Blog

Szűrők

Az ázsiai konyhaművészet

Az ázsiai konyhaművészet egy összefoglaló elnevezés, ami magába foglalja a közép-ázsiai, a kelet-ázsiai, az észak-ázsiai, a dél-ázsiai, a délkelet-ázsiai és a nyugat-ázsiai területek sajátos szokásait, kulturális és kulináris tradícióit. Ahány vidék, annyiféle ételkészítési eljárás és fűszerezés, melyek a külföldiek számára egy kusza, intenzív ízű, nehezen felismerhető, szószos egyveleget alkotnak, sokszor azt sem tudjuk, mit eszünk, ha ilyen étterembe tévedünk. Mint a legnagyobb és legnépesebb kontinens, Ázsia számos kultúrának ad otthont, ebbe szeretne most az Interfood egy kis betekintést nyújtnai. Néhány héten keresztül finom ázsiai ételekkel ismerkedünk, amelyek étlapunkon is megtalálhatók majd, így érdemes lesz velünk tartani!

Rizs, a legfontosabb élelmiszer

A rizs minden ázsiai konyha legalapvetőbb élelmiszere, eszik mindenféle formában. Míg mi magyarok évtizedeken át csak az „A” rizst ismertük, náluk területenként eltérő, hogy milyen fajtát preferálnak leginkább. A ragacsos rizst Laoszon szeretik, fontos része nemzeti identitásuknak és vallásuknak. A basmati rizs leginkább az indiai szubkontinensen népszerű, míg a jázmin rizs Délkelet-Ázsiát hódította meg. Kínában a hosszú szemű rizs, Japánban és Koreában pedig a rövid szemű rizs a leginkább elterjedt.

Fűszerek, alapanyagok

A kontinens keleti és délkeleti régióiban közös összetevő a gyömbér, a fokhagyma, a szezámmag, a chili, a szárított hagyma, a szója, a tofu és a rizs. A serpenyőben pirítás, a sütés, a gőzölés gyakori ételkésztési módok. Kedvelik a különféle húsokat és halakat, a tenger gyümölcseit, de a tésztás ételek is nagy népszerűségnek örvendenek. A friss zöldségeket gyakran roppanósra párolják, és nagyobb darabokban hagyják, ami a külföldiek számára olykor meglepő lehet.

Curry

Hazánkban a curry elnevezést használjuk sok mindenre, a fűszerkeréktől kezdve az ismeretlen szószokig, ám Ázsiában két jelentéssel bír. Az egyik a fűszerkeverék, ami ahány ház, annyiféle lehet, a másik a szószos elkészítési mód, amivel a húsokat, zöldségeket gazdagítják. A curry szósz Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában rendkívül népszerű étel, ám nem mindegy, hogy mivel készül. A kelet-ázsiai országok jellemzően kókusztej alapot használnak hozzá, míg a délnyugat-ázsiai országok inkább natúr joghurtot.

Az Interfood a 8. héten számos finom ázsiai fogással kedveskedik megrendelőinek: Kókuszos csirkeragu thai bazsalikommal és mogyorós rizzsel, Lazac teriyaki szószban, pirított tészta körettel, Thai kókuszos csirkeleves, Csirkemell rákraguval és káposztás rizzsel, Szezámmagos ragacsos csirke zöldséges üvegtésztával. Csak néhány kattintás, és futáraink már házhoz is viszik egy ázsiai kulináris körút legfinomabb ételeit!

Ez is érdekelheti

Mit fogyasszunk kánikula idején?

A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb…