Blog

Szűrők

Őszi-téli kedvencünk, a birsalmasajt

A birsalmából készült édes és meglehetősen tömény birsalmasajt igazi őszi-téli klasszikus, és bár egyre kevesebben állnak neki otthon elkészíteni, piacokon és kisboltokban azért még találkozhatunk vele. A hagyományos birsalmasajt csupán gyümölcsből és cukorból készül, ez utóbbiból jó sok kell bele, ezért nem nevezhető kifejezetten diétás édességnek. Különféle kiszerelésben és méretben árulják, de aki otthon saját maga készíti el, gyakran azzal szembesül, hogy túl sok lett. Ilyenkor jöhet az elajándékozás, de mit tehetünk, ha mégis inkább mi magunk szeretnénk felhasználni? Erről szól az Interfood e heti cikke, tartson ismét velünk!

Fontos a kiszárítás!

A birsalmasajtot először ki kell szárítani. Ehhez nincs másra szükség, mint egy papírtörlőre és egy tányérra. Előbb a papírral letöröljük róla a felesleges nedvességet, majd a tányérra helyezzük a sajtot, és 3-4 napig fedetlenül szárítjuk. A száraz és meleg levegő a legjobb neki, ilyen körülmények között gyorsan kiszárad. Fontos, hogy minden nap fordítsuk át a sajtot, így minden része egyenletesen tud száradni.

Hogyan tovább?

Ezután következik a megfelelő tárolás. Érdemes egy jól záródó, fedeles műanyag vagy üveg edénybe tenni, és hideg helyen tartani. Ha van hideg pincénk vagy kamránk, tökéletes hely lehet neki, de a hűtő is kiváló megoldás. Ha jól tároljuk, hosszú hónapokig eláll. Fogyaszthatjuk önmagában is, de jól illik a hagyományos sós sajtok, a dió és a száraz fehérbor mellé is.

Ha megmaradna

Ha önmagában már eleget ettünk belőle, felhasználhatjuk süteményekhez is. A karácsonyi gyümölcskenyérbe apró darabokra vágva, leveles tésztába csavarva, kekszekbe, aprósüteményekbe, zabkekszbe kockázva, töltött édes kiflikbe kiválóan illik. Mindenbe beletehetjük, amibe aszalt gyümölcsöt ír a recept, akik pedig nem szeretik a mazsolát, azt is helyettesíthetik vele.

Szereti a birsalmasajtot, de idén még nem evett? Még nem maradt le róla, hiszen épp most van szezonja, érdemes megnézni a helyi kisbotban, piacon. Ha szeretne Ön is változatosan étkezni, de nem mindig van ötlete, hogy mit főzzön, nagy segítség lehet az ebéd házhoz rendelés. Rendeljen az Interfoodtól, kínálatunkban a család minden tagja megtalálja a fogára valót!

Ez is érdekelheti

A mogyoróvaj

E heti cikkünk főszereplője fontos összetevője a híres Elvis Presley szendvicsnek. Fehérkenyér, lekvár, méz, sült bacon, banán és mogyoróvaj – ezt volt a király kedvenc étele. A mogyoróvaj hosszú időn keresztül teljesen ismeretlen volt a magyar emberek számára, az elmúlt évtizedekben azonban hozzánk is eljutott, mint Amerika jellegzetes élelmiszere. Ha Ön is szereti, de nem…