Blog

Szűrők
levendula

A természet ajándéka a nyugtató levendula

Sokak kedvenc gyógynövénye, mások a nyugodt éjszaka reményét látják a belőle főzött gyógyteában, vannak, akiknek a levendula illata az egyik legkedvesebb, és még sorolhatnánk, mi mindenért lehet imádni a levendulát. Az Interfood ezen a héten az illatos levendulamezőkre hívja kedves olvasóit, és igyekszik ezúttal is sok-sok érdekességet felkutatni! Tartson velünk, emeljük együtt kalapunkat a legfinomabb illatú gyógynövény előtt.

– A levendula elnevezés a latin “larvare” szóból ered, ami mosást jelent.
– Viktória királynő óriási levendularajongó volt, elrendelte, hogy az összes bútorát levendula alapú szerrel kezeljék, és rendszeresen ivott levendulát tartalmazó teát, hogy megnyugtassa vele érzékeny gyomrát.
– Az ókori Egyiptomban a mumifikálás során levendulát használtak.
– A levendulának rengeteg különböző faja létezik. Bár azt hihetnénk, hogy az igazi levendula színe a lila, de létezik belőle fehér, rózsaszín, sárga és zöld is.
– A levendula és a menta egy növénycsaládba tartoznak.
– Bár a levendula nagyon sokféleképpen alkalmazható, elsősorban olajáért termesztik, melyet a kozmetikai ipar használ fel a legnagyobb mennyiségben.
– Ahogyan a citromfű, a levendula illata is taszítja a rovarokat.
– A levendulaolaj állítólag megnyugtatja a fájó izmokat és ízületeket, csökkenti a szorongást és a stresszt, valamint fokozza az álmosságot.
– A levendulát valószínűleg a rómaiak vitték be Nagy-Britanniába, és a középkorban gyógyszerként alkalmazták.
– A méhek szeretik a levendulát, mert nagyszerű nektárforrás.
– A levendula illóolaj nem csak elálmosít, de segít a testnek lenyugodni és ellazulni.
– A levendulát rengetegféle ételbe teszik, lehet már kapni levendulás fagyit, limonádét, sőt, smoothie-t is.
– A levendula nagyon szívós növény – amikor már kellően kifejlett, akár hónapokig is képes víz nélkül élni. Rendkívül jól tűri a szárazságot.
– A levendula természetes „rovarölő szerként” használható. A rózsák közelébe ültetve a levéltetveket biztonságos távolságban tartja.
– Európában a 13. században levendulából készült karkötőket viseltek, hogy megvédjék magukat a pestistől és más veszélyes betegségektől.
– A levendulát a reneszánsz idején használták a képzőművészetben is. A festők (pl. a híres Rubens) levendulát használtak a festékek színminőségének javítására.
– Sajnos mint oly sok mindent, a levendulaolajat is hamisítják. Csak megbízható forrásból származó terméket vásároljunk!

Ha Ön is igazi levendularajongó, itt az ideje lazítani kicsit, és venni egy levendulás forró fürdőt. Hogy tökéletes lehessen a pihenés, rendelje az Interfoodtól házhoz ebédjét, ne bajlódjon a főzéssel!

Ez is érdekelheti

Zöld-fehér, még sincs köze a focihoz. Sóska krumplival

Lackfi Jánosnak van egy verse a sóskáról. Érdemes elolvasni, mert hűen tükrözi azt a meglehetősen gyakori álláspontot, mely szerint a sóska és a belőle készült ételek mind alkalmatlanok a fogyasztásra, és már a rájuk gondolástól is világgá kell menni… Hogy a legerősebb versszakait idézzük a műnek: „Egészséges, na tessék,/a sóska, a sóska!/Hányni talán egészség/asztalra, padlóra?/Aki…