Blog

Szűrők

Miért szeretjük a tofut?

A tofu az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere, Kínában, Japánban és Koreában is gyakran fogyasztják. Magas fehérjetartalma miatt az elmúlt évtizedekben a világ más tájain is elterjedt mint kiváló húspótlék, de nem csak a vegetáriánusok kedvelik, ugyanis nagyon változatosan felhasználható – lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, sőt levesbetétként is fogyasztható. De vajon miből készül?

Szójababsajt

A tofu előállítása során a szójababot beáztatják, azután összezúzzák, majd felforralják és leszűrik, így keletkezik a szójatej. A fehér szójatejet ezután különféle anyagok hozzáadásával megaltatják, a visszamaradt „túróból” pedig elkészítik a tofut.

Selyemtől a büdösig

Tofuból több fajta is létezik, ezeket két nagyobb csoportra osztják: a friss tofura és a feldolgozott tofura. A friss tofu a fentebb leírt módon készül szójatejből, és állaga szerint háromféle lehet. A legpuhább az úgynevezett selyemtofu, amely annyira lágy, hogy pálcikával lehetetlen elfogyasztani, ezért még az ázsiaiak is kanállal eszik. A kemény tofu állaga a nyers húséra hasonlít, ezt a fajtát használják húspótlóként. A szárított tofu tartalmazza legkevesebb nedvességet, keménysége a sült húséra emlékeztet. A feldolgozott tofut friss tofuból készítik, hogy hosszabb ideig eltartható legyen. Egyik fajtája a tartósított tofu, a másik pedig a zöldségek és halszósz keverékében erjesztett, lágy büdös tofu, ami hazánkban igen ritka, és Ázsiában is csak az ínyencek fogyasztják.

Fő az egészség

A tofut sokan elkönyvelik a vegetáriánusok eledelének, pedig számos előnye van, amit a húsevőknek is érdemes megfontolniuk. Mivel ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás, kiválóan illeszkedik a különböző diétákba. Sőt, a legújabb kutatások szerint javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát és a problémamegoldó készségeket is. Ráadásul a tofuban található folsav pozitív hatással lehet a mentális egészségre is.

Ha kedvet kapott ahhoz, hogy megkóstolja, keresse fel 9. heti étlapunkat, ahol az ázsiai hetek keretében egy új tofus fogással kedveskedünk megrendelőinknek: Tofus-gombás csirkeragu, mazsolás jázmin rizzsel. Csak egy kattintás, és futárunk máris házhoz viszi az Interfood legújabb finomságait! Ebéd házhoz szállítás minden hétköznap az Interfood konyhájáról!

Ez is érdekelheti

fogyás kalóriaszámlálással

Fogyás kalóriaszámlálással

Korábbi bogbejegyzéseinkben már esett szó azokról a fogyókúrás étrendekről és csodaszerekről, amik csak arra jók, hogy átverjük velük magunkat, és a sikeres fogyás illúziójába ringassanak bennünket. Most szeretnénk kedves olvasóinknak bemutatni egy olyan módszert, amiben lehet bízni, és amivel nem borzalmas megpróbáltatás lesz a fogyókúra, hanem egészséges, fenntartható megoldás. Fogyás kalóriaszámlálással! A dolog lényege, hogy…