Blog

Szűrők
menta a kézben

Menta

Az Interfood hónapról-hónapra bemutatja a konyhában leggyakrabban előforduló, vagy éppen az ismeretlenség homályába vesző különös ízeket – azokat a fűszereket, amelyektől igazán finom lesz egy étel. Ha velünk tart, minden hónapban megtudhat valami újat, talán még kedvet is kap egy-egy új fűszer kipróbáláshoz. A szerecsendió után most a menta került sorra, ami igazi nyári íz, és nem csak a mojitónkat tudjuk vele feldobni.

Első körben érdemes tisztázni, hogy nem csak egyféle menta létezik. Létezik vízi menta, mezei menta, csombormenta, fodormenta és borsmenta – csak hogy a közelünkben élő és legkönnyebben fellelhető fajokat említsük. Az első három mezőkön, erdőkben található, és gyógynövényként alkalmazható. Az utóbbi kettő, a fodormenta és a borsmenta gyógyhatása mellett életeink ízének gazdagítására és különlegessé tételére is használható, leveleik ehetőek.
A borsmenta nevét arról kapta, hogy erős mentolos íze és illata mellett fellelhető benne a borshoz hasonló, erőteljes íz is. Első példányát egy mentamezőn fedezték fel, majd elkezdték termeszteni. Mára már a világ számos tájékán termesztik. Magas az illóolaj tartalma, a friss növény 0,20-0,25% illóolajat tartalmaz, melynek fő alkotórésze a mentol, amitől erőteljes hűsítő íze és illata van. Levelét főként teához használják, a fodormenta tea hűsítő, nyugtató hatással bír. Teaként fogyasztva görcsoldó, nyugtató és összehúzó hatású. Használható még koktélok, limonádék, teák, szószok, lekvárok ízesítésére. A mentás eperlekvár az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja, érdemes kipróbálni.
A fodormenta a borsmentánál valamivel enyhébb ízű és illatú évelő mentaféle, amit konyhakertekben könnyedén termeszthetünk. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt használható, június-augusztusban lehet gyűjteni a szárról leszedett leveleket, majd frissen vagy szárítva felhasználni azokat. Teája görcsoldó, emésztés serkentő, fokozza az epetermelést, csillapítja a torokfájást és a köhögést. Illóolaját inhalálásra érdemes használni megfázáskor. Leveléből izgalmas ízű fodormentaszósz készíthető, amely remekül illik a friss báránysülthöz. Nyári gyümölcslevesek nagyszerű ízesítője, de a hűsítő, hideg paradicsomlevesbe is érdemes szórni egy kicsit. Mártogatósainkat izgalmassá tehetjük, ha 5-6 levélnyi fodormentát apróra vágunk és belekeverjük.

Ha Ön is szereti a hűsítő menta ízét, próbálja ki az Interfood mentás eperlevesét! Az Interfood hétről-hétre megújuló étlappal és gazdag ételkínálattal várja megrendelőit, ahol mindig friss alapanyagokat és megbízható minőséget talál. Válassza az étel házhozszállítást és szánjon időt az új ízek felfedezésére!

Ez is érdekelheti

eszterhazy-marhatokany

Eszterházy marhatokány paleo galuskával

Az Esterházy (vagy Eszterházy) név hallatán sokaknak elsőre nem az ételek ugranak be, hiszen többek között ez volt a családneve a közelmúlt és az egész magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának, Esterházy Péternek is. Regényei és drámái mellett zseniális, szállóigévé váló mondatokat is hagyott az utókorra, mint például ezt: „Ha egy nap megírok egy oldalt, másnap…