Blog

Szűrők
mákos guba tálban

Az igazi hungarikum, a guba

Mákos guba, mákos gubó, bobajka. De lehet diós is. Aki szereti az igazi magyar ételeket, az biztosan rajong ezért az édességért is, hiszen évezredes hagyománya van hazánkban a készítésének, jelen van az éttermi desszertek között, és persze a háziasszonyok repertoárjában is. Tartson ezen a héten is az Interfooddal, és tudja meg, miből és hogyan érdemes készíteni a gubát.

Mi is az a bobajka?
Vannak vidékek, ahol a folyadékkal leöntött édes tésztákat bobajkának nevezik, így a mákos gubát is. A legtöbb országrész azonban egyszerűen gubának hívja ezt az eredetileg karácsonykor készített édességet. Azért nem csak mi magyarok ismerjük, Németországba vagy Lengyelországba tévedve is találkozhatunk vele az éttermek desszertjei között.

Hozzon a sok mákszem megannyi bőséget
Tehát a guba eredetileg karácsonyi édesség volt, amikor is a sok mákszemet szórva az asszonyok jószerencséért, bőségért, sok pénzért és jó terményért imádkoztak. Szükség is volt rá a sanyarú időkben, és talán hozott is a mák sok jót, hiszen készítését kiterjesztették a főbb ünnepekre, majd lassan a hétköznapi ételek között is helyet kapott. Mára pedig rendszeres szereplő sok háztartásban, és az Interfoodnál is megrendelőink egyik kedvenc desszertje.

Most akkor kifli vagy kelt tészta?
Eredetileg kelt tészta. Régen, nagyanyáink idejében még nem volt a divat a boltba szaladni egy kis tejes kifliért, sokkal inkább szerették maguk elkészíteni mindenféle sütemény tésztáját az asszonyok. A kemencében sütve volt az igazi, hosszú, vékony rudakat formáztak a kelt tésztából, és sülés előtt vagy után felkarikázták őket. Így a kemencében megsült és megszáradt a tészta, amiből aztán bármikor lehetett készíteni egy kis gubát. Ma már nagyon kevesen esnek neki egy jófajta kelt tészta készítésének, sokkal egyszerűbb és gyorsabb a kész kiflit felkarikázni és megszárítani. Ami ráadásul még maradékmentő akciónak is beillik, ha éppen túl sok szikkadt kifli maradt ránk.

Mák vagy dió?
Mindkettővel tökéletes. A diós változatba illik tenni reszelt citromhájat, a mákosba pedig mazsolát. Ami pedig mindkettőhöz kell, az a finom vaníliás tej és az elmaradhatatlan vanília sodó – ezek nélkül nem igazi a desszert, nem lesz elég szaftos és ízletes. Tehát ne spóroljuk ki mellőle a sodót, ha sikert akarunk vele aratni.

Ön is gubarajongó? Megértjük, hiszen mi is azok vagyunk, éppen ezért szerepel rendszeresen étlapunkon mind a diós, mind a mákos guba. Rendelje meg tőlünk, így időt spórolhat meg magának!

Ez is érdekelheti

Torkos csütörtök

Telente sokan küzdenek azzal, hogy minden nap egyformán szürke, a tavasz még messze, de a hideget már mindenki unja. Ilyenkor segítség lehet, ha az ugyanolyan hétköznapok közé beiktatunk egy kis izgalmat, egy eseményt, amit várhatunk. A magyar néplélek már réges-régen felismerte, hogy meg kell törni valamivel a hosszú tél egyhangúságát, és létrehozott néhány vidám, tavaszcsalogató…