Blog

Szűrők

Cordon bleu – több mint egy étel

A cordon bleu egy francia eredetű kifejezés, ami azt jelenti, hogy „kék szalag”. Ez a rejtélyes elnevezés érdekes történetet takar, de előbb nézzük meg, hogy aki ezt a híres francia fogást rendeli magának, mire is számíthat. Tulajdonképpen egy sajttal és sonkával töltött, majd bepanírozott és forró olajban kisütött hússzeletre. Az elnevezés a magyar gasztrokultúrában egyszerre jelenti az ételt magát és az elkészítési módot is. Az Interfood e heti főszereplője a cordon bleu, tartson ismét velünk!

Királyok és lovagrendek

A cordon bleu története egészen az 1300-as évekig nyúlik vissza, amikor az angol uralkodó, III. Eduárd a csatából hazatérő hősöket egy kék színű bársony szalaggal, a Térdszalagrenddel tüntette ki. Később, a 16. században III. Henrik felelevenítette a hagyományt, és megalapította a Szentlélek Lovagrendet, amely Franciaország legmagasabb rendű lovagi rendje volt. Tagjai a cordon bleu-nek nevezett kék színű bársony szalagot viselték, és fényűző lakomákat csaptak. A francia forradalmat követően a rend megszűnt, de a kék színű szalag képe örökre összeforrt a nagy lakomákkal.

Elismert szakácsok

A következő fontos esemény Madame Dubarry és XV. Lajos közös vacsorájához köthető, ahol a királyt teljesen elvarázsolta az egyik étel, amelyről kiderült, hogy egy szakácsnő készítette. A király így kénytelen volt elismerni, hogy tévedett, főzni nem csak a férfiak tudnak, és elismerése jeléül a szakácsnőt kitüntette egy kék színű szalaggal.

Főzőiskola

A 19. században francia ínyencek egy csoportja kulináris társaságot alapított Párizsban, amelyet „Le Cordon Bleu”-nek neveztek el. Ez a társaság a magas minőségű főzés művészetének szentelte magát, és célja a francia kulináris hagyományok megőrzése volt. Idővel a főzőiskola más országokban is elterjedt, és a kulináris oktatás globális intézményévé vált. Ma a cordon bleu márka a kulináris kiválóság szinonimája, és végzettjei között a világ leghíresebb szakácsai és vendéglősei találhatók.

Svájc – az étel feltalálása

A cordon bleu néven ismert étel valószínűleg Svájcból származik, ahol hagyományosan borjú- vagy sertéshúsból készült. Úgy tartják, hogy először svájci szakácsok készítették el, akiket az „escalope de veau cordon bleu” nevű francia étel ihletett, ami egy sajttal és sonkával töltött borjúszelet. Az étel gyorsan népszerűvé vált Svájcban és más országokban, változatai pedig sorra jelentek meg az étlapokon.

Elkészítése

Manapság a cordon bleu-t jellemzően csirkehúsból készítik, bár néha még előfordul a sertés- és borjúhúsból készült változat is. Ehhez a csirkemellet vékonyra szeletelik, majd megtöltik sonkával és sajttal, általában gruyere-vel. Ezután feltekerik, fogpiszkálóval rögzítik, bepanírozzák, és forró olajban aranybarnára sütik.

A cordon bleu az Interfood étlapján is rendszeresen szereplő fogás, hiszen megrendelőink egyik kedvence. Ha Ön is megkívánta, rendelje meg, futáraink pedig házhoz viszik!

Ez is érdekelheti

Amerikából jöttem I.

A fiatalabbak már nem tudhatják, jó 30-40 évvel ezelőtt milyen csoda volt a banán és a narancs. Szinte csak karácsonykor lehetett hozzájutni ezekhez a gyümölcsökhöz, és sokaknak még akkor is megfizethetetlen volt. Bizonyos mértékig Amerika és a szabad világ jelképeivé váltak hazánkban, pedig számos egyéb zöldség és gyümölcs van, amelyet az amerikai kontinensnek köszönhetünk. Tartson…