Blog

Szűrők

Illemszabályok az asztalnál I.

Ki ne hallotta volna gyerekkorában a szigorú dorgálást: „Ne könyökölj az asztalnál!” Nem ez az egyetlen illemszabály, amelyet az előző generáció tagjai megpróbáltak belénk nevelni, hiszen régen sok hasonló figyelmeztetésben volt részük a gyerekeknek a családi ebédek és vacsorák során. Sok családban így van ez még ma is, máshol már engedékenyebbek a szülők, hiszen az egész világ folyamatosan változik, mi pedig alkalmazkodni kényszerülünk a változásokhoz. De vajon mi a helyzet az étkezést érintő illemszabályokkal manapság? Melyek vannak most érvényben? Ennek jár most utána az Interfood, tartson velünk Ön is, ha szeretne naprakész lenni illemtanból!

  • Nem illik az étkezőasztalra tenni a telefont, a kulcsot, a pénztárcát, a zsebkendőt, a táskát. Semmit, ami nem feltétlenül szükséges az étel elfogyasztásához.
  • Könyökölni nem illik – ez a szabály bizony még ma is érvényben van, sokak szerint pedig egyenesen a Bibliából eredeztethető, az Ótestamentum egyik könyvében ugyanis szégyenteljes dolognak nevezik, ha valaki az asztalra teszi a könyökét. Ennek megfelelően az a szabály, hogy amelyik kéz nem fog evőeszközt, az vagy az asztal alatt a lábunkon pihen, vagy az asztalon van nyugalmi helyzetben.
  • Csak akkor szabad elkezdeni enni, ha már mindenki helyet foglalt az asztalnál és készen áll az evésre. Ha netán valaki kezében még telefon van, vagy éppen mesél valamit, illik megvárni, amíg befejezi a tevékenységet.
  • Elsőként mindig a hölgyek foglalnak helyet, a férfiak addig állva maradnak. A hölgyek székeinek betolása már kissé elavult, ugyanakkor nagyon udvarias szokás, manapság gyakorlatban már nem sokan alkalmazzák.
  • Fogvájót semmi esetre sem szabad az asztalnál használni, ezzel mindenkor ki kell fáradni a mosdóba vagy egy másik helyiségbe. Ugyanez a helyzet az orrfújással is.
  • Ha már használtuk az evőeszközt, nem illik azt visszatenni az asztalra. A helye a tányér szélén van, esetleg a szalvétán, de semmiképpen sem a tiszta abroszon.
  • Villával nem illik vágni, még akkor sem, ha elég puha hozzá az étel, amit eszünk. Erre a célra mindig a kést kell használni.
  • Ha a sült comb csontjának végén van egy kis papírdísz, megfoghatjuk kézzel. Ha nincs, akkor úgy illendő, ha késsel és villával birkózunk meg vele, és nem zsírozzuk össze a kezünket.
  • A kenyeres kosarat nem illik az asztal felett átadni, sokkal jobb megoldás, ha a mellettünk ülő háta mögött adjuk tovább.
  • Magyar ember evés közben nem beszél, tartja a mondás. Ez kicsit szigorúnak tűnik, hiszen ritka az, hogy ha társaságban vagyunk, akkor néma csöndben együnk végig egy ebédet. Az illemszabályok azt diktálják, hogy beszélgetni megengedett, de ha falat van a szánkban, azt előbb illik lenyelni. Teli szájjal beszélni valóban illetlen dolog – nem csak magyar embernek.

 

Tudtunk újat mondani? Ha nem, jövőhéten is megpróbáljuk, következő cikkünkben ugyanis folytatjuk az illemszabályok felsorolását, hiszen akad belőlük jó néhány. Addig is jó étvágyat kívánunk az Interfood minden kedves megrendelőjének. Rendelje házhoz ételét tőlünk, és fogyassza el jóízűen saját otthonában!

Ez is érdekelheti

Limonádé – a titkos összetevő

Ahogy melegszik az idő, úgy kívánjuk meg egyre jobban a szabadlevegőn tartózkodást, a kerti sütögetést és persze a hűsítő italokat. Minden idők legnagyobb nyári kedvence a jeges limonádé, ez az egyszerű, de nagyszerű ital, ami annyiféle változatban létezik. Lehet epres, málnás, rebarbarás, de akár gránátalmás, barackos vagy éppen dinnyés is, egy a lényeg, hogy jó…