Blog

Szűrők

Miért szeretjük a tofut?

A tofu az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere, Kínában, Japánban és Koreában is gyakran fogyasztják. Magas fehérjetartalma miatt az elmúlt évtizedekben a világ más tájain is elterjedt mint kiváló húspótlék, de nem csak a vegetáriánusok kedvelik, ugyanis nagyon változatosan felhasználható – lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, sőt levesbetétként is fogyasztható. De vajon miből készül?

Szójababsajt

A tofu előállítása során a szójababot beáztatják, azután összezúzzák, majd felforralják és leszűrik, így keletkezik a szójatej. A fehér szójatejet ezután különféle anyagok hozzáadásával megaltatják, a visszamaradt „túróból” pedig elkészítik a tofut.

Selyemtől a büdösig

Tofuból több fajta is létezik, ezeket két nagyobb csoportra osztják: a friss tofura és a feldolgozott tofura. A friss tofu a fentebb leírt módon készül szójatejből, és állaga szerint háromféle lehet. A legpuhább az úgynevezett selyemtofu, amely annyira lágy, hogy pálcikával lehetetlen elfogyasztani, ezért még az ázsiaiak is kanállal eszik. A kemény tofu állaga a nyers húséra hasonlít, ezt a fajtát használják húspótlóként. A szárított tofu tartalmazza legkevesebb nedvességet, keménysége a sült húséra emlékeztet. A feldolgozott tofut friss tofuból készítik, hogy hosszabb ideig eltartható legyen. Egyik fajtája a tartósított tofu, a másik pedig a zöldségek és halszósz keverékében erjesztett, lágy büdös tofu, ami hazánkban igen ritka, és Ázsiában is csak az ínyencek fogyasztják.

Fő az egészség

A tofut sokan elkönyvelik a vegetáriánusok eledelének, pedig számos előnye van, amit a húsevőknek is érdemes megfontolniuk. Mivel ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás, kiválóan illeszkedik a különböző diétákba. Sőt, a legújabb kutatások szerint javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát és a problémamegoldó készségeket is. Ráadásul a tofuban található folsav pozitív hatással lehet a mentális egészségre is.

Ha kedvet kapott ahhoz, hogy megkóstolja, keresse fel 9. heti étlapunkat, ahol az ázsiai hetek keretében egy új tofus fogással kedveskedünk megrendelőinknek: Tofus-gombás csirkeragu, mazsolás jázmin rizzsel. Csak egy kattintás, és futárunk máris házhoz viszi az Interfood legújabb finomságait! Ebéd házhoz szállítás minden hétköznap az Interfood konyhájáról!

Ez is érdekelheti

Éljenek a halak!

Tudta, hogy a híres balatoni hekk valójában nem is magyar hal? Hiába lehet a magyar tenger partján lépten-nyomon belefutni a sült hekkbe, az igazság az, hogy messzi földről érkeznek hozzánk fagyasztott és lefejezett állapotban a hekkek, vagyis szó sincs róla, hogy a sütödékben aranyáron kínált hal magyar lenne. Az Interfood ezen a héten ennek a…