Blog

Szűrők
tökmagos kenyér az asztalon

Házi kenyér őszi ízekkel – könnyen, finoman, illatosan

Ahogy a hőmérséklet csökken, és egyre korábban sötétedik, sokan vágyunk valami meleg, otthonos és illatos dologra – például egy frissen sült kenyérre. Az őszi alapanyagok – mint a tökmag, alma vagy dió – nemcsak az ízeket, de az otthon hangulatát is képesek feldobni. Ráadásul a kenyérsütés nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik! Egy kis odafigyeléssel bárki el tudja készíteni a saját, különleges kenyerét otthon, akár a vasárnapi reggelihez, akár egy ünnepi vacsorához.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan csempészhetsz egy kis őszi varázslatot a konyhádba egyszerű, mégis különleges kenyérreceptekkel, és azt is eláruljuk, mit tehetsz, ha nincs időd vagy kedved főzni a sütés mellett.

Miért éppen ősszel jó kenyérsütésbe kezdeni?

Az ősz az egyik leggazdagabb évszak alapanyagok szempontjából: ropogós alma, friss dió, illatos sütőtök, pirított tökmag – csak néhány a szezon sztárjai közül. Ezek nemcsak az ízük miatt kiválóak, de sokféle vitamint, ásványi anyagot is tartalmaznak. A hidegebb időben jobban kívánjuk a laktatóbb, melegebb ételeket, és egy frissen sült, házi kenyér pont ilyen.

Ráadásul a hűvösebb időben jobban is esik bekuckózni a konyhába, bekapcsolni a sütőt, és élvezni az illatokat, amik belengik a lakást. A kenyérsütésnek ráadásul van egyfajta terápiás hatása is: dagasztani, keleszteni, formázni – mindez segít lelassulni, jelen lenni.

Házi kenyérsütés: nem ördöngösség

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy kenyeret sütni otthon csak a profik tudnak. Valójában azonban pár alapvető hozzávaló és egy jó recept segítségével bárki képes lehet rá. A legjobb, hogy az alapreceptet kedvünkre variálhatjuk szezonális hozzávalókkal.

Ha elsőre nem sikerül tökéletesre, ne csüggedj – a házi kenyérnek épp az a varázsa, hogy minden egyes darab egyedi. És ha igazán különlegeset szeretnél, próbáld ki az alábbi őszi variációkat!

3 isteni őszi kenyérrecept

  1. Tökmagos rozskenyér

Hozzávalók:

  • 250 g rozsliszt
  • 250 g búzaliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 350 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 80 g pirított tökmag

Elkészítés:

  1. A liszteket keverd össze a sóval és az élesztővel.
  2. Add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrd sima tésztává.
  3. Dolgozd bele a pirított tökmagot, és letakarva keleszd 1 órát.
  4. Formázz cipót vagy veknit, majd újabb 30 percig pihentesd.
  5. 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig, míg szép aranybarna lesz.

Tipp: Tálalhatod sütőtökkrémlevessel vagy vajjal és egy kevés mézzel – fenséges!

  1. Almás-fahéjas édes kenyér

Hozzávalók:

  • 400 g búzaliszt
  • 1 csomag élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 nagy alma reszelve
  • 200 ml langyos tej
  • 50 g vaj
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverd össze, majd add hozzá a vajat, tojást, reszelt almát és a tejet.
  2. Gyúrd össze, majd keleszd 1 órán át.
  3. Formázz kalácsszerű veknit, és újabb 30 percig pihentesd.
  4. 180°C-on süsd 30-35 percig.

Tipp: Reggelire egy kis lekvárral vagy natúr joghurttal mennyei!

  1. Diós-barna kenyér

Hozzávalók:

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g fehér liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 350 ml víz
  • 100 g durvára vágott dió

Elkészítés:

  1. A liszteket keverd össze, add hozzá a sót, élesztőt és mézet.
  2. Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd simára.
  3. Keverd bele a diót, majd keleszd 1 órát.
  4. Formázd és pihentesd 30 percig.
  5. Süsd 200°C-on 40 percig.

Tipp: Remekül illik sajtokhoz vagy egy őszi salátához.

Ha nincs időd főzni, az Interfood megoldja!

Bár a kenyérsütés otthon nem ördöngösség, valljuk be: néha az idő vagy az energia hiányzik a teljes étkezés elkészítéséhez. Ilyenkor sem kell lemondani a finom falatokról, hiszen az Interfood házhoz szállítja a változatos, egészséges és házias ízeket – akár vegetáriánus, akár húsos, akár különlegesebb fogásokat keresel.

Miközben a sütődben sül az illatos házi kenyér, add le rendelésed az Interfoodnál, és másnap már élvezheted a friss, ízletes ebéded anélkül, hogy a főzéssel is foglalkoznod kellene!

Az őszi kenyérsütés nemcsak praktikus, de igazi élmény is: egyszerre kreatív és pihentető tevékenység, aminek a végeredménye egy illatos, házi finomság. Legyen szó tökmagról, almáról vagy dióról, ezek az alapanyagok új szintre emelhetik a klasszikus kenyérrecepteket.

És ha az otthoni sütés mellé nem fér bele a főzés is, ne feledd: az Interfood segít, hogy minden nap finomat és táplálót egyél, akár egy szelet házi kenyér mellé is!

Ez is érdekelheti

náthás nő betakarózva

Öt tipp a meghűlés kezelésére

A telet megúszni megfázás, nátha, meghűlés nélkül szinte lehetetlen. A legjobb természetesen az, ha mindent megteszünk, hogy ne következzen be, például rétegesen öltözködünk, sapkát, sálat és kesztyűt viselünk, rendszeresen mosunk kezet, főleg miután olyan helyen tartózkodtunk, ahol sok ember megfordul, és lakásunkban stabil hőmérsékletet tartunk. De vajon mit tehetünk, ha mégis megfáztunk? Tartson ezen a…