Blog

Szűrők

Illemszabályok az asztalnál II.

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett sejteni, hogy mára az asztali etikett is átalakul, olyan elemek válnak elavulttá, mint hogy a férfinak illik betolnia a nő székét, és olyanok lesznek aktuálisak, hogy a telefonunkat nem illik az asztalra tenni vagy kézbe venni étkezés során. Bizony, a világ folyton változik, ezért nekünk is folyamatosan frissítenünk kell tudásunkat a jelenlegi helyzetről. Ennek jegyében az Interfood folytatja a múlt héten megkezdett cikket az asztali illemszabályokról, nézzük tovább, mit illik és mit nem az asztal mellett ülve!

  • Étkezés során egyenes háttal illik ülni, kissé előre dőlve, hogy ne együk le a ruhánkat.
  • Ha kenyeret kapunk az ételünk mellé, azt nem illik harapni. Úgy helyes, ha kézzel törjük, és kis falatonként tesszük a szánkba.
  • Nem illendő a leveses tányért megdönteni, hogy az utolsó kanálnyi levest is kimerjük belőle. Ha már nem tudunk a kanállal több folyadékot felvenni, a maradékot a tányérban kell hagyni.
  • Az étkezés befejeztével a kést és a villát párhuzamosan egymás mellé téve, a tányér jobb oldalán helyezhetjük el. Ebből látja a pincér vagy a vendéglátónk, hogy elviheti a tányérunkat.
  • Ha makarónit vagy spagettit fogyasztunk, a kanál segítségével kell feltekerni a tésztát a villára.
  • Amikor valaki sót vagy borsot kér tőlünk, nem illik kivenni a tartóból egyiket sem, hanem egyszerre kell átnyújtani az egészet.
  • Mielőtt a poharat a szánkhoz emelnénk, töröljük tisztára a szánkat, így nem hagyunk foltot a pohár szélén.
  • A textilszalvétát kihajtva az ölünkbe illik tenni, nem pedig a tényér mellé.
  • Egy felnőtt részéről illetlenség előre feldarabolni az ételt. Az étkezés során mindig csak annyit szabad vágni, amennyit éppen a szánkba teszünk.
  • A kést, amikor éppen nem használjuk, tilos az asztalra tenni. A tányér szélére illik helyezni, hogy ne kenjünk össze vele semmit, de a legjobb, ha a főétel elfogyasztása során végig a kezünkben tartjuk.
  • Nem illik a palackos italokat magunknak kitölteni, ez étteremben mindig a pincér dolga.
  • Vendégségben illendő minden fogást megkóstolni, és egy kicsit fogyasztani mindegyikből.
  • Elsőre nem illik túl sokat szedni, mert az modortalanság.
  • Az előételeket többnyire villával illik elfogyasztani, amit a jobb kezünkben kell tartani.

 

A szabályok persze nem törvények, alkalomadtán meg lehet szegni őket, de még ha nem akarjuk betartani az illemet, akkor is érdemes tisztában lenni vele, hogy mit diktál. Ettől a sok asztali illemszabálytól megjött az étvágya? Ha nincs kéznél semmi, vagy éppen szorít az idő, a megoldás az Interfood. Megbízhatóság, finom és friss ételek, ebéd házhozszállítás – ezt kínáljuk minden héten!

Ez is érdekelheti

szezammagos-currys-csirke

Szezámmagos cukkinis csirkecurry

Mint minden másban, a gasztronómiában is vannak divathullámok, trendek, melyek folyamatosan meghatározzák azt, hogy mit gondol aktuálisan az ember az étkezésről, milyen ételeket preferál, és miket fogyaszt kevésbé. Ilyen például az indiai ételek térhódítása Európában és hazánkban is. Az angolszász világban, főleg Angliában, mivel India brit gyarmat volt, már régóta ismertek az indiai ízek, hozzánk…