Blog

Szűrők

Sült gesztenye házilag

Vannak dolgok, amik széppé teszik még a hideg, szeles, esős napokat is, és hozzátartoznak a kellemes őszi-téli hangulat kialakulásához. Ilyen a kandallóban ropogó fa hangja, egy csésze forró tea, a sült tök illata és persze az utánozhatatlan sült gesztenye. Igen ám, de otthon sütni gesztenyét nem olyan könnyű feladat – ha nem jól kezdünk hozzá, könnyen csúfos kudarcot vallhatunk vele. Szinte mindenki más titkos fogásra esküszik, ezért az Interfood most egy jól bevált receptet oszt meg kedves olvasóival, mellyel garantált a siker! Lépésről lépésre mutatjuk a teendőket, tartson ismét velünk!

1. lépés: válogatás és tisztítás

A gesztenyéket alaposan átmossuk, átválogatjuk. A szelídgesztenye egyik jellemző betegsége a férgesség. Ha a héjon lyukakat látunk, abban valószínűleg kukac lakik, ezeket érdemes kiválogatni. A másik tipikus probléma, hogy összepenészedik. A gesztenyék, amikor kiveszik őket a szúrós burokból, még kissé nedvesek, ezért ha rögtön nem terítjük őket száraz és jól szellőző helyre, könnyen összepenészednek. Éppen ezért ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, mindig terítsük szét, egy sorban álljanak csak, különben megpenészednek, mielőtt elkészíthetnénk őket.

2. lépés: vagdosás, áztatás

Miután megmostuk a gesztenyét, nagyon fontos, hogy beirdaljuk. Mindig a gesztenye gömbölyded részét vágjuk fel, egy mély határozott vágást ejtsünk rajta. Akkor jó, ha majdnem teljesen átvágtuk, de mégsem esik ketté. Ilyenkor látszik az is, ha esetleg benne maradt egy-egy férges vagy nem egészséges darab, azt még kidobhatjuk. A beirdalt gesztenyéket fél napra beáztatjuk.

3. lépés: előfőzés

Ahhoz, hogy a gesztenye igazán puha legyen és a belső héjból is könnyen ki lehessen szedni, áztatás után érdemes 10 percig előfőzni. Leöntjük róla az áztató levet, frisset engedünk rá, és feltesszük főni. Nem kell sokáig főzni, 10 perc is elég, hiszen majd a sütőben fog igazán megpuhulni.

4. sütés alufólia alatt

A sütőt előmelegítjük, egy nagyméretű lapos tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Szűrőkanállal rászedjük a gesztenyéket, úgy forgatjuk őket, hogy a vágott felük legyen felül, és alufóliával lefedve 20 percig sütjük 200 fokon.

5. sütés alufólia nélkül

Végül levesszük róla az alufóliát és további 20 percig sütjük nélküle. Ha nagyon keményedne, kezdene kiszáradni, egy kis vizet öntünk alá a tepsibe, hogy keletkezzen némi gőz sütés közben. Ha elkészült, még forrón egy fém edénybe szedjük, és lefedve hagyjuk picit állni. Melegen fogyasztjuk.

Kicsit macerás az elkészítése, de megéri, hiszen a sült gesztenye nem csak finom, de egészséges is. A téli szezonális étkezés fontos kiegészítője, hiszen a hideg idő beköszöntével kicsit nehezebb a változatos étrend követése. Ha nincs ideje vagy kedve főzni, de szeretne egészségesen étkezni, rendeljen finom ételeket házhoz az Interfoodtól!

Ez is érdekelheti

Naspolya – ronda, de finom

Naspolya – ronda, de finom Vannak ételek, melyek nem a dekoratív megjelenésükről híresek, ilyen a naspolya is. A kis termések akkor igazán édesek, ha az első fagyok megcsípik, és kissé elkezdenek megszottyadni. Az érett naspolya puha, barna, és úgy fest, mintha már meg lenne romolva. Nem túl bizalomgerjesztő, mégis ilyenkor a legédesebb, legfinomabb. Ez a…