Blog

Szűrők
interfood töltött káposzta

Töltött káposzta

Gondolta volna, hogy a jóféle, az egész földkerekségen nagymamáink, esetleg édesanyánk által legjobban készített töltött káposzta nem csak hazánkban nemzeti étel, de különféle változatai megtalálhatóak az ázsiai, a török, az arab, az orosz, a román, a görög és a szerb konyhában is? Természetesen nem ugyanaz a töltelék és nem ugyanaz az íz, de a káposzta és a hozzá kapcsolódó számos érdekesség stimmel.

A nem alföldi embereknek számára fogós kérdés lehetne egy vetélkedőn, hogy mi is az a szárma? Egy fűféle, egy hosszú szárú bot, egy település neve, esetleg egy igen kedvelt nemzeti ételünk másik elnevezése? Jó ilyenkor, ha van egy Szeged környéki ismerősünk, akit felhívhatunk, és aki azonnal rá fogja vágni, hogy bizony, a finom töltött káposztáról van itt szó, nem másról! Azért az alföldi embereket is meg lehet lepni, például a takart elnevezéssel, Erdélyben ugyanis így hívják ezt a méltán népszerű tápláló ételt.
Mint oly sok ételnek, ennek is van egy őse, amiből aztán az idők során komoly fejlődéstörténeten át vezetett az út a mostani töltött káposztához. A kiinduló pont kis hazánk konyhájában a káposztás hús volt. Már a Zrínyi-udvarban alapélelmiszer volt a káposzta, savanyították már akkoriban is. Készült belőle főfogás, leves, de ették forrázva vagy savanyúságként is. A 18. századtól beszélhetünk igazi töltött káposztáról, aminek hazánkban való elterjedése egyesek szerint a török hódoltság idejére tehető, mások szerint jóval korábbra. Érdekes kérdés, hogy a mai töltött káposzta alapvető fűszere, az őrölt paprika nélkül (ami akkoriban még nem terjedt el), vajon mivel fűszerezték? Sáfránnyal – elég meglepően hangzik. Innentől aztán szerteágazik a történet, létrejön számos verziója az ételnek, találunk feljegyzéseket szőlőlevélbe és kelkáposztába tekert húsról, sonkás-tejfölös töltelékről, valamint böjt idejére kitalált változatról is, melyben a hús helyett gomba és kása van.

Ma már csak kisebb eltérések vannak az egyes vidékek változatai között, és persze minden családnak megvan a saját receptje, hiszen minden évben előkerülő jellegzetes családi étel ez, karácsonykor, esküvőkön szinte biztosan megjelenik az asztalon. Nagyon kiadós és több napig jól eltartható, jól fagyasztható étel, ezért megéri vele bajlódni, utána napokig nem lesz gondunk a főzésre. Ha mégsem találja a családi receptet, vagy nincs kedve a meleg nyári napokon nekiállni a főzésnek, de vágyik a nosztalgikus ízekre, ne habozzon, rendelje meg az Interfood ételfutártól, és mi házhoz szállítjuk! Higgye el, nem fog csalódni!

Ez is érdekelheti

A gasztro-kasztrendszer alján: bácskai rizses hús – csirkemellből

Lehet, hogy „politikailag nem korrekt” az ételekről nyilvánosan így szólni, de a tény attól még tény marad: ételeink között bizony kasztok szerinti a megítélés. Mert itt vannak például a kasztrendszer tetején az ünnepi ételek; mindannyian ismerjük őket, kívülről fújjuk, hogy a karácsonyi asztalra a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli való, a húsvéti lakoma éke…