Blog

Szűrők

Pak choi, az ázsiai konyha kedvenc zöldsége

Kínából származik, a 19. század óta világszerte ismert zöldség, és nem csak Kínában, de a Karib-tenger térségében, sőt, a Fülöp-szigeteken is rajonganak érte, a jamaikai konyha fontos összetevője. Mi az? Lehetne ez egy kvízműsor sok pénzt érő kérdése is, a legtöbb magyarnak alaposan feladnánk vele a leckét. Mi ugyanis kevésbé ismerjük, bár néha már felbukkan egy-egy zöldséges standon, esetleg egy ázsiai ételeket kínáló étlapon, de alapvetően nem sokat tudunk róla. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a pak choi, magyar nevén bordáskel – mutatjuk, mitől olyan különleges ez a növény!

Amikor a káposzta és a saláta találkozik

Abból bizony bordáskel lesz, nem vitás. Ez a különleges növény a káposztafélék rokona, a mezei mustár és a kínai kel alfaja. Megtalálható benne a káposzta íze, és erősebb levélnyele is arra emlékeztet, de vannak egészen friss, zsenge részei is, melyek sokkal inkább a saláta puha leveleit idézik.  A növény növekedése során nem fejesedik be, szüretelhető állapota előtt is kisebb marad, néhány nagyobb levéllel körülvéve.

Hogyan készítsük el?

Erről bizony megoszlanak a vélemények. Mivel a növény tulajdonságai kissé ellentétesek, mert egyszerre igényelné a káposztának kijáró kőkezelést és a salátának megfelelő békén hagyást, van, aki kétféle módon bánik vele. Külső leveleit megpárolja, a belsőket pedig hagyja nyersen. Mások félbe vágják, és csak kissé megfonnyasztják, de olyan is akad, aki elfogadja kettősségét, és éppen ezt szereti benne, ezért rövid ideig egészben hőkezeli, és nem bánja a keményebben maradt részeket.

A titok

A titok nyitja az egészen magas hőmérsékleten történő hőkezelés, és a nagyon rövid időtartam, ami mindössze néhány perc. Ezt többféleképpen megvalósíthatjuk: blansírozhatjuk, hirtelen forró gőzzel párolhatjuk, egészben vagy félbe vágva grillezéssel vagy felszeletelve, keverve pirítással puhíthatjuk. Ha ezzel megvagyunk, egyszerűn beledobjuk egy levesbe, egy finom rizses fogás mellé helyezzük, esetleg salátába keverhetjük. Ízesíteni nem szokás, önmagában finom, de ügyelni kell rá, hogy ne veszítse el friss ízét az esetlegesen túl hosszadalmas hőkezelés miatt. Nagyon jól passzol a gombához, a szójaszószhoz, a szezámmaghoz, a gyömbérhez, a citromhoz.

Vannak olyan időszakok, amikor még az ismert alapanyagokból készült ételek elkészítése is óriási kihívás, pláne az ismeretleneké. Ilyenkor nagyon praktikus megoldás az ebéd házhoz rendelés, így új ízeket kóstolhat meg a család anélkül, hogy az édesanyának órák hosszat a konyhában kellene állnia. Kóstolja meg a Vörös Currys csirkét pak choi-jal és tojásos rizstésztával, ismerkedjünk együtt Ázsia különleges ízeivel!

Ez is érdekelheti

cezar-salata-tonhallal

Cézár saláta tonhallal

Egy műveltségi vetélkedő százezreket érő kérdése lehetne, hogy vajon evett-e Julius Caesar cézár salátát? A helyes válasz az, hogy nem, akkoriban ugyanis még nem létezett ez a napijainkban népszerű salátaféleség. A római kori lakomák fenségesek és fényűzőek voltak, igaz gasztronómiai különlegességekkel, mint például a Julius Ceasar féle árpakása, a kappan és jérce mogyorós bundában vagy…