Blog

Szűrők

Készítsünk zöldségkrémet!

Vannak időszakok, amikor nehéz elképzelni, hogy van élet a reggeli pirítóson, vajon és sonkán túl, és lehet egyszerre változatosan, finoman és egészségesen étkezni. Az Interfood rendszeresen bizonyítja, hogy bizony az élelmiszerek felhasználási lehetőségeinek tárháza kimeríthetetlen, ezért érdemes időnként új dolgokba belefogni. A zöldségkrémek, kencék nagy divatnak örvendenek manapság, hiszen segítségükkel étkezésünk változatosabbá és persze egészségesebbé tehető. De hogyan is lássunk hozzá az elkészítésükhöz? Erről szól az Interfood e heti cikke!

Könnyű, mint az egyszeregy

Megfőzzük a zöldséget, leturmixoljuk, és már kész is. Elsőre talán mindenki ezt gondolja, de a dolog ennél kicsit összetettebb. Bizony, tökéletes zöldségkrémet nem is annyira egyszerű készíteni, ugyanis el kell hozzá találni azt az arányt, hogy még épp kenhető legyen, de ne legyen folyós, meg kell találni az összeillő ízeket, és így tovább. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

Hogyan lesz krémes, sima textúrájú?

Ez bizony kulcsfontosságú kérdés, ha zöldségkrémet készítünk. A legtöbb zöldséget érdemes megsütni vagy megfőzni a pürésítés előtt. A padlizsánt, a cukkinit, a sütőtököt inkább süssük, míg az édesburgonyát, a répát, a borsót, a csicseriborsót főzni érdemesebb. Fontos, hogy főzés vagy sütés előtt a zöldségeket azonos méretű darabokra aprítsuk, mert a keményen maradt darabok akadályozzák majd a sima textúra létrejöttét.  A héj és a magvak ne kerüljenek a turmixgépbe, hiszen azokat nem biztos, hogy teljesen simára turmixolja a gép.

Zsiradék a krémes állag érdekében

Ahhoz, hogy a püré igazán ízletes és sima legyen, egy kis zsiradékot érdemes hozzáadni. Ez lehet vaj vagy extra szűz olívaolaj is. Akik jó barátságban vannak a különlegesebb olajokkal, mint a szezámmagolaj vagy a tökmagolaj, azok bátran használhatják ezeket is. A másik lehetőség, hogy zsiradék helyett egy kevés natúr joghurttal vagy magas zsírtartalmú tejszínnel gazdagítjuk a krémet. Mindkét esetben elegendő a folyamat végén belekeverni, miután már leturmixoltuk a zöldségeket.

Az ízesítés

A végére hagytuk a lényeget, az ízesítést, ahol aztán szabadon lehet próbálkozni. A só és a frissen őrölt bors mindenhez jól illik, de az apróra vágott lilahagyma, vagy éppen zöldhagyma is feldobja a legtöbb pürét. Kerülhet bele frissen zúzott fokhagyma, aki pedig kedveli a csípős ízeket, próbálkozhat egy kevés chili pehellyel is. Petrezselyem zöldjével, vagy bármilyen friss zöldfűszerrel pedig még pikánsabb ízt érthetünk el.

Ugye milyen jól hangzik? Ha szívesen kipróbálná, de attól tart, hogy nem marad majd ideje a másnapi ebéd elkészítésére, bízza a főzést az Interfoodra! Tőlünk finom meleg ebédet rendelhet a család összes tagjának, amit ételfutáraink házhoz visznek, így marad ideje zöldségkrémet készíteni.

Ez is érdekelheti

Hagyma kisokos I.

Hazánkban a krumpli után a hagyma a második leggyakrabban használt zöldségféle, heti rendszerességgel vásároljuk meg a boltban, hiszen a magyar konyha egyik legfontosabb hozzávalója. A magyaros ételek szaftosak és ízesek, ezért elsősorban a vöröshagyma felel, de a jó fokhagymás sült hús sem ritkaság a hazai asztalokon. A vöröshagyma és a fokhagyma minden háztartásban alap, de…