Blog

Szűrők

Pekándió, az új szuperfood

Pekándióval hazánkban leginkább a pékségekben lehet találkozni, esetleg vegyes müzli keverékekben, bioboltok polcain. Ez a ropogós, olajos dióféle egyre népszerűbbé válik világszerte, nemcsak íze miatt szeretik, hanem magas energiatartalma miatt is. Az elmúlt években felkerült a szuperfoodok listájára, amit azon élelmiszerek érdemelnek ki, melyeket tápanyagban dúsak minősítenek, és amelyek különösen jó hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Az Interfood e heti cikkének főszereplője tehát a pekándió, lássuk, miért érdemes beszerezni, és ha nassolni valóra vágyunk, miért jó, ha ezt választjuk!

Carya illinoinensis

Ez a hangzatos elnevezés bizony a pekándiót rejti, az Egyesült Államok déli részén őshonos diófélét. Fája lombhullató, magasra megnövő fajta, termésének mérete jóval nagyobb, mint a hagyományos dió, és íze is sokkal intenzívebb, édesebb. Egészséges olajokban, fehérjében, rostban és számos vitaminban, valamint ásványi anyagban kifejezetten gazdag, igazán egészséges alapanyag.

Szervezetünk támogatója

A pekándió az egyik legjobb természetes antioxidánsforrás, ezért segít megvédeni a sejteket a károsodástól, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet. Magas fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően hosszú időre eltelít, és energiát ad. Magnézium, cink és kálium forrása is egyben, magas rosttartalmával pedig elősegíti az egészséges emésztést, és jóllakottságérzetet biztosít.

Többféleképpen fogyaszthatjuk

A legegyszerűbb, ha önmagában salátához, friss gyümölcsökhöz fogyasztjuk, és nap közben egyszerűen elrágcsáljuk. Remekül illik süteményekhez, és persze a híres pekándiós pitéhez. A reggeli gabonapelyhekhez keverve extra ropogós és ízletes. A gyerekek uzsonnájának remek kiegészítője, elég belőle egy-két szem, és a kicsik máris tele lesznek energiával.

A pekándió tehát egy szuperfood, amely számos előnnyel rendelkezik, de mint mindennel, ezzel is érdemes óvatosan bánni, túl sokat nem érdemes belőle enni, mert magas a kalóriatartalma. Napközbeni nasinak kiváló, de a mindennapos meleg étkezést nem váltja ki, arra ott az Interfood. Az Interfood ételfutára minden hétköznap házhoz szállítja a megrendelt ebédet – élvezze ki a nyár utolsó napjait, főzés helyett legyen a pihenésé ez a pár nap!

Ez is érdekelheti

Hasznos konyhai trükkök

A főzés tudománya egy olyan izgalmas terület, ami előbb-utóbb mindenki életébe megérkezik, hiszen az evés és az ételkészítés alapszükségletünk, összeköt minket. Vannak, akik csak az egyszerűbb ételek elkészítéséig jutnak, míg mások az évek során igazi profikká fejlődnek, de még nekik is lehet újat mutatni, hiszen a gasztronómia folyton változik. Új alapanyagok, főzési eljárások, eszközök, gasztro…