Blog

Szűrők
tésztafajták

Tésztaimádók, figyelem!

A magyar gasztronómia fontos alapköve a tészta, szeretjük minden változatban, leveseket gazdagítunk vele, főételként tálaljuk, édesen és sósan is készítjük. Annyira alapvető élelmiszer a tészta, hogy azt gondolhatnánk, mára már biztosan mindent tudunk róla. Az Interfood ezen a héten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy új információkkal szolgál kedves olvasóinak a tésztáról. Lássuk, sikerül-e!

1. Az „al dente”, azaz fogkeményre főzött tészta sokkal tovább tartó teltségérzetet ad. Hosszabb ideig tart megemészteni, ezért hosszabb ideig érzi tőle jóllakottnak magát az ember, és a vércukorszintet is megfelelő állapotban tartja.

2. Nem mindegy, hogy milyen formájú tésztát milyen szósszal kombinálunk. Fontos a tészta formája, súlya, textúrája és a mérete. A krémes szószok például jól illenek a hosszú, sima tésztákhoz, míg a rövid, csőszerű tésztákhoz inkább a sűrű, darabos szószok passzolnak.

3. A tészta egy fenntartható és környezetkímélő élelmiszer. Miből áll a tészta? Vízből és lisztből, esetleg tojásból. A növényi élelmiszerek, mint a gyümölcsök, a zöldségek és a gabonák sokkal kevesebb energiát, vizet és földet igényelnek, mint az állati eredetűek. Éppen ezért a földet is kevésbé terhelik meg, tehát a termelésük is fenntarthatóbb.

4. A tésztát mindenki az olaszokhoz köti. Sokan azt hiszik, hogy a feltalálói is olaszok, noha a közelmúltban találtak egy négyezer éves lezárt tálat, tele tésztával, méghozzá Kínában. Nagyon úgy tűnik, hogy a kínaiak ettek először tésztát.

5. Ön hányféle tésztát ismer? Meglepő lehet, de több mint hatszáz különböző alakú tészta létezik. Elképzelni sem tudunk ennyit.

6. Amerika vajon kinek köszönheti a tésztát? Thomas Jeffersonnak, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnökének, aki 1789-ben mutatta be hazájának a tésztát. Nem sokkal később az egész országot meghódította.

7. Az sejthető, hogy Olaszországban eszik a legtöbb tésztát a világon, de vajon kik foglalják el a dobogó másik két fokát? A második helyen Venezuela, a harmadikon pedig Tunézia áll.

8. A tésztától boldog leszel! Nem csak azért, mert csökkenti az éhséget és ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, de a benne található szénhidrát elősegíti a szerotonin termelődését, ami a boldogságérzetért felelős.

9. A fán termő spagetti legendája a legjobb áprilisi tréfák között szerepel. Az 1957-es BBC adás, melyben tudományosan bemutatták, hogyan szüretelik le a fákról Svédországban a spagettit, sokakat meglepett. A dokumentumfilm egészen hihetőre sikerült, és rengetegen bedőltek neki.

10. Szinte mindenki, aki szószos tésztát készít, a tésztára önti a szószt, és úgy keveri össze őket. Valójában éppen fordítva kellene, a szószhoz kellene keverni a tésztát. Az ilyen apró fortélyokon múlik a tökéletes fogás.

Az Interfood sem szűkölködik tésztákban, számtalan tésztás ételt rendelhet tőlünk. Keresse fel weboldalunkat, és néhány kattintással házhoz rendelheti ebédjét. Éljen a lehetőséggel!

Ez is érdekelheti

zöldségek az asztalon

A legnagyobb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök

A nyertes magasan és egyértelműen az uborka, a maga 96,7%-os víztartalmával. De mi a helyzet a többiekkel, kik szálltak versenybe vele, mit érdemes fogyasztani a nyári kánikulában, amikor a víz már a fülünkön jön ki? Ha Ön is szeretne gondoskodni szervezete megfelelő hidratáltságáról, tartson ezen a héten is az Interfooddal, hogy megtudja, mit érdemes vásárolnia,…