Blog

Szűrők
egy csokor retek

Ne hagyd, hogy megfonnyadjon! Tárolási praktikák tavaszra

A tavasz beköszöntével egyre több friss, színes és tápláló zöldség jelenik meg a piacokon és a boltok polcain. Retek, újhagyma, spárga, saláták, zöldborsó – mind-mind tele vannak értékes tápanyagokkal, ám a megfelelő tárolás nélkül gyorsan megfonnyadhatnak, megromolhatnak. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a szezonális finomságokból, érdemes megismerni néhány egyszerű, mégis hatékony tárolási trükköt.

Ebben a blogcikkben bemutatunk néhány hasznos praktikát a friss tavaszi zöldségek tárolására, kitérek arra is, hogy meddig érdemes őket eltartani, és mire használhatod fel őket. A végén pedig elárulom, mi az a második legjobb időspóroló konyhai trükk, amit sokan még mindig nem használnak ki – pedig érdemes lenne!

  1. Retek – nedvességgel, de nem vízben

A friss retek az egyik első zöldség, amely megjelenik tavasszal. Lédús, roppanós, kiváló salátákba, szendvicsekbe. Ám ha nem megfelelően tároljuk, hamar megpuhul és elveszti frissességét.

Tárolási tipp: A zöld részt távolítsuk el, mivel ez elszívja a nedvességet a gumóból. Ezután a retkeket nedves papírtörlőbe csomagolva tegyük egy zárható dobozba a hűtőbe. Így akár 5-7 napig is friss marad!

Felhasználás: Készíthetsz belőle retkes vajkrémet pirítóshoz, adhatod tavaszi salátához, vagy készíts egy frissítő tzatzikit retekből uborka helyett.

  1. Spárga – mint a virág, úgy szeret élni

A spárga gyorsan elveszíti nedvességtartalmát, ha nem megfelelően tárolod.

Tárolási tipp: Állítsd őket egy pohár vízbe, mint egy virágcsokrot, majd fedd le lazán egy zacskóval. A hűtő alsó részében így akár 4-5 napig is eltarthatók.

Felhasználás: Egy gyors tepsis spárga fokhagymás vajjal, spárgás tojáslepény vagy egy zöldséges tészta tökéletes belőle – gyors és ízletes megoldások.

  1. Újhagyma – frissesség zacskóban

Az újhagyma zöld része könnyen kiszárad, a fehér gumó pedig penészedhet, ha túl nedves közegben van.

Tárolási tipp: A megmosott és megtörölt újhagymát csavard papírtörlőbe, majd tedd egy perforált műanyag zacskóba a zöldséges rekeszbe. Így 6-7 napig is friss marad.

Felhasználás: Tökéletes omlettekhez, krémlevesekhez vagy zöldséges pitékhez. Egy kis sajttal és tojással csodákat művel.

  1. Salátafélék – ropogós levelek hetekig

A salátafélék, mint a római saláta vagy a jégsaláta, hamar fonnyadnak, ha nem szellőzik megfelelően a tároló.

Tárolási tipp: Mosd meg, centrifugázd ki a leveleket, majd csomagold őket konyhai papírral bélelt dobozba. Ez felszívja a felesleges nedvességet, és a levelek akár 1 hétig is frissek maradnak.

Felhasználás: Készíts belőle klasszikus salátát, használd szendvicsekbe vagy grillezett húsok mellé friss köretként.

Mihez kezdj a jól tárolt zöldségekkel?

Ha ügyesen tárolod a zöldségeket, akkor bármikor kéznél lesznek egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Ezekből a hozzávalókból néhány perc alatt készíthetsz:

  • Zöldséges tojáslepényt
  • Tavaszi salátát főtt tojással vagy csirkével
  • Egytálételeket teljes kiőrlésű tésztával
  • Tepsis zöldségmixet fűszerekkel

Ha pedig nincs időd főzni – és valljuk be, ez gyakran előfordul –, akkor jön a második legjobb időspóroló konyhai trükk: az ebéd házhoz rendelése.

Időt spórolsz – minőséget nyersz

Az Interfood napi menü kínálata tele van változatos, friss alapanyagokból készült ételekkel, amelyeket kényelmesen, előrendeléssel otthonodba vagy munkahelyedre szállítanak. Ez nemcsak időt spórol neked a rohanós hétköznapokban, de biztosítja azt is, hogy tápláló, házias ízeket egyél akkor is, ha épp nincs időd a konyhában állni.

A friss zöldségek tárolása remek módja annak, hogy mindig legyen otthon alapanyag a főzéshez, de ne feledd: az Interfood ételkiszállítása mindig ott van B tervként – vagy épp A tervként – ha gyors, mégis minőségi megoldásra vágysz!

Ez is érdekelheti

Tojásos avokádókrém

Az avokádó az elmúlt évtizedekben osztatlan sikert aratott az egészségtudatos étrendet folytatók körében, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy rendkívül egészséges, és tele van olyan anyagokkal, melyek az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek, nagyon jól variálható alapanyagról van szó. Leginkább frissen, nyersen szokás fogyasztani, nem is szükséges hőkezelni, ezért egyszerű, de nagyszerű összetevője salátáknak, szendvicseknek,…