Blog

Szűrők

Kedvencünk, a lángos

Sokan hungarikumnak gondolják, a népnyelv csak langallónak nevezi, a kellemes idő beköszöntével pedig sokkal gyakrabban készítjük, mint télen. Ez utóbbi oka egyértelműen a tömény olajszag, ami együtt jár vele, és amit jobb minél gyorsabban kiszellőztetni a lakásból. A balatoni nyár és a strandok állandó vendége, a lángos e heti blogcikkünk főszereplője. Ha nem hungarikum, vajon honnan ered? Ennek járt utána az Interfood!

Magyarok, törökök

A török hódoltság 150 éve nem tartozik történelmünk legfényesebb korszakai közé, ezzel együtt jelentős gasztronómiai változásokat hozott a Kárpát-medencébe. Ha hihetünk a feltételezéseknek, ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt a törököknek köszönhetjük, ám némi ellentmondásra is felfigyelhetünk, ha kicsit tovább böngészünk. Más kutatások szerint ugyanis lángost már az ókori rómaiak is készítettek, és a magyarok kenyérsütési procedúrájának régóta része volt a lángossütés is.

Lángolt tészta

Ha el tudjuk kicsit engedni a pontos eredet kérdését, és csak a bizonyosságig megyünk vissza, eljutunk abba az időbe, amikor az emberek a saját kemencéjükben sütötték meg saját kenyerüket. Ez a kissé hosszadalmas folyamat általában egy héten egyszer történt meg. A dagasztásra használt teknőből felszedett kaparékot és a kimaradó kevéske kenyértésztát laposra nyújtották az asszonyok, majd a kemence elülső részén, a forró parázson megsütötték. Innen ered az elnevezés: lángolt tészta, azaz lángos. Frissen fogyasztották, még melegen.

Akkor minek a zsiradék?

Az eredeti verzió szerint nem használtak a kisütéshez zsiradékot, ám idővel az otthoni kenyérsütés kiment a divatból, mindenki a pékhez járt kenyérért. A kemencéket elbontották, így már nem volt forró parázs, amin kisülhetett volna a finom lángos. A forró zsiradékban kisütött lángos az 1950-es évek tájékán jelent meg, majd az 1970-es években vált országszerte népszerű étellé.

A recept egyszerű

A lángos tésztája meglehetősen egyszerű, így otthon is érdemes vele megpróbálkozni. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a sót, a lisztet, egy kevés langyos vizet és az olajat. A lágy tésztát egy órán át kelesztjük, majd lecsípünk belőle egy darabot, és vékonyra széthúzva, forró olajban kisütjük.

Ha nem szeretne a Balatonig menni egy finom lángosért, érdemes vele otthon is megpróbálkozni. De mi lesz a levessel és a desszerttel? Ha nincs ideje több fogást készíteni, rendelje őket házhoz az Interfoodtól, így biztosan marad ideje a lángosozásra!

Ez is érdekelheti

Hát, ha nem is magyar, azért nagy kedvenc: rántott sajt és tartármártás

Könnyen hihetnénk, hogy minden, ami „rántott”, az bizony büszke kis nemzetünk találmánya, öröksége és hagyatéka. Képzelhetnénk, hogy a trappista sajt is a mi szüleményünk, hiszen annyian, olyan régóta szeretjük. Gondolhatnánk, hogy a tatárokkal is csak nekünk gyűlt meg a bajunk abban a homályos középkorban, így mártást is csak mi keverhettünk belőlük… Szellemes anekdotákat költhetnénk ezekről,…