Blog

Szűrők
scone sütemény

Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit – itthon is elkészíthető finomságok

Ha az angol konyhára gondolunk, sokaknak elsőre a fish and chips, az ötórai tea vagy a híres angol reggeli ugrik be. Pedig a brit gasztronómia jóval színesebb, gazdagabb és sokrétűbb, mint azt sokan gondolnák. Ebben a blogcikkben bemutatjuk az angol konyha legjellegzetesebb ételeit, fogyasztási szokásait és történelmét, valamint adunk néhány egyszerűen elkészíthető receptet, amelyeket bárki kipróbálhat otthon. És ha mégsem szeretnél a főzéssel bajlódni? Az Interfood ételkiszállítási szolgáltatásának kínálatában számos nemzetközi és hazai finomság vár rád!

A brit konyha rövid története

Az angol gasztronómia a különböző kultúrák hatásait ötvözi: római, viking, normann és indiai befolyások mind hozzájárultak a mai brit ízek kialakulásához. Az angolok híresek a tradicionális ételek iránti tiszteletükről, ugyanakkor az új ízekre való nyitottságuk is megmutatkozik a modern brit konyhában.

A híres angol reggeli – egy igazi klasszikus

Az „English breakfast” nem csupán egy reggeli, hanem szinte egy intézmény. Laktató, tápláló, és tökéletesen indítja a napot – vagy akár egy hétvégi brunchot.

Mi kerül az angol reggelibe?

  • Tükörtojás vagy buggyantott tojás
  • Sült bacon
  • Grillezett paradicsom
  • Pirított gomba
  • Baked beans (paradicsomos bab)
  • Pirítós vajjal
  • Kolbász (általában pork sausage)
  • Néha black pudding (véres hurka)

Tipp: Ha otthon készítenéd el, nem kell mindent egyszerre megsütni – használj két serpenyőt vagy készítsd elő a zöldségeket a sütőben, így egyszerűbb lesz az összeállítás.

Fish and chips – az utánozhatatlan klasszikus

A ropogósra sült tésztabunda alatt omlós hal, mellé frissen sült hasábburgonya – ez a fish and chips, amelyet hagyományosan ecetes uborkával és tartármártással tálalnak.

Receptötlet:

  1. 2 szelet tőkehalfilé
  2. 100 g liszt + 1 teáskanál sütőpor
  3. 150 ml világos sör
  4. Só, bors
  5. Olaj a sütéshez

Keverd ki a lisztet a sörrel, fűszerezd, majd forró olajban süsd ki a panírozott halat aranybarnára. Mellé süss burgonyát és kínáld tartármártással!

Shepherd’s Pie – otthon ízei egy tálban

Ez az angol pásztorpite darált húsból és zöldségekből készül, tetején krémes krumplipürével. Ideális egy hűvösebb estén.

Egyszerű recept:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
  • 2 répa, 1 bögre zöldborsó
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • Krumplipüré a tetejére

A darált húst és zöldségeket párold össze, tedd egy tűzálló tálba, simítsd rá a krumplipürét és süsd 25 percig 180°C-on.

Scone – az elmaradhatatlan teasütemény

A „cream tea” részeként ismert scone egy könnyű, puha sütemény, amit lekvárral és tejszínhabbal (clotted cream) kínálnak.

Recept:

  • 250 g liszt
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál sütőpor

Gyorsan összegyúrod, korongokat szaggatsz, és 200°C-on 10-15 perc alatt kész is. Lekvárral és habtejszínnel tálald.

Ha inkább élveznéd az ízeket főzés helyett…

A főzés öröm, de időigényes – és nem mindig van hozzá kedvünk vagy energiánk. Az Interfood ételkiszállítási szolgáltatásával azonban bármikor élvezheted a változatos, friss és ízletes fogásokat, akár a brit konyha ízeit is. Rendelhetsz klasszikus, magyaros vagy nemzetközi ételeket, amelyeket profi szakácsaink készítenek, és frissen szállítanak házhoz. Így időt spórolhatsz és biztos lehetsz benne, hogy minőségi étel kerül az asztalodra – minden nap.

Ez is érdekelheti

indiai csirkés étel az asztalon

Ízutazás a világ körül: csirkehúsos fogások minden tájról

A csirkehús a világ számos konyhájának alapvető és sokoldalúan felhasználható alapanyaga. Könnyen hozzáférhető, fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A csirkehúsban található fehérje elősegíti az izomnövekedést és -fenntartást, míg a benne lévő B-vitaminok és ásványi anyagok támogatják az anyagcserét és az immunrendszer működését. A világ különböző tájain számtalan ízletes csirkehúsos étel található,…