Blog

Szűrők
sangria az asztalon

Sangria – A nyár legszínesebb frissítője, amit otthon is elkészíthetsz

A nyár a könnyed ízek, a lédús gyümölcsök és a frissítő italok évszaka. Ilyenkor minden pillanat arról szól, hogy megéljük a meleg napok örömét – legyen szó baráti összejövetelről, kerti partiról vagy egy egyszerű délutáni pihenésről a teraszon. Nincs is ehhez jobb társ, mint egy nagy kancsó jéghideg sangria, ami nemcsak hűsít, de ízeiben is a nyarat idézi.

Honnan származik a sangria?

A sangria eredetileg Spanyolországból és Portugáliából származik, és neve a „sangre” szóból ered, ami spanyolul vért jelent – utalva az ital mélybordó színére. Már a 18. században is fogyasztották a mediterrán vidékeken, elsősorban nyáron, hiszen nemcsak finom, hanem frissítő is volt. Az évek során világszerte ismertté vált, és ma már számtalan variációban készítik el – fehérborral, roséval, sőt, alkoholmentes változatban is, amelynek alapja általában gyümölcslé (narancs, szőlő vagy gránátalma).

Miből készül a sangria?

A klasszikus sangria alapja a vörösbor, amit szezonális gyümölcsökkel, citrusfélékkel, egy kis édesítéssel (cukor, méz vagy szirup), valamint naranccsal és citrommal ízesítenek. A gyümölcsök lédússá és különlegessé teszik az italt, míg a hozzáadott brandy vagy narancslikőr egy kis plusz karaktert ad neki. Az ital általában szénsavas vízzel vagy üdítővel van lazítva, ami még könnyedebbé teszi.

Milyen alkalmakra ideális?

A sangria az egyik legnépszerűbb ital nyári rendezvényeken: grillpartikon, piknikeken, baráti találkozókon, sőt esküvőkön is gyakran felszolgálják. Különlegessége, hogy egyszerre hűsít, és egyfajta desszertként is szolgálhat, hiszen a gyümölcsöket a végén kikanalazhatjuk belőle.

Ráadásul rendkívül látványos ital – a színes gyümölcsök, a citruskarikák és a jégkockák igazán ünnepivé teszik a legmelegebb nyári napokat is.

Sangria recept – így készítheted el otthon

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz vörösbor (pl. tempranillo, garnacha)
  • 1 narancs (karikázva)
  • 1 citrom (karikázva)
  • 1 őszibarack (szeletelve)
  • 1 marék eper (félbevágva)
  • 1 marék szőlő (felezve)
  • 2 evőkanál cukor vagy méz
  • 50 ml brandy vagy narancslikőr (pl. Cointreau)
  • 250 ml szénsavas víz vagy citromos szénsavas üdítő
  • Jégkockák

Elkészítés:

  1. Egy nagy kancsóba öntsük bele a bort, a cukrot vagy mézet, majd keverjük, míg feloldódik.
  2. Adjuk hozzá a brandyt és a gyümölcsöket.
  3. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára (de akár egy éjszakára is állhat).
  4. Tálalás előtt öntsük hozzá a szénsavas vizet vagy üdítőt, majd dobjunk bele jó sok jégkockát.

Tipp: A gyümölcsöket bátran variálhatjuk a szezonális kínálat szerint – dinnye, nektarin, málna vagy akár áfonya is jól illik hozzá!

Ha megéhezel a sangria mellé…

Bár a sangria tökéletes nyári frissítő, egy idő után az ember megéhezik – különösen, ha egész délután a teraszon hűsöl vagy barátokkal beszélget. De ki szeretne ilyenkor a konyhában főzni?

Ha inkább az árnyékban pihennél egy pohár sangriával a kezedben, az Interfood gondoskodik róla, hogy ne maradj finom falatok nélkül! Étlapunkon a szezonális alapanyagokból készült friss, ízletes fogások várnak, amelyek tökéletesen illenek a nyári lazításhoz.

Legyen szó könnyű csirkesalátáról, grillezett zöldséges tésztáról vagy akár egy mediterrán ihletésű hidegtálról – nálunk biztosan találsz olyat, ami harmonizál egy jó pohár sangriával!

Ez is érdekelheti

Vargabéles, egy igazi dáma

Majdnem biztos, hogy a vargabéles nőnemű. Sőt, asszony. Múltja van, érett; hogy valódi értékeit megmutassa, elkészítéséhez időt igényel, és történelme során több megújulásra is képes volt anélkül, hogy a magyar asztalokon elfoglalt előkelő helyét elveszítette volna. Alkalmazkodik a kor gyorsuló igényeihez, de összekacsint a hozzáértőkkel is, akik tudják, milyen praktikák kellenek ahhoz, hogy a legjobb…