
Itt a cseresznyeszezon: az év egyik legédesebb időszaka
Ahogy beköszönt a nyár eleje, a piacok pultjai roskadozni kezdenek a friss, zamatos cseresznyétől. A cseresznyeszezon minden évben igazi ünnep a gyümölcsrajongók számára, hiszen ilyenkor a legfinomabb, legédesebb szemeket szedhetjük a fáról – vagy vásárolhatjuk meg a piacokon, boltban. Magyarországon szerencsére több kiváló cseresznyefajta is terem, így bőven van miből válogatni, ha a nyár e csodás gyümölcséből szeretnénk csemegézni.
Milyen cseresznyefajták találhatók hazánkban?
Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik a cseresznyetermesztéshez, így többféle fajta is elérhető a cseresznyeszezonban. Nézzük meg a legismertebbeket:
- Bigarreau Burlat
Az egyik legkorábban érő fajta, már május végén, június elején szüretelhető. Nagy szemű, sötétpiros, rendkívül édes gyümölcs. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de süteményekbe, lekvárba is tökéletes.
- Germersdorfi
Talán a legismertebb magyar cseresznyefajta. Nagy méretű, ropogós, sötétbordó gyümölcs. Június közepétől érik. Magas cukortartalma miatt igazi csemege, emellett kiválóan alkalmas befőzésre, kompótra, szirupos cseresznyének is.
- Katalin
Június második felében érik, közepes-nagy méretű, mélybordó színű, kemény húsú fajta. Íze kifejezetten édes, kissé savanykás beütéssel. Frissen fogyasztva is kitűnő, de süteményekbe is remekül használható.
- Van
Egyik leginkább exportált magyar fajta. Június közepén érik, közepesen nagy, fényes sötétbordó termése van. Íze aromás, édes-savanykás, frissen fogyasztva és feldolgozva is kiváló.
- Alex
Viszonylag újabb fajta hazánkban, június elején-közepén érik. Nagy szemű, élénkpiros, roppanós húsú. Nagyon magas cukortartalmú, valódi desszertcseresznye.
Melyik a legfinomabb?
Természetesen ez ízlés dolga, de ha a legtöbben megkérdeznénk, talán a Germersdorfi lenne a legnépszerűbb. Kiváló mérete, roppanós húsa és tökéletes édessége miatt sokan ezt tartják a “királynőnek” a hazai cseresznyefajták között. Természetesen a Bigarreau Burlat koraisága miatt szintén sokak kedvence, hiszen ő az első fecske, aki megörvendeztet minket a szezon elején.
Cseresznyéből készült finomságok otthon
Ha van egy kis időnk a konyhában, a cseresznyéből számtalan finomságot készíthetünk, hiszen remekül felhasználható sütikhez, lekvárokhoz, desszertekhez, italokhoz is.
- Cseresznyés pite recept
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott cseresznye
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés:
A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a sót. Gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe fél órára. Ezután nyújtsuk ki a tésztát, béleljünk ki vele egy piteformát, szórjuk rá a cseresznyét, hintjük meg kevés cukorral, majd süssük 180 °C-on kb. 35-40 percig.
- Cseresznyés clafoutis (francia tejespite)
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznye
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- csipet só
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, tejet, tejszínt, sót. A cseresznyét kimagozzuk, egy kivajazott piteformába szórjuk, majd ráöntjük a masszát. 180 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- Házi cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
- 2 kg cseresznye
- 80 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 2 l víz
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét üvegekbe tesszük, közben a vízből, cukorból és citromléből szirupot főzünk, majd a forró szirupot a cseresznyére öntjük. Lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Ha nincs kedvünk sütni-főzni: Interfood a megoldás!
Természetesen sokszor előfordul, hogy bár vágyunk egy kis cseresznyés finomságra, nincs időnk, kedvünk vagy energiánk a konyhában tevékenykedni. Ilyenkor sem kell lemondani a cseresznyés ízekről!
Az Interfood nyáron is gondoskodik róla, hogy elérhetőek legyenek a szezonális, friss alapanyagokból készült ételek. Legyen szó egy könnyű nyári gyümölcslevestől kezdve a cseresznyés rétesen át egészen a különféle desszertekig, az Interfood kínálatában garantáltan megtalálod a kedvencedet!
Így nem kell a bevásárlással, előkészítéssel, sütéssel-főzéssel bajlódni: elég pár kattintás, és már élvezheted is az idény legfinomabb cseresznyés fogásait, a frissesség és a házias ízek garanciájával.
Miért érdemes kihasználni a szezont?
A cseresznye nemcsak finom, hanem egészséges is:
- Tele van antioxidánsokkal.
- Bővelkedik C-vitaminban.
- Kiváló káliumforrás.
- Segíthet a gyulladások csökkentésében.
- Támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
A szezon rövid, így érdemes minél többet fogyasztani belőle, amíg elérhető!