Blog

Szűrők
Kedvencünk, a rizibizi

Kedvencünk, a rizibizi

A csodálatos magyar nyelv és a találékony magyar emberek sok vicces szójátékának egyike ez a furcsa hangzású elnevezés. Risi e bisi, azaz rizs és borsó, ahogy az olaszok azt kitalálták és elnevezték. Igen, jól olvasták kedves olvasóink, nem magyar találmány ez az étel, hanem bizony a napsütötte olasz vidék népszerű fogása, amely megtetszett a magyaroknak is. A „rizs és borsó” elnevezést azonban nem találták elég frappánsnak, így lett rizibizi! A legjobb döntés volt így elnevezni ezt az egyszerű, de nagyszerű köretet, hiszen ma már mindenki ismeri, és rendszeresen készíti otthonában, játékos hangzása igazi időtlen étellé tette.

Nézzük az eredeti olasz receptet! Velence tartomány tavaszünneplő étele, a friss zöldborsó és a petrezselyem üde íze semmihez sem fogható. Minden évben április 25-én a velencei Dózsénak ajánlják Szent Márk, a város védőszentjének ünnepén.

Hozzávalók:

  • 450 g zöldborsó
  • 200 g rizottó rizs
  • 4 ek. olívaolaj
  • 60 g vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 5 dkg parmezán
  • frissen őrölt bors
  • 50 g pancetta
  • olasz bacon szalonna

Első ránézésre kicsit soknak tűnik a hozzávaló, hiszen amit mi ismerünk, ahhoz jóval kevesebb dolog kell. Ennek oka pedig az, hogy Olaszországban a risi e bisi nem köretként van tálalva, hanem előételként vagy levesként szervírozzák. Állaga is különbözik a nálunk megszokottól, még a rizottónál is levesebb sűrű étel, ami valahol a rizottó és a leves határán helyezkedik el, egyik kategóriába sem igazán lehet besorolni.

Elkészítésének menete:
A felforralt alaplébe tesszük a fagyasztott borsót, kis lángon 5 percig melegítjük, hogy kiengedjen. Fontos, hogy rendesen forrjon az alaplé, mielőtt belekerül a borsó! Ha friss borsót használunk, ezt a lépést kihagyjuk. Közben egy másik, nagyméretű lábasban megolvasztjuk a vaj felét és az olajat. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, a szalonnát, a petrezselymet, és megpirítjuk őket. Ezt követően kerül bele a szűrőkanállal kiszedett borsó és egy merőkanál alaplé. 5 percig főzzük alacsony lángon, majd felöntjük a megmaradt alaplével, és beletesszük a rizst – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Sűrű kevergetés mellett addig főzzük, míg a rizs al dente lesz, azaz fogkeményre fő. Nézzük meg a rizs főzőidejét a csomagolásán, és tartsuk be! Elképzelhető, hogy egy kis víz kelleni fog hozzá főzés közben. Ha elkészült, belekeverjük a megmarad vajat meg a reszelt parmezánt, és még forrón tálaljuk!

Az Interfood étlapján állandó vendég a rizibizi köretként szervírozva. Rántott csirkecomb, majorannás rántott csirkemell filé, rántott sertés máj – csak hogy néhányat mutassunk a rizibizivel kínált fogásaink közül. Ha megtetszett valamelyik, keresse bizalommal az Interfood ételfutárt, mi házhoz visszük Önnek a minőséget!

Ez is érdekelheti

Petőfi Sándor kedvenc ételei, avagy éljen a forradalom!

Petőfi Sándor kedvenc ételei, avagy éljen a forradalom!

1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e, Nemzeti dal, Tizenkét pont, Pilvax kávéház, Landerer-nyomda, Kossuth Lajos, Jókai Mór, Vasvári Pál és Petőfi Sándor – ezek azok az információk és nevek, amelyeket mindannyian ismerünk tanulmányainkból, az iskolai megemlékezésekből, évről évre itt csengenek fülünkben a tavasz közeledtével. A forradalom legismertebb alakja Petői Sándor, aki élénken él képzeletünkben, személye…