Blog

Szűrők

Kedves elviszlek oda… Vendégségben a souvlaki és a tzatziki

Ha ebben a januári szürkeségben kell a romantika, akkor rendeljen tőlünk egy igazán görög fogást, souvlakit ebédre! Ki az, akinek a görögökről ne a napfény, a tenger, az elnyúló csönd, a hosszú szieszták és a remek ételek jutnának eszébe? Ha már oda nem is utazhatunk minden vágyakozó percben, azt megtehetjük, hogy az egyik leghíresebb ételük mellett, az ebédszünet néhány nyugalmas pillanatában odaképzeljük magunkat…

Hazájában, a görögöknél is az egyik legnépszerűbb, legkényelmesebb, sőt, a legolcsóbb étel a souvlaki. Hasonlít a magyar rablóhúsra, de velünk ellentétben a görögök kevés zöldséget tesznek az apró kis nyársakra. Már az ókorban is ismerték és fogyasztották, bár a neve akkor még az obeliszkosz volt. Azóta persze rengeteg változata született, akár Görögország egyes tájain is kisebb-nagyobb eltérésekkel készítik, de ami nem maradhat el a souvlaki készítésekor, az a húspác – olívaolajból, citromléből és oregánóból. Eredetileg disznóhúsból készült, ma azonban már, tekintve az egészségesebb étkezésre való törekvést is, inkább a csirkés, borjúhúsos változatok a népszerűek.

A souvlakit mi padlizsánnal tarkítjuk önnek. Mert a padlizsán, ez a remek gyümölcs(!), jól passzol a mediterrán ízvilágú ételekhez. És mert a padlizsánnak számos értékes tulajdonsága van. Nagy a víztartama, aminek a következtében kicsi az energiaértéke, vagyis diétázók is bátran választhatják – igaz, az olajban sült változataival óvatosnak kell lenni, mert a rostjai rengeteg zsiradékot képesek felvenni. A padlizsán ugyan nem ajánlott gyomorfekély vagy gyomorsavtúltengés esetén, de a belőle készült kivonat javítja a máj- és epefunkciókat. Vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és egyre népszerűbb húspótló is.

A húsos-padlizsános nyársacskák azonban nem adhatnák a tökéletes görög életérzést a híres tzatziki nélkül, így az Interfood is ezzel együtt szállítja az ön asztalára. A friss, nyarat idéző saláta a görög/török konyha egyik legismertebb eleme, melyet salátaként, előételként, vagy mint ez esetben is, húsok mellé kínálnak kiegészítőként. Sűrű joghurt, finom uborka és bőven mért fokhagyma, amihez olívaolajat, borecetet, fűszeréül pedig kaprot, mentát adnak – mmm, ennél tökéletesebb kísérője nem is lehetne a pácolt húsfalatoknak! A dobozba még csomagolunk sült krumplit, rizst is, hogy a megfelelő szénhidrátbevitelre se legyen gondja… Souvlaki, napsütés, a tengeren ringó csónakok látványa… És ha az ebédszünetnek vége is lesz előbb-utóbb, mégis marad valami bizsergető élménye a nyárnak az ízlelőbimbókba rejtve…

Ez is érdekelheti

Zeller, a csodagumó

Zeller, a csodagumó

Sokan nem szeretik a zeller ízét, sokan pedig nem is ismerik igazán, hiszen a magyar konyha csak levesek ízesítésére használja, egy húslevesbe vagy zöldséglevesbe téve kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. A simán megfőtt zeller azonban valóban nem túl ízletes, így gyorsan helyet kap a „nemszeretem” zöldségek között, és a zellerkockák bizony gyakran a tányérokon maradnak….