Blog

Szűrők
gesztenyepure

„Mint Montblanc csúcsán a jég…”

Szinte biztos, hogy Vajda János nem a gesztenyepürére gondolt, amikor a híres versét írta, de a soroknak nehéz nem felidéződniük, amikor erről a fenséges desszertről beszélünk. Annál is inkább, mert a tejszínhabos-gesztenyemasszás csodát szülőhazájában, Franciaországban éppen Mont Blancnak, nyomukban az olaszok pedig Montebianconak nevezik Európa legmagasabb csúcsa után. A legjobbak közül való ősrégi recept, ami letisztult egyszerűségével képes örök kedvenc maradni. A fáma szerint már Lucrezia Borgia is rajongott érte (a hölgy a XV. századi Itália meghatározó és hírhedt családjának egyik ikonikus alakja volt); ugyanebből a századból egy olasz szakácskönyv már tartalmazza a gesztenyepüré receptjét is.

De mit nekünk olaszok, franciák és reneszánsz! Mi, magyarok ma is hódolattal viseltetünk a tejszínhabos gesztenyepüré iránt! Az ország tíz legkedvesebb desszertje közé tartozik, és nehezen fogadjuk el, hogy nem magyar találmány, olyannyira magunkénak érezzük. Békebeli öröksége ez ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchia cukrászkultúrájának, amelyre egyébként is szeretünk nosztalgiázva visszamerengeni. Eszik még a horvátok, a csehek is, szóval, lássuk be, inkább nemzetközi csemege ez, semmint csak a miénk.

No, de miért is sajátítanánk ki? Miért is ne tudhatná minden náció, hogy a gesztenye az istenek eledeleinek egyike? A rómaiak egyenes úgy tartották, hogy az ember számára ott van optimális életlehetőség, ahol megterem a szelídgesztenye. Hozzánk, a legenda szerint, Mátyás király felesége, Beatrix királynő hozta magával az első gesztenyefákat. (Apropó, 2018 Mátyás király-emlékév lesz, lehet, hogy az Interfood ügyfelei úgy tiszteleghetnének a király előtt, ha minél több gesztenyepürét rendelnének házhoz…) Ma már az ország leghosszabb életű gyümölcsfajaként ismerjük, több száz éves példányai is vannak.

Ezt a desszertet lehetetlen nem szeretni! A gesztenye ízei és a pürékukacok tökéletes párost alkotnak a lágy, krémes tejszínhabbal. Egy kanálnyi elég belőle ahhoz, hogy egyszerre idézze fel a karácsonyt megelőző hetek hangulatát, a téli havazást, a gyermekkori zsúrok mohó vágyakozását… Mindemellett pedig a gesztenye a tudatosan táplálkozók kedvence is lehet. A többi dióféléhez képest lényegesen kevesebb zsírt tartalmaz, és elsősorban összetett szénhidrátok vannak benne, amely tulajdonsága alkalmassá teszi, hogy a diétázók számára is megfelelő legyen, igaz, ebben az esetben nem a kalóriadús tejszínt érdemes hozzá fogyasztani, hanem egy kis rumos meggyet vagy egyszerű meggybefőttet. A gesztenyében sok a B-vitamin, a kálium, a magnézium, a réz, a foszfor, a vas stb. A nagy nyugat-európai ínségek idején úgy tartották, hogy egyetlen gesztenyefa termése elegendő egy ember téli élelmezéséhez.

Nem tagadjuk, hogy a püré akkor a legfinomabb, ha az ön konyhájában, házi körülmények között készül. Tény azonban, hogy ennek a csemegének így roppant munkaigényes az elkészítése. A hétköznapi rohanásban ezt az ellentmondást nyugodt szívvel oldhatja fel, ha tőlünk rendeli meg a tejszínhabos gesztenyepürét. Biztos lehet benne, hogy nem okozunk csalódást.

Ez is érdekelheti

Interfood Egészséges müzli

Egészséges müzlik?

Gondolta volna, hogy a boltokban készen kapható, agyonreklámozott, szuperegészségesnek hirdetett müzlik nagy részénél még az is jobb, ha egy nagy szelet pizzát fogyasztunk el reggelire? Eheti blogbejegyzésünkben egy újabb „nem minden az, aminek látszik” átverés nyomába eredünk: leszámolunk a nagy müzli mítosszal. Mit várunk egy egészséges reggelitől? Ahhoz, hogy tudatosan étkezzünk, fontos tisztában lennünk az…