Blog

Szűrők
Néhány gondolat az ételpazarlásról

Néhány gondolat az ételpazarlásról II.

Mi köze az ökológiai lábnyomnak ahhoz, hogy ma éppen két csokival többet vettünk meg a boltban, és hogy az ebédnek csak a felét fogyasztottuk el? Nagyon is sok! Az ökológiai lábnyom megmutatja azt, hogy milyen mértékben használjuk Földünk erőforrásait és mekkora kárt teszünk benne, ha nem vagyunk elég tudatosak. Sok más környezet- és természetkárosító szokás mellett az ételpazarlás is rendkívül gyors ütemben emészti fel a Föld tartalékait. Előző blogbejegyzésünkben már írtunk arról, hogy tudatos vásárlóként hogyan vehetünk részt Földünk megóvásában, most pedig folytatjuk a sort, és utánajárunk, mi mindent tehetünk még azért, hogy fenntartható módon éljünk és büszkék lehessük saját viselkedésünkre.

Rend a lelke mindennek. Ez az ételeink esetében is fontos praktika. A rendetlen hűtőt, konyhai polcokat és kamrát nehéz átlátni, ezért könnyen előfordulhat, hogy olyan dolgot vásárolunk meg, ami már van otthon, csak nem találtuk meg. Ezt a jellegzetes hibát nagyon könnyen ki tudjuk küszöbölni: tartsunk rendet mindenhol! Legyen mindennek saját helye, így azonnal látni fogjuk, mi az, miből már kevés van, és ami az, amiből elegendő.

Az élelmiszerek megfelelő tartósítása fontos dolog. Sok minden lefagyasztható, de nem érdemes semmiből nagy csomagokat a fagyasztóba tenni. Inkább kisebb porciókban gondolkodjunk, mind a hús, mind a zöldség- és gyümölcsféléket tekintve. Próbáljuk ki, mi az, ami fagyasztás után kiengedve még ízletes, és ezek szerint járjunk el. Sokan fagyasztják a kenyeret és a készételeket is, mások szerint az egyszer már lefagyasztott és kiengedett főtt húsféléknek kellemetlen az íze. Kísérletezzünk, próbáljuk ki, hogy a családunknak mi válik be!

A tányérra szedett adagok mérete kulcsfontosságú – az elhízás és az ételpocsékolás is megelőzhető a megfelelő méretű adagok szedésével. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább szedjünk többször, és gondoljunk a még hátralévő fogásokra is.
Franciaország az élen jár a tudatosságban, az élelmiszerboltok nem dobhatják ki az olyan termékeiket, melyeknek a szavatossági ideje még nem járt le, akkor sem, ha csak napok vannak hátra. Az ilyen árucikkeket oda kell adományozniuk segélyszervezetnek. A lakosokat pedig arra kérik, hogy a csúnyácska zöldségeket és gyümölcsöket is vegyék meg, hiszen a kinézetük ellenére gyakran ugyanolyan finomak, mint társaik. Ha Ön is szeretne tenni valamit az ételpazarlás ellen, keresse bizalommal az Interfood ételfutárt, ahol igényei szerint választhatja ki az adagok méretét, így nem kell a pazarlástól tartania!

Ez is érdekelheti

edessemmisegek

Édes kis semmiségek?

…néhány szem szaloncukor, egy marék a trendi pillecukorkából, az utánozhatatlan nagyi-féle ünnepi sütemény, az ínycsiklandó illatú, fahéjas-mézes bundába forgatott mandula az utcai árusnál… Halloweeni édességgyűjtés november elején (már nálunk sem ritka), Mikulás-csomag, adventi kalendárium, karácsonyi vásár, közös ünneplés az oviban, iskolában, lakoma hol az egyik unokatestvérnél, hol a másik nagymamánál… Az egészségtudatos szülő a semmihez…