Blog

Szűrők
homoktövis

Érik a homoktövis!

Közeleg a nyár vége, amitől sokan máris szomorúak, hiszen véget ér a szabadság, a jó idő, kezdődik az iskola, egy jó ideig újra nem lehet majd hazai barackot, dinnyét, uborkát, paradicsomot és egyéb finomságokat kapni. De ahogyan az lenni szokott, valaminek a vége egy új dolog kezdete is egyben: a nyárutó és a kora ősz számos finomságot tartogat számunkra. Sütőtök, szilva, szőlő, alma – és a homoktövis. Ön ismeri ezt a szúrós szárú, különleges növényt? Ha nem, tartson ezen a héten is az Interfoddal, és tudja meg, miért érdemes a homoktövissel foglalkozni!

A homoktövis
A homoktövis egy különleges faféle, melynek apró, narancsságra bogyói ehetőek. Augusztus végén, szeptember elején érik a fürtökben lógó, élénk narancssárga színű kis bogyók sokasága, melyek érett állapotban is nagyon savanyúak, akkor édesednek meg kissé, amikor megcsípi őket az első dér. Nyersen fogyasztható, de inkább feldolgozott formában szokás, legnépszerűbb formája a frissen préselt ivólé.

A gyümölcs
A fürtökben lógó gyümölcs érett állapotban élénk narancssárga színű. Az aprócska, hosszúkás bogyók egymagvúak, 7-9 mm nagyságúak. A gyümölcs héja vékony és meglehetősen lédús, ezért kiváló ital préselhető belőle. Önmagában, nyersen fogyasztva erőteljes fanyar íze van, de feldolgozva nagyon finom élelmiszerek készíthetőek belőle.

Felhasználása
Széles körben felhasználható az érett gyümölcs, a legnépszerűbb ezek közül az ivólé, de készülhet belőle bor, zselé, dzsem, likőr, olaj és magőrlemény is. Erőteljes savanyú íze miatt többnyire más gyümölcsökkel keverve fogyasztják, a barack, az alma és a szilva lágyabb íze nagyon jól illik hozzá.

Miért érdemes fogyasztani?
A legjelentősebb érv mellette talán a rendkívül magas C-vitamin tartalma. Ez hatékonyan támogatja az immunrendszert mindenféle megbetegedéssel szemben. Segít enyhíteni az allergiás tüneteket, növeli a szellemi és a fizikai erőnlétet, ezért aki fokozottan stresszes életmódot folytat, vagy rendszeresen sportol, annak nagy segítségére lehet. Megfiatalítja a bőrt, erősíti a hajat, valamint tisztítja a májat, és segít a magas vérnyomással küzdőknek.

Mindezek után nem is kérdés, hogy valóban egy csodaszerről van szó. Aki szeretné egészségét és erőnlétét megőrizni, a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel szintén sokat tehet önmagáért. Ebben segít kedves megrendelőinak az Interfood, ahonnan néhány kattintással egészséges ételeket rendelhet magának. Keresse weboldalunkat bizalommal!

Ez is érdekelheti

Advent, a meghitt készülődés időszaka

Az év legszebb ünnepe vitathatatlanul a karácsony, melyet az adventi időszak előz meg. A mai rohanó és elanyagiasodott világban azonban már egyre kevesebben tudják, hogy mi is az adventi ráhangolódás lényege. Hogy miért gyújtunk gyertyát, mit jelképez az égő láng, mire ad lehetőséget ez a négy hét, erről szól az Interfood e heti cikke. Érdemes…