Blog

Szűrők

Bevezetés a paleo konyha rejtelmeibe 2.

Előző cikkünkben sorra vettük a paleolit diéta „no-go zónáit”, ezt a felsorolást folytatjuk most a cukrokkal.
A harmadik szigorúan tiltott élelmiszercsoport a cukrok. Nincs ezen mit ragozni, édességek és desszertek nélkül sokkal nehezebbek a mindennapok. Mindnyájunk életében vannak olyan pillanatok, amikor elgyengülünk, és szükségét érezzük egy sütemény vagy édesség elfogyasztásának. Nem ritka az sem, hogy élet-halál kérdésévé fajul az ügy. Riadalomra azonban semmi ok, hiszen léteznek olyan édesítőszerek, amelyek szerepelnek a paleo étrendben is. A xilit és az etirit megengedett, de vannak már különféle édesítő szirupok is a piacon, például a datolyaszirup vagy az agavészirup. Ráadásul a sütés is megoldható, így az ünnepi sütemények sem maradnak el a családi asztalról.
A paleolit konyha nem javasolja a növényi olajok használatát, mert azok nagymértékben károsítják az érrendszert, és fogyasztásukkal az ember számos káros anyagot is bevisz a szervezetébe. Ezek helyettesítésére a szakértők szerint bátran alkalmazható a lenmagolaj, a kókuszolaj, a szezámolaj, a dióolaj, a mákolaj, a mandulaolaj, az avokádóolaj, illetve létezik kifejezetten paleo olaj is.
Sokak sajnálatára a burgonya is tiltott élelmiszer. Vannak ötletek a kiváltására, ám aki eddig nagy burgonyarajongó volt, annak valószínűleg nem lesz könnyű felednie a krumpli ízét. De nézzük, milyen zöldségeket ehetünk helyette, köretként alkalmazva például a húsételek mellé. Készíthetünk karfiolt, brokkolit, articsókát, spárgát, kelbimbót, kelkáposztát. A felsorolást olvasva elsőre nem tűnnek a krumpli megfelelő helyettesítőjeként, de képzeljünk mellé egy ízletes sült húst és máris elfogadható lesz a kép.
Végezetül néhány érdekességet szeretnénk bemutatni Önöknek a paleo étkezéssel kapcsolatban. Tudták, hogy a paleolit étkezésben a mézfogyasztás sem megengedett? Magas a glikémiás indexe, éppúgy, mint a cukornak, így szervezetünkre nézve ez is veszélyes lehet.
A sajtok közül a parmezán például megtűrt, tehát néha-néha fogyaszthatunk belőle, nem kell utána bűntudatot éreznünk. A lisztek esetében sokféle magliszt áll rendelkezésünkre. De ha a bioboltok polcai előtt állva megakad a szemünk a rizsliszten, ne feledjük, hogy a rizs nem megengedett, így a belőle készült liszt sem. Helyette válasszunk más maglisztet.
Végezetül: még a legszigorúbb paleolit étrendet tartók is vétkeznek néha, ezért ne essünk kétségbe, ha elsőre nem sikerül százszázalékosan betartanunk. A lényeg, hogy minden nappal egy kicsit tökéletesítsük elképzelésünket, így haladva egyre közelebb egy egészségesebb étrendhez és életvitelhez. Ha nem sikerül minden napra egy teljes menüt összeállítania, bátran keresse az Interfood holnapját, hiszen minden héten elérhető paleolit menünk, ahol változatos, az elveknek megfelelő ételeket talál elérhető áron.

Ez is érdekelheti

home office

Home office, és ami mögötte van – az Interfood segít!

Sokan vannak, akik számára a home office az évek óta vágyott munkakörülmények helyett igazi rémálomként valósul meg a mostani helyzetben. Elképzeli az ember, hogy otthon ül, csendesen kávézgat, maga osztja be, hogy mikor mit csinál, nyugodtan megebédel, kiül egy kicsit a teraszra egy jó könyvvel, ha elfáradt, majd felfrissülve folytatja a munkát. Ez az elképzelés…