Blog

Szűrők
Mi fán terem a kapribogyó?

Mi fán terem a kapribogyó?

Először is, nem fán, hanem cserjén. A tövises kapricserjén. Olaszországban nagyon elterjedt növény, szinte minden sarkon találkozhatunk egy-egy kapricserjével, még a házak repedéseiben is képes megtelepedni, igazi túlélő növény. A kapribogyó első ránézésre egy fa termésének tűnik. Logikus tévedés ez, sokan a kaprigyümölcsöt is kapribogyónak hívják, holott a kettő, bár ránézésre nem sokban különbözik egymástól, mégsem ugyanaz. Ha Ön is kíváncsi a különbségre és ennek az izgalmas növénynek a történetére, tartson ezen a héten is az Interfooddal.

Kapribogyó: kicsi borsószem méretű zöldes bogyócskák, üvegbe zárva pont úgy néznek ki, mint egy savanyúság. Valójában a cserje kicsi virágbimbói ezek, melyek még nem nyíltak ki. Májustól szeptemberig szüretelhető, kora reggel, amikor még csukott állapotban vannak a kis virágocskák. A leszedett kis bogyókat méretük szerint osztályozzák, a legértékesebbek a legkisebbek. A kapribogyónak három féle elkészítési módja létezik. Első lépésként egy hétig nagyon sós lében áztatják, hogy erős keserű tartalma távozzon belőle. Ezt követően ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban tartósítják, így kerülnek bele a kis üvegekbe és indulnak világkörüli útjukra.
Kaprigyümölcs: olajbogyó méretű bogyók, kis szárral a végükön, szintén sötétzöld színűek és szintén kis üvegekben kaphatóak a szupermarketek polcain. Küllemre ez is savanyúságnak álcázza magát. Tartósítása hasonló módon történik, mint a kapribogyónak, de a kaprigyümölcsben evés közben érezni lehet az aprócska magokat, amint azok roppannak a fogunk alatt. Tészták gazdagításához, de akár sütve is tálalhatjuk.
Mi készülhet ezekből az izgalmas olasz bogyócskákból, termésekből? Használhatjuk őket sültekhez, mártásokhoz, de akár pizzák feltétjeként is. Salátákhoz, töltött padlizsánhoz, halakhoz kitűnően illik az íze. Arra azonban minden esetben ügyeljünk, hogy a kapribogyó íze igen intenzív, ezért ha túl sokat használunk belőle, akkor elnyomja az ételünk eredeti ízét. A kevesebb több elvet itt is érdemes szem előtt tartani!

A kapribogyó plusz érdeme, hogy izgalmas íze mellett még egészséges is. Étvágygerjesztő, vérnyomáscsökkentő, és nagymértékben támogatja az immunrendszerünket. Ha Ön is szeretné elkezdeni a tavaszi megújulást, a legjobb, amit tehet, hogy új ételeket próbál ki. Keresse az Interfood étlapján az izgalmas kapribogyós ételeket, vagy válasszon egy finom sült húst, és fogyasszon mellé kapribogyót savanyúságként!

Ez is érdekelheti

rebarbara

Rebarbara

Egy növény, amelyet a zöldségekhez sorolunk, mégis gyümölcsökkel vegyítve használjuk fel. Bizonyos részeiből nagyon finom sütemény, ivólé, lekvár és kompót készíthető. Levelei erősen mérgezőek, vesekövet, akár még halált is okozhatnak. Ez a különleges és nem teljesen veszélytelen növény a rebarbara. Hazánkban kevésbé ismert, ezért az Interfood utánajárt, mit érdemes tudni róla. Tartson velünk, ismerjen meg…