Blog

Szűrők
vadas-marha

Vadas marha: marha jó – bármikor

Tudta, hogy Erdélyben a száraz mézeskalácsot is belereszelték a vadas mártásba? Sőt, az ő közvetítésükkel aztán ezzel az elkészítési móddal került az angol és a zsidó konyha ételei közé is? Igen-igen, a vadas mártás még bárki számára rejthet meglepetéseket…

A vadas klasszikus, mégis, ha úgy tetszik, egyszerű fogás a magyar asztalokon, amit, be kell ismerni, csak jó szakács tud igazán jól elkészíteni. Kényes étel, amelyet apró fogások tesznek a magyar családok kedvelt fogásává. Otthon vagy a menzán, magunk által készítve vagy a házhoz rendelést választva a vadas marha mindig jólesik. Mit várunk tőle? A hús feltétlenül legyen omlós, essen szét a fogak között, hogy a marhát körülfolyó szósz szinte azonnal hatolhasson az így felszabaduló rostok közé, pikáns ízzel toldva meg a hatást. A mártás nem lehet sem túl híg, sem túl sűrű, bár arról már a rajongók véleménye is megoszlik, hogy teljesen simának vagy apró zöldségdarabokkal gazdagnak kell-e lennie.

Ha ön az Interfoodnál rendeli meg a vadast, a következőkre számíthat: hatalmas adagot fog kapni, jól vágható marhaszeletekkel, melyeket sok-sok szarvacska tészta kanyarog körül, és bőséges adag mártás borít be. A villájára tűzött és a szószba mártott falatról az édes-fanyar folyadék nem csöppen le, hűséges kísérője marad húsnak, tésztának. Az ízeket séfjeink élvezhetővé teszik kisgyereknek és idősebbeknek egyaránt, a mártás kellemes harmóniáját semmilyen durva elhajlás az édes vagy a sós, a savanyú vagy a borsos felé nem töri meg.

Mert ez itt a lényeg, amit az Interfood szakácsai jól tudnak: a vadas mártás finomra hangolt étek! Nem kell, nem szabad cifrázni a fűszerezést, de a végső ízt finom egyensúlyok alapján kell beállítani! A sárgarépa-fehérrépa-zeller arányait tekintve jól működik a 3:2:1-es viszonyítás; nézze csak az ételes dobozra ragasztott címkét: éppen ennek megfelelően készítettük önnek!

Az ételt hajdanán pácolt vadhúsból főzték. Ma legelterjedtebb változatai a marha vadas vagy a nyúlból készített verzió. Bármiből legyen is, alapszabály, hogy a hús száraz nem lehet! Köretként jól harmonizál vele a gyorsan és egyszerűen tálalható száraztészták valamelyike, de ha önmagának és családjának, időt és energiát nem kímélve, van módja készíteni, adjon mellé zsemlegombócot, burgonyakrokettet, esetleg knédlit! Ezekkel a köretekkel még inkább emelheti ennek az egyszerű, mégis rafinált ételnek az értékét.

Tekintse meg a Vadas marháról készült videónkat!

Ez is érdekelheti

somloi

Az időutazó somlói galuska

Letűnt korok, még felidézhető, békebeli napok, retro életérzés vagy előremutató gasztrotrend: a somlói galuskának mindegy. Bármelyik skatulyában megtalálja, sőt kiköveteli elsőségét. A somlói galuska legenda, Magyarország talán legkedveltebb édessége, világszínvonalú, turistáknak mutogatandó finomság, olyan előkelő és népszerű desszertek unokatestvére, mint az olasz tiramisu vagy az angol trifle. Csak jobb! Meghatározó tulajdonsága, hogy nem tűri, ha…