Blog

Szűrők
menta a kézben

Menta

Az Interfood hónapról-hónapra bemutatja a konyhában leggyakrabban előforduló, vagy éppen az ismeretlenség homályába vesző különös ízeket – azokat a fűszereket, amelyektől igazán finom lesz egy étel. Ha velünk tart, minden hónapban megtudhat valami újat, talán még kedvet is kap egy-egy új fűszer kipróbáláshoz. A szerecsendió után most a menta került sorra, ami igazi nyári íz, és nem csak a mojitónkat tudjuk vele feldobni.

Első körben érdemes tisztázni, hogy nem csak egyféle menta létezik. Létezik vízi menta, mezei menta, csombormenta, fodormenta és borsmenta – csak hogy a közelünkben élő és legkönnyebben fellelhető fajokat említsük. Az első három mezőkön, erdőkben található, és gyógynövényként alkalmazható. Az utóbbi kettő, a fodormenta és a borsmenta gyógyhatása mellett életeink ízének gazdagítására és különlegessé tételére is használható, leveleik ehetőek.
A borsmenta nevét arról kapta, hogy erős mentolos íze és illata mellett fellelhető benne a borshoz hasonló, erőteljes íz is. Első példányát egy mentamezőn fedezték fel, majd elkezdték termeszteni. Mára már a világ számos tájékán termesztik. Magas az illóolaj tartalma, a friss növény 0,20-0,25% illóolajat tartalmaz, melynek fő alkotórésze a mentol, amitől erőteljes hűsítő íze és illata van. Levelét főként teához használják, a fodormenta tea hűsítő, nyugtató hatással bír. Teaként fogyasztva görcsoldó, nyugtató és összehúzó hatású. Használható még koktélok, limonádék, teák, szószok, lekvárok ízesítésére. A mentás eperlekvár az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja, érdemes kipróbálni.
A fodormenta a borsmentánál valamivel enyhébb ízű és illatú évelő mentaféle, amit konyhakertekben könnyedén termeszthetünk. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt használható, június-augusztusban lehet gyűjteni a szárról leszedett leveleket, majd frissen vagy szárítva felhasználni azokat. Teája görcsoldó, emésztés serkentő, fokozza az epetermelést, csillapítja a torokfájást és a köhögést. Illóolaját inhalálásra érdemes használni megfázáskor. Leveléből izgalmas ízű fodormentaszósz készíthető, amely remekül illik a friss báránysülthöz. Nyári gyümölcslevesek nagyszerű ízesítője, de a hűsítő, hideg paradicsomlevesbe is érdemes szórni egy kicsit. Mártogatósainkat izgalmassá tehetjük, ha 5-6 levélnyi fodormentát apróra vágunk és belekeverjük.

Ha Ön is szereti a hűsítő menta ízét, próbálja ki az Interfood mentás eperlevesét! Az Interfood hétről-hétre megújuló étlappal és gazdag ételkínálattal várja megrendelőit, ahol mindig friss alapanyagokat és megbízható minőséget talál. Válassza az étel házhozszállítást és szánjon időt az új ízek felfedezésére!

Ez is érdekelheti

A kávé egészséges alternatívái

Felmérések szerint a felnőttek 80%-a minden nap fogyaszt valamilyen koffeintartalmú italt. Kétség sem férhet hozzá, hogy ennek túlnyomó része kávé, hiszen a világ napi kávéfogyasztása meghaladja a kétmilliárd csészét. Érdekesség, hogy az egy főre jutó kávéfogyasztás bajnokai a skandináv országok, a vonatkozó lista első helyét ugyanis Finnország foglalja el – egy átlagos finn naponta majdnem…