy a görög mitológiában Tantalosznak, akit örök éhségre és szomjúságra ítéltek az istenek, az a büntetése, hogy a feje fölé lógó, körtétől roskadozó fáról soha ne szakíthasson? Hogy a körtefa fehér virágai a keresztény kultúrkörben Szűz Máriát jelképezik?

A fentieket persze ma már nem biztos, hogy tudjuk. Annyiról azonban tanúskodnak ezek az ismeretmorzsák, hogy a körte mélyen beágyazott gyümölcse a kultúránknak, és kár lenne mellékszereplőként gondolni rá akkor is, amikor asztalaink fogásait tervezgetjük. Az ősz ajándéka, amely hosszú ideig eltartható, így a hideg időkben remek kiegészítője lehet rokonának, az almának, ha egészséges nassolnivalóról vagy alapanyagról van szó.

A körte valóságos elixír! Felsorolni is hosszú jó élettani hatásait. C- és K-vitamin tartalmának, a B6 -vitaminnak, a benne található réznek, káliumnak, vasnak és magnéziumnak, a folsavnak köszönhetően remek fegyver a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Mivel az egyik legrostdúsabb gyümölcsünk, rendszeres fogyasztása salaktalanítja a szervezetet, gyorsítja az emésztést, megköti és segít eltávolítani az epesavat. Bárkinek, aki emésztőszervrendszeri problémákkal, epebántalmakkal él, segítő társa lehet a körte. Ráadásul a körte hipoallergén, vagyis a csecsemők kezdő, szilárd táplálékaként is tökéletes választás. Csontritkulás, makula degeneráció, vagy a vércukorszint szabályozása – megoldás: körte.

Szóval tökéletes adománya a természetnek. És istenien finom! A körtének jól áll a rozmaring, a zeller; karakteres sajtokkal párosítva elég mellé egy falat finom kenyér és némi bor, hogy minden érzéket kielégítő vacsorát kerekítsünk belőle. Az uzsonnás zacskóban bármilyen haszontalan édességet érvényesen cserélhetünk fel vele. Levesként pedig olyan első fogás, amely akár hétköznapi, akár ünnepi asztalon megállja a helyét. Az Interfood tejszínes körtelevesében a körte lágy ízébe a fahéj, a szegfűszeg és a vanília aromája kapaszkodik. A tejszín és a tejföl krémes selymességgel öleli körbe a roppanósan hagyott gyümölcskockákat… Ez a leves annyira lágy, annyira zamatos, annyira krémes, annyira üdítő, annyira őszi, annyira…

Ez is érdekelheti

egy kosár banán

Banánnal a depresszió ellen?

Az őszi lehűlés, a sok eső és a napfényhiány sokat ronthat az ember hangulatán, ha éppen rossz passzban ébredünk, és az ablakon kinézve csupa szomorú tekintetű esernyős embert látunk, ezért könnyedén elmehet nekünk is a kedvünk az egész hátralevő naptól. Szerencsére az emberek többségének vannak különféle módszerei arra, hogy hogyan vidítsák fel magukat, miből nyerjenek…