Blog

Szűrők
beigli a tányéron

Karácsonyi sütikalauz

A karácsony meghitt hangulatához szorosan hozzátartozik a családi közös sütés-főzés és a finom édes illatok, amelyek körbelengik a lakást. Az egész évben el nem készült süteményekre ilyenkor jut végre idő. Sok háztartásban többféle sütemény készül, amit aztán hetek alatt sem tud megenni a család, máshol csak egyet süt a háziasszony, de az nagyon finom és nagyon munkás, éppen ezért ki is kell érdemelni. Ezen a héten az Interfood összegyűjti a legnépszerűbb karácsonyi sütiket, és felderíti azok történetét, eredetét. Tartson velünk, ha érdekli, honnan erednek kedvenc süteményeink!

Mézeskalács
A mézkalácsnál nincsen alapvetőbb karácsonyi süti. Mint ahogy a méznél sincsen régebbi édesítőszer, a mézet ugyanis már az ókorban is használták sütemények készítéséhez. A középkorban külön szakma volt a mézsör-, a méhviasz-, és a mézeskalács-készítő, ez is mutatja, hogy mekkora értéke volt akkoriban a mézzel készült finomságoknak. A mézeskalács, mint önálló édesség egy 11. századi nürnbergi iratban tűnik fel először. Németországban kezdtek el különleges formákat, és mézeskalácssütő kemencét készíteni, onnan hódította meg ez a finom édesség az egész világot.

Bejgli
A klasszikus bejgli mákos vagy diós. De ma már létezik mézes-mákos, aszalt gyümölcsös, túrós, nutellás, forralt boros – csak hogy néhány különlegességet említsünk. De honnan származik, és hogyan lett ennyire népszerű? Természetesen a bejgli esetében sincs egységes eredettörténet, de a legtöbben örmény eredetű süteménynek tartják. Nagyon hosszú utat járt be a bejgli, feltehetően a mai pozsonyi kiflin és a kerekre formázott, mákkal töltött süteményeken át jutott el mostani alakjáig. Hazánkba a mákos bejgli a 19. században terjedt el, és azóta is töretlen a sikere.

Ischler
Az eredeti ischler rumos csokikrémmel töltött aprósütemény, amely csokoládéval van bevonva. Ma már kapható különféle lekvárokkal és krémekkel töltött változatban is, sőt, néhány éve hódít a habos ischler, kávékrémmel leöntve. A legenda szerint a sütemény Ferenc József tiszteletére készült először az Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő Bad Ischl városában. A hiteles források azonban mást mondanak, több mint 100 évvel későbbre teszik keletkezését, az 1950-es évekre.

Linzer
Sokan hiszik azt, hogy a linzer Linz városáról kapta nevét, ez azonban tévedés. A népszerű sütemény ugyanis egy kalandos, családtörténeten és történelmi viharokon átívelő eredettörténettel rendelkezik. A linzer magyar találmány, a helyszín a Ruszwurm cukrászda, amelynek alapítója a Schwabl-család, és ahova Müller Antal benősült. Müller gyorsan fel is találta ezt az egyszerűen nagyszerű aprósüteményt, és egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezte el. Azóta pedig megtalálható minden magyar cukrászda kínálatában.

Az Ön családjában mik a kedvencek? Kitalálta már a karácsonyi menüt? Ha hirtelen túl soknak tűnik az előkészületekkel járó idő, ne habozzon, rendelje meg holnap ebédjét az Interfood ételfutártól és adja át magát a könnyed ünnepi hangulatnak!

Ez is érdekelheti

Interfood-A parmezán nyomában

A parmezán nyomában

Kis hazánkban, ahogy egyre könnyebben be lehet szerezni bármilyen ételt, úgy nő a különleges külföldi ételek iránti kereslet, így a parmezán sajt iránti igény is, mely számos olasz tészta és leves alapvető hozzávalója. Aki vásárolt már életében parmezánt, az tudja, hogy bizony elég borsos az ára. De vajon miért ilyen drága? Ennek az izgalmas kérdésnek…