Blog

Szűrők

Őszi jeles napunk, a Márton-nap

Önnek vannak olyan emlékei, hogy Márton-napon a nagymama igazi lakomával várja a családot, összegyűlnek a családtagok, és nagy beszélgetések mellett közösen elfogyasztják az egész évben nevelgetett libát? Libaleves, libasült, párolt lilakáposzta, jókedv, és persze a küszöbön álló hosszú téli időjárás latolgatása? Sajnos sok régi szokás elkopóban, pedig a magyar néphagyomány számos jeles napot tart számon, melyeket érdemes figyelemmel kísérni, hiszen okkal tartották őket fontosnak őseink. Az Interfood idén is készül Márton-napra, jegyezze fel Ön is naptárába!

Mit ünneplünk?

Ez a jeles nap tulajdonképpen egy megemlékezés Tours-i Szent Mártonról. Az ő tiszteletére fogyasztunk ilyenkor libasültet és libalevest, valamint különböző régi néphagyományokkal tartjuk fent őseink tudását. Annyit eszünk, amennyi csak belénk fér, időjárást jóslunk, megajándékozzuk egymást, és fényes felvonulást tartunk lámpásokkal.

Tours-i Szent Márton legendája

A legenda szerint élt egyszer egy nagyon szerény és jóravaló egyházember, akit nagyon sokan szerettek. Hívei jóságáért cserébe magasabb rangot szerettek volna Márton kezébe adni, püspökké akarták választani. Ám Márton nem akart nagyra törni, nem kívánta magát püspöki ruhában látni, ezért elbújt a hívek elől, hátha elfelejtik tervüket, és ő továbbra is élheti békés és egyszerű életét. Ám nem jól választott rejtekhelyet, ugyanis egy libaólba bújt be, ahol a libák azonnal elárulták ottlétét hangos gágogásukkal. Így Mártonból püspök lett, a libákból pedig libasült.

Aki Márton-napon lakomázik, arra jólét vár

Ez a kedves kis történet és a finom libasült önmagában is elegendő ok lenne arra, hogy annyi libát együnk, amennyi csak belénk fér november 11-én. Ám ennél többről van szó, hiszen a néphagyomány úgy tartja, hogy aki Márton napon sokat eszik, annak garantáltan nem kell éheznie  a következő esztendőben. Aki viszont éhezik, és elmulasztja a libasültet, arra bizony szegény esztendő vár.

Egyéb szokások

A Márton-napi lakoma egyben felkészülés is az adventi időszakra, amely során böjtöt tartottak a régi öregek. Ezen kívül a sült liba csontjából jósolták meg a téli időjárást. Ha a liba mellcsontja barna színű és rövid volt, akkor sáros télre számítottak, ha viszont fehér és hosszú, akkor sok hó volt várható. Szintén szokás ilyenkor lámpásokkal felvonulni koraeste, amikor már sötétedik, és a szomszédoknak, közeli barátoknak vinni egy kis Márton-napi finomságot.

 

Mivel november 11-e idén csütörtöki napra esik, biztosan lesznek olyanok, akik nem tudnak aznap libasültet készíteni családjuknak. Szerencsére ezért még nem kell lemondaniuk a lúdevésről, hiszen az Interfood minden évben készít finom libás ételeket erre a különleges napra. Keresse őket weboldalunkon, és rendelje házhoz a libás finomságokat!

Ez is érdekelheti

sárga sütőtök őszi levelekkel

Melyik tököt válasszam?

Nyakunkon a sütőtökszezon, de mint minden élelmiszer esetében, a választék itt is akkora, hogy könnyű elveszni benne. Sárga és tök, ez eddig rendben van, de faragni akarjuk vagy éppen sütni, édes legyen vagy krémes állagú a sütés után? Az Interfood e heti cikkében végigvezeti olvasóit a különféle tökök útvesztőjében, és segít megtalálni a célnak leginkább…