Blog

Szűrők
laktozerzekenyseg2

…oda megyünk lakni, ahol tejet kapni…

…vagy pont az ellenkező irányba, mert úgysem ehetünk a tejből. Meg a sajtból, túróból, joghurtból, vajból, tejszínből, az ezernyi tejből készített termékből. Sajnos, ez a helyzet, ha valakinek a teste nincs jóban a tejjel.

Ha tej fogyasztása után kisebb vagy rövidebb idővel rendszeresen csalánkiütést tapasztalunk, angioödéma lép fel, ekcémás tünetek jelentkeznek, ha hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést, hányingert érzünk, asztmás rohamot vagy anafilaxiás sokkot kapunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni kivizsgálásra. A fenti (nem teljes) felsorolásból látható, hogy a tejre való érzékenység tünetei széles skálán mozognak. Meg kell azonban különböztetni a tejcukor-érzékenységet (laktóz-intolerancia, laktózérzékenység) és a tejallergiát mint betegségeket, még ha tüneteik részben hasonlóak is.

Ha valaki laktózérzékenységben szenved, az nem allergiás. Felszívódási zavara van, ahogyan a világon rengeteg embernek, mert a szervezetéből hiányzik az az enzim, amely képes lebontani az emlősök tejében rendszerint megtalálható cukrot, más néven laktózt. Allergiásként a beteg immunválaszt ad az elfogyasztott ételre, szervezete nem tolerálja a tejféle egyetlen alkotóját sem, vagyis nem csupán a cukrot, hanem a fehérjét és a benne lévő kazeint sem. Tejérzékenyként elég a laktózt kiiktatni az étrendből, és a kellemetlenségek elkerülhetőek, de allergiásként a tejnek minden formájától, beleértve a feldolgozott élelmiszerek tejes vagy tejből eredeztethető összetevőit is, tartózkodni kell. A diéta azonban mindkét esetben odafigyelést kíván, akkor is, ha magunknak főzünk, és akkor is, ha házhoz rendeljük az ebédünket. A jó hír, hogy a tejallergia, bár gyermekkorban viszonylag gyakori, felnőttkorra kinőhető, és megszűnésével bátran fogyaszthatóak a tejtermékek.

Az egyre korszerűbb diagnosztikai ismeretekkel mind több emberről derül ki, hogy a szervezete nem jól reagál a tejre, és a tejnek egyre rosszabb a híre. Felelőtlenség azonban káros tápanyagnak kikiáltani, ha valaki nem szenved a fenti betegségektől! A tejben és a tejtermékekben lévő fehérjék az izmok építésének kitűnő elemei, sok benne a csontok épségéért felelős calcium, és számtalan vitamin is található benne. A vád, miszerint a tej felelős lehet a cukorbetegség kialakulásáért, még sehol sem nyert tudományos bizonyítást, és a hormonoktól való félelem is alaptalan Magyarországon, hiszen a tejelő állatok csak a legszigorúbb szabályok mellett kaphatnak hormontartalmú gyógyszereket vagy anyagokat, amelyek semmilyen körülmények között nem kerülhetnek az élelmiszerpiacra előállított tejtermékekbe.

Kétségtelen, hogy az üzletekben mára már korlátlanul elérhető növényi „tejek” vonzó és trendi alternatívát nyújtanak az állati tejek kiváltására. Akinek orvos igazolta az érzékenységét vagy az allergiáját, mindenképpen megnyugtató és kényelmes választást biztosítanak. Ha azonban csak a divat miatt váltana rájuk, gondolja meg, hogy ezekben a készítményekben sokszor legalább annyi cukor van, mint a tehéntejben, nem tartalmazzák viszont annak értékes összetevőit. Változatosságként jó ötlet lehet beépíteni az étrendbe, ám itt is érdemes érvényesíteni az „arany közép” szabályát. Tejből, tejtermékekből rengeteg finom és tápláló étel készül, élvezze az étkezések örömét józanon, túlzások nélkül, ha egészséges, és nincs szüksége speciális diétára!

Ez is érdekelheti

Szólások és közmondások a konyhában

A magyar nyelv telis-tele van frappáns szólásokkal és közmondásokkal, melyek nem csak tanulságosak, de könnyen meg is lehet jegyezni őket, ezért öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ha jókor mondjuk őket jó helyen, vicces pillanatokat szerezhetünk vele a környezetünknek. Az étkezés és annak kérdésköre sok szólásban és közmondásban visszaköszön, ezért az Interfood most egy rendhagyó, konyhai közmondásokat közrefogó…