Blog

Szűrők
tökmagos kenyér az asztalon

Házi kenyér őszi ízekkel – könnyen, finoman, illatosan

Ahogy a hőmérséklet csökken, és egyre korábban sötétedik, sokan vágyunk valami meleg, otthonos és illatos dologra – például egy frissen sült kenyérre. Az őszi alapanyagok – mint a tökmag, alma vagy dió – nemcsak az ízeket, de az otthon hangulatát is képesek feldobni. Ráadásul a kenyérsütés nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik! Egy kis odafigyeléssel bárki el tudja készíteni a saját, különleges kenyerét otthon, akár a vasárnapi reggelihez, akár egy ünnepi vacsorához.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan csempészhetsz egy kis őszi varázslatot a konyhádba egyszerű, mégis különleges kenyérreceptekkel, és azt is eláruljuk, mit tehetsz, ha nincs időd vagy kedved főzni a sütés mellett.

Miért éppen ősszel jó kenyérsütésbe kezdeni?

Az ősz az egyik leggazdagabb évszak alapanyagok szempontjából: ropogós alma, friss dió, illatos sütőtök, pirított tökmag – csak néhány a szezon sztárjai közül. Ezek nemcsak az ízük miatt kiválóak, de sokféle vitamint, ásványi anyagot is tartalmaznak. A hidegebb időben jobban kívánjuk a laktatóbb, melegebb ételeket, és egy frissen sült, házi kenyér pont ilyen.

Ráadásul a hűvösebb időben jobban is esik bekuckózni a konyhába, bekapcsolni a sütőt, és élvezni az illatokat, amik belengik a lakást. A kenyérsütésnek ráadásul van egyfajta terápiás hatása is: dagasztani, keleszteni, formázni – mindez segít lelassulni, jelen lenni.

Házi kenyérsütés: nem ördöngösség

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy kenyeret sütni otthon csak a profik tudnak. Valójában azonban pár alapvető hozzávaló és egy jó recept segítségével bárki képes lehet rá. A legjobb, hogy az alapreceptet kedvünkre variálhatjuk szezonális hozzávalókkal.

Ha elsőre nem sikerül tökéletesre, ne csüggedj – a házi kenyérnek épp az a varázsa, hogy minden egyes darab egyedi. És ha igazán különlegeset szeretnél, próbáld ki az alábbi őszi variációkat!

3 isteni őszi kenyérrecept

  1. Tökmagos rozskenyér

Hozzávalók:

  • 250 g rozsliszt
  • 250 g búzaliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 350 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 80 g pirított tökmag

Elkészítés:

  1. A liszteket keverd össze a sóval és az élesztővel.
  2. Add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrd sima tésztává.
  3. Dolgozd bele a pirított tökmagot, és letakarva keleszd 1 órát.
  4. Formázz cipót vagy veknit, majd újabb 30 percig pihentesd.
  5. 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig, míg szép aranybarna lesz.

Tipp: Tálalhatod sütőtökkrémlevessel vagy vajjal és egy kevés mézzel – fenséges!

  1. Almás-fahéjas édes kenyér

Hozzávalók:

  • 400 g búzaliszt
  • 1 csomag élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 nagy alma reszelve
  • 200 ml langyos tej
  • 50 g vaj
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverd össze, majd add hozzá a vajat, tojást, reszelt almát és a tejet.
  2. Gyúrd össze, majd keleszd 1 órán át.
  3. Formázz kalácsszerű veknit, és újabb 30 percig pihentesd.
  4. 180°C-on süsd 30-35 percig.

Tipp: Reggelire egy kis lekvárral vagy natúr joghurttal mennyei!

  1. Diós-barna kenyér

Hozzávalók:

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g fehér liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 350 ml víz
  • 100 g durvára vágott dió

Elkészítés:

  1. A liszteket keverd össze, add hozzá a sót, élesztőt és mézet.
  2. Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd simára.
  3. Keverd bele a diót, majd keleszd 1 órát.
  4. Formázd és pihentesd 30 percig.
  5. Süsd 200°C-on 40 percig.

Tipp: Remekül illik sajtokhoz vagy egy őszi salátához.

Ha nincs időd főzni, az Interfood megoldja!

Bár a kenyérsütés otthon nem ördöngösség, valljuk be: néha az idő vagy az energia hiányzik a teljes étkezés elkészítéséhez. Ilyenkor sem kell lemondani a finom falatokról, hiszen az Interfood házhoz szállítja a változatos, egészséges és házias ízeket – akár vegetáriánus, akár húsos, akár különlegesebb fogásokat keresel.

Miközben a sütődben sül az illatos házi kenyér, add le rendelésed az Interfoodnál, és másnap már élvezheted a friss, ízletes ebéded anélkül, hogy a főzéssel is foglalkoznod kellene!

Az őszi kenyérsütés nemcsak praktikus, de igazi élmény is: egyszerre kreatív és pihentető tevékenység, aminek a végeredménye egy illatos, házi finomság. Legyen szó tökmagról, almáról vagy dióról, ezek az alapanyagok új szintre emelhetik a klasszikus kenyérrecepteket.

És ha az otthoni sütés mellé nem fér bele a főzés is, ne feledd: az Interfood segít, hogy minden nap finomat és táplálót egyél, akár egy szelet házi kenyér mellé is!

Ez is érdekelheti

Nincs szilveszter mák nélkül

A meghitt és szeretetteljes karácsony után hamar elérkezik az év vége, Szilveszter napja, amikor elbúcsúztatjuk az óévet, és nagy reményekkel telve köszöntjük az új esztendőt. Nagy hangsúlyt kapnak ilyenkor a szerencsehozó ételek, amelyeket azért eszünk, hogy az elkövetkező évben gazdagság, boldogság, bőség és egészség érje a ház népét. Malac sült, hal, virsli, lencse, borsó, bab,…