Mézeskalács – édes hagyomány, ami összeköti a generációkat
Kevés sütemény idézi meg olyan erőteljesen a karácsony meghittségét és illatát, mint a mézeskalács. Az aranybarna, fűszeres finomság nemcsak egy ínycsiklandó édesség, hanem évszázadok óta fontos része a téli ünnepkör hagyományainak is. Honnan ered, mikor sütjük leggyakrabban, és miért annyira szeretjük? Cikkünkben ennek járunk utána, sőt, egy kipróbált recepttel is kedveskedünk, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz.
A mézeskalács eredete és története
A mézeskalács története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol mézzel édesített tésztákból készítettek egyszerű süteményeket. A középkori Európában azonban már kifejezetten ünnepi süteményként tartották számon, különösen a kolostorokban, ahol gyógyító hatásúnak hitték a benne található fűszerek miatt.
A 15. századtól kezdve a mézeskalács igazi mesterséggé nőtte ki magát, külön mesterséget is teremtve: a mézeskalácsosok céhét. A figurás sütemények gyakran szolgáltak ajándékként, sőt, szerelmi vallomásokként is – a különféle szív, virág, lovas vagy házikó formák nem csupán édességek, hanem üzenetek is voltak.
Mikor sütjük a mézeskalácsot?
Habár év közben is bármikor elkészíthető, a mézeskalács igazi szezonja a karácsonyi időszak. Az adventi időszak egyik legkedveltebb tevékenysége a közös sütés és díszítés – gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel vesznek részt benne. A kész sütemények gyakran díszítik a karácsonyfát, vagy kis csomagokban ajándékként szolgálnak barátoknak, családtagoknak.
A tökéletes mézeskalács összetevői
A klasszikus mézeskalács nem bonyolult, de annál illatosabb alapanyagokból készül. A legfontosabb hozzávalók:
- Méz (lehetőleg virágméz vagy akácméz)
- Liszt
- Tojás
- Vaj vagy margarin
- Cukor
- Mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, kardamom)
- Sütőpor vagy szódabikarbóna
- Egy csipet só
A díszítéshez pedig cukormáz, apró cukordrazsék, magvak vagy akár csokoládé is használható – csak a képzelet szab határt!
Recept: Mézeskalács otthon, egyszerűen
Ez a recept kezdőknek is ideális, nem igényel különleges eszközöket vagy tapasztalatot.
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A mézet és a vajat egy lábasban alacsony hőfokon összeolvasztjuk, majd kihűtjük.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
- A kihűlt mézes keveréket a tojásokkal és porcukorral együtt hozzáadjuk a liszthez, majd sima tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de akár egy éjszakát is pihenhet.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra, és formákat szaggatunk belőle.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 8–10 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, írókával, cukormázzal díszíthetjük.
A sütemények jól záródó dobozban hetekig elállnak, sőt, az idő múlásával még finomabbá válnak!
Nincs időd sütni? Az Interfood idén is segít!
Ha idén nincs kedved vagy lehetőséged mézeskalácsot sütni, de nem szeretnél lemondani a karácsonyi hangulatról, jó hírünk van! Az Interfoodnál limitált mennyiségben elérhetőek lesznek díszdobozba csomagolt, kézzel készült mézeskalács figurák – tökéletes ajándék, vagy akár saját örömödre is.
Ráadásul ebédre sem kell sokat gondolkodnod: az Interfood változatos étlapjáról finom, szezonális fogásokat rendelhetsz – gyorsan, egyszerűen, kompromisszumok nélkül. Nincs más dolgod, mint hátradőlni, és élvezni az ünnepi ízeket!