Blog

Szűrők

A húsvéti fonott kalács

Végre megérkezett a tavasz, nyílnak az illatos virágok, kellemes az idő egy jó nagy sétához, és közeleg a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe is, a húsvét. Számos népi szokás kötődik ehhez a jeles naphoz, vannak, amelyek már kihalófélben vannak, míg másokhoz töretlenül ragaszkodnak az emberek. Érdekes látni, hogy míg néhány évtizede a böjtölés, a húsvéti tojásfestés és a locsolkodás mennyire fontos volt, addig mára egyre kevesebben tartják ezeket a szokásokat. A húsvéti finomságok azonban fennmaradtak, szinte mindenki eszik ilyenkor sonkát, tojást, tormát, fonott kalácsot. Ez utóbbi történetét mutatja most be az Interfood, tartson Ön is velünk!

Egy kicsit szebb, jobb, különlegesebb

A húsvét különleges ünnep, hiszen a tavasz érkezésével együtt a megújulást, az újjászületést, a hitben való elmélyülést jelképezi. Ilyenkor a hagyomány szerint mindenből jobbat és különlegesebbet illik készíteni, mint a mindennapok során. A húsvéti kalács pont ilyen, gazdagabb, mint a kenyér, hiszen kerül bele tej, vaj és tojás is, így lesz foszlós a kelt tészta. Tehát olyan, mint a kenyér, csak szebb, jobb és különlegesebb, ahogyan azt illik.

Kerek édes tészta

A szláv eredetű szó a „kerek” értelmű kolo származéka. Eredetileg tehát kerek volt az alakja. A szomszédos országokban szinte kivétel nélkül találkozhatunk vele valamilyen formában, csak éppen más a neve. Bulgáriában kozunak, Franciaországban briós, Lengyelországban chałka, Olaszországban panettone, Romániában cozonac, az erdélyi szászoknál Klotsch, a szerbeknél pedig kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.

A parasztkonyha ünnepi étele

Azt már tudjuk, hogy a magyar parasztkonyha fontos étele volt az ünnepek során a kalács. Hagyományosan a kemence alján sült, ahogyan a kenyér is. Formája szerint a kalács lehet kerek vagy hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott. Manapság inkább a hosszúkás formájúval találkozhatunk a boltokban, kerek kalácsok már csak lakodalmakon szoktak előfordulni.

Megszentelt ételek

Fontos még szót ejteni a megszentelés hagyományáról, melyben a húsvéti kalács is fontos szerepet kapott. A hívő keresztények húsvétkor a kalácsot elvitték a templomba, és a pap megszentelte az ételt. Ezt követően otthon a család együtt fogyasztotta el, mert úgy tartották, hogy ez a záloga a következő hónapok jólétének.

 

Ha szeretne méltó módon készülni a húsvétra, akár még a kalácssütésre is időt szakítana, de túl sok a teendő, ne aggódjon, az Interfoodra mindig számíthat. Rendelje meg ebédjét étlapunkról, futárunk pedig házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

Saláták télen is – bátran!

Lehet, hogy a salátákat másképpen kellene nevezni. Nagy pályázatot hirdetni a megfelelőbb név megalkotására. Ezekről az ételekről ugyanis a legtöbb magyarnak rossz asszociációi vannak. Mi jut a többségnek eszébe? Jobb esetben a tavaszi tojásos nokedlivel tálalt, zsenge, friss fejes saláta ecettel-cukorral, rosszabb esetben csak valami inkább nyulaknak való rágós, színtelen, szagtalan, kalóriaszegény kupac a tányéron,…