Blog

Szűrők
Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Néhány gondolat az ételpazarlásról I.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy csak egy kis adag levest akart főzni két személyre, majd egy óra múlva egy jókora fazék gőzölgő levessel találta szemben magát. Aki van már annyira gyakorlott szakács, hogy nem recept alapján főz, hanem a saját feje után megy, és „érzésből” használja fel, amit otthon talál, azzal bizony könnyen megeshet ez a történet. Hazánk számos olyan nyomorúságos időszakot tudhat maga mögött, amikor az elegendő étel luxus volt, amikor túl sokan éheztek, és szinte csak kenyérre meg vízre futotta a kevéske pénzükből. Így érthető, hogy sokunkban még ma is ott visszahangzanak nagyszüleink nyugtató szavai, miszerint a „A soktól sose félj!” Valóban sokkal megnyugtatóbb érzés tele hűtővel és kamrával rendelkezni, mint üressel, ám a túlvásárlás, az ételpazarlás mára jelentős, világméretű problémává nőtte ki magát, amivel minden tudatosan élő és a fenntarthatóságot szem előtt tartó embernek foglalkoznia kell! A túlfogyasztás és az ételpazarlás nem elkerülhetetlen velejárója egy háztartásnak. Nézzünk néhány tippet, amivel elkerülhető!
– Az egyik legkézenfekvőbb lépés a tudatos bevásárlás. A rendszeres időközönként beiktatott nagybevásárlások, és az előre gondolkodás a legfontosabb kezdeti lépések. A bevásárló lista nem csak az időseknek és a bevásárolni küldött férjeknek való, hanem trendi, környezettudatos szemléletet sugalló, követendő példa. A pénztárcánk védelme érdekében tilos éhesen menni vásárolni, számos kutatás bizonyította, hogy az ilyen állapotban megvett élelmiszerek jelentős része valójában nem szerepel a szükségesek között, és otthon a bevásárlótáskákat kipakolva szembesülünk vele, hogy az áruházban épp úgy viselkedtünk, mint egy kisgyerek, aki mindent akar.
– Derítsük ki, lakóhelyünk közelében hol található friss pékárut kínáló bolt és zöldséges. Ezeknek a beszerzése legyen a napi rutin része, mert ha előre veszünk túl nagy mennyiségű kenyeret, az ránk szárad, ha pedig felhalmozzuk a sok zöldséget és gyümölcsöt, szinte biztos, hogy egy része a kukában fog kikötni, mielőtt lehetőségünk lett volna megenni őket.
– Ne dőljünk be az akcióknak! Sokszor a lejárati idő végéhez közeledvén olcsóbban kaphatóak a termékek, de nem érdemes egyszerre sokat megvásárolnunk semmiből, mert időközben lejárhat a szavatossága, vagy megunhatjuk az adott terméket. Néhány száz forintnyi spórolás csábítónak tűnhet, de gondoljuk végig, mekkora mennységet vagyunk képesek elfogyasztani!
Ez csak egy kis ízelítő volt hasznos tanácsaink sorából, ígérjük lesz folytatás! A másik kézenfekvő megoldást viszont most azonnal eláruljuk. Ha ételt rendel házhoz, biztosan nem jár úgy, hogy megmarad a főzött étel fele, mert megunja a család. Az Interfoodtól rendelhet kis adagot, normál adagot vagy akár menüt is, így kiválaszthatja az Ön igényinek legmegfelelőbb mennyiséget. Próbálja ki, és tegyen róla, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után!

Ez is érdekelheti

Variációk hummuszra

A hummusz egy közel-keleti étel, amely az elmúlt évtizedekben meghódította az egész világot. Elterjedésében fontos szerepet játszott, hogy vegán hozzávalókból készül, így azoknak is kiváló választás, akik a növényi alapanyagokat részesítik előnyben. A köztudatban egy krémes, szószos kenceként terjedt el, de nagyon sokrétűen felhasználható, kenhetjük pitára, kenyérre, szendvicsbe, de mártogatósként vagy akár saláta öntetként is…