Blog

Szűrők

Mire jó a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna 19. századi megjelenésekor alapjaiban változtatta meg előbb az amerikai cukrászipart, majd az egész világ édesség- és pékáruinak piacát. Azóta felfedezték a benne rejlő lehetőségeket, és nem csak sütéshez, de szagtalanításra és takarításra is rendszeresen használjuk a konyhában, hiszen olcsó és hatékony. Az Interfood e heti cikkében sorra vesz néhány új lehetőséget, így válik ez a hétköznapi alapanyag az egyik leghasznosabb segítőnkké a főzés során.

Paradicsomszósz mentés

Gyakori probléma a boltban vásárolt paradicsomszószokkal, hogy túl savanyúak. Ezt egyes esetekben lehet ellensúlyozni édesítőszerekkel, de vannak bizonyos ételek, melyekben problémát okoz, ha a paradicsomszósz édes. Ilyenkor adjunk egy kevéske, negyed kávéskanálnyi szódabikarbónát a szószhoz, ami mérsékeli a savanyúságát anélkül, hogy az ízét kellemetlenül befolyásolná. Ezután már jóval kevesebb cukrot fog igényelni a paradicsomleves vagy éppen a mártás.

Garnélarák

Ez a hazákban kevésbé népszerű alapanyag nem csak egészséges, de nagyban hozzájárul a változatos étrend kialakításához és fenntartásához. Ha főzés vagy vajon pirítás előtt egy kicsit állni hagyjuk szódabikarbónás sóban, a végeredmény sokkal finomabb lesz, a rák húsa nem keményedik meg, és az íze is finomabb. Egy kiló rákhoz egy teáskanál sót és negyed teáskanál szódabikarbónát keverjünk össze, szórjuk a rákra, majd egy órát pihentessük a hűtőben. Ha letelt az idő, indulhat is a főzés vagy pirítás, az eredmény pedig omlós, puha rákhús lesz.

Csicseriborsó puhítás

Ha házi hummuszt szeretnék készíteni, és szárított csicseriborsó főzésre vállalkozunk, számolnunk kell azzal a nehézséggel, hogy nagyon hosszú idő alatt fő csak meg a borsó, és még utána sem biztos, hogy elég puha lesz. Ez utóbbi csak azért probléma, mert nehezebb belőle megfelelően krémes és lágy humuszt készíteni. Főzés előtt egy éjszakát érdemes szódabikarbónával kevert vízben áztatni a csicseriborsót, majd másnap reggel leönteni róla a levet, és friss vízben feltenni főni. A szódabikarbóna az éjjeli pihentetés alatt megpuhítja a csicseriborsó szemeket, így gyorsabban megfőnek, és az eredmény is sokkal finomabb lesz.

Ha Önnek is szívügye a változatos étkezés, de a kivitelezés nehezen megy, jó szívvel ajánljuk az Interfood étlapját, ahol mindig megújuló ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Az ebéd házhoz rendelés mindenki számára elérhető kényelmes és praktikus megoldás!

Ez is érdekelheti

borfajták

Borsismertető

Melyik az a fűszer, amit a leggyakrabban használunk? Ugye, hogy Önnek is a bors jutott eszébe? Nem véletlenül, hiszen a magyar konyha első szám fűszere a fekete bors, de így van ezzel szinte az egész világ, nem csak mi. Korábbi cikkünkben már feltártuk, hogy mitől erős a paprika, most pedig az apró fekete gömböcskék nyomába…