Blog

Szűrők

Bevezetés a paleo konyha rejtelmeibe

Ismerkedik a paleolit diétával? Nem tudja, hogyan fogjon hozzá? A legjobb helyen jár! Az Interfood ételfutár házhoz rendelhető paleolit menüi mellé most abban is segítséget nyújt, hogyan induljon el az elsőre göröngyösnek tűnő úton. Higgye el, nem lesz nehéz! Folytatásos cikkünkben igyekszünk elosztatni kételyeit és egy kis segítséget nyújtani.
Előző bejegyzésünkben már beszámoltunk a paleo étrend általános jellemzőiről, eredetéről, jótékony hatásairól, alapelveiről és arról, hogy mely élelmiszerek fogyaszthatóak a paleolit étrend szerint, illetve melyek azok, amik kifejezetten tilosak. Igen ám, de aki elkezdi az étrendet és teljesen mértékben azonosulni szeretne vele, annak első körben akadhatnak nehézségei. Hogyan készítse el a korábban annyira szeretett ételeket, hogyan tegye kellően változatossá a heti menüt, milyen alapanyagokat használjon a tiltólistásak helyett? Nézzük, mi mivel helyettesíthető!
Tiltólistásak a gabonafélék, a rizs, a kukorica, a tej és a tejtermékek, a hozzáadott cukor, a hidrogénezett növényi olajok, a hüvelyesek, a burgonyafélék, a paradicsom, a paprika és a padlizsán. A listát végigolvasva úgy tűnhet, hogy aki paleolit étrenden kíván élni, az ezentúl semmit sem ehet, de ez koránt sincs így. A felsorolt élelmiszerek nagy részére ugyanis már van alternatíva, helyettesíthetőek más élelmiszerekkel.
A rizs, a kukorica valamint a gabonafélék mint a búza, a rozs és az árpa megterhelik szervezetünket, hiszen tele vannak keményítővel és gluténnal. Ezeket érdemes kerülni, helyettük alternatív megoldás lehet a kókuszliszt, a mandulaliszt, az útifűmaghéj liszt, a lenmagliszt, a szezámliszt, a gesztenyeliszt, a mákliszt vagy a törökmogyoró liszt. De létezik kifejezetten paleo süteményliszt és sütőliszt is. Ezekből készíthetünk pékárukat, süteményeket, használhatjuk őket ugyanúgy, mint a hagyományos búzalisztet.
A másik nagy tiltólistás csoport a tejtermékek. Nehéz elképzelni ez életünket teljesen tejmentesen, de ez sem lehetetlen feladat. Napjainkban elérhetőek már olyan termékek, amelyek megismerése után könnyedén búcsút tudunk inteni a tejnek. A kókusztej sokoldalúan felhasználható alapeleme a paleolit konyhának, de más, növények áztatásával elért „tejek” is alkalmazhatóak, mint például a mandulatej. Lehet már vásárolni kifejezetten növényi tej készítésére alkalmas gépet (ezzel a névvel árulják), ami megkönnyíti mindennapjainkat és pénztárcánkat is megkíméli, hiszen a boltban kapható növényi tejek meglehetősen drágák.
A cukrok használatáról következő cikkünkben olvashat, de addig is válogasson bátran az Interfood paleo kínálatából, szakembereink ugyanis kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból készítik a paleo fogásainkat.

Ez is érdekelheti

kukorica saláta

Kiadós saláták az egészség jegyében

Önnek is problémát okoz a kellően változatos, egészséges étrend összeállítása és betartása? Fenntartható módon szeretné megtervezni étrendjét, nem akar egy hét után besokallni? Az Interfood ezen a héten olyan tartalmas saláta ötleteket hoz kedves olvasóinak, amelyekkel nagyszerűen kiválthatóak a megszokott köretek, mint a krumpli, a rizs és a tészta. A tejfölös, majonézes, mustáros öntettel készült…