Blog

Szűrők
articsóka

Articsóka

Ön evett már életében articsókát? Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha nem, ugyanis a legtöbb magyarnak fogalma sincs róla, hogy mi az az articsóka. Nem egy klasszikus magyar élelmiszer, hazánkban leginkább csak a gasztro oldalakon és gourmet éttermekben találkozhatunk vele. Mivel az Interfood számára mindig fontos a változatosság, most ennek a különleges növénynek a bemutatására adtuk fejünket. Lássuk, mivel állunk szemben!

Zöldség vagy gyümölcs?
Első ránézésre nehéz megállapítani, nem adja könnyen magát ez a különleges növény. Az articsóka egy virágos növény, melynek a bimbóját szokás fogyasztani. A zöldség besorolást kapta, így zöldségféleként szokás elkészíteni. Észak-Afrikában őshonos növény, ahol elsősorban zöldségként fogyasztják, de gyógynövényként is sokan használják. Európában leginkább Spanyolországban termesztik, nálunk nem igazán találkozni vele, bár volt idő, amikor dísznövényként tartotta számon a magyar kertészet.

Szúrós szár, elrettentő kinézet
Elrettentő külseje ellenére valahogyan felfedezték, hogy virágzás előtt a jókora virágbimbók fogyaszthatóak, vagyis a megvastagodott száron nőtt, fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény az, amit meg lehet enni. Nem tudjuk, ki volt az a vállalkozó szellemű egyén, akinek először jutott eszébe megenni ezeket a különös kinézetű virágbimbókat, de hálával tartozhat neki a gasztronómia.

Süssük-főzzük, blansírozzuk?
Főzni talán nem annyira érdemes, mert könnyen szétfő, de a másik két eljárás sikerrel kecsegtet. A párolás, a sütés, a blansírozás és a marinálás egyaránt megfelelő elkészítési mód ennek a különleges növénynek az esetében. Az articsóka az olasz és a mediterrán konyha jellegzetes zöldsége, az olaszok szerint csak a kicsi bimbókat érdemes választani, a nagyok nem olyan ízletesek. Íze erőteljes, ezért komolyabb fűszerezést nem is igényel, citromlével szokás nyakon önteni és fűszeres mártással tálalni.

Afrodiziákum?
Az ókori világban igazi ínyencfalatnak számított, no nem az íze miatt, hanem mert különleges vágykeltő hatást tulajdonítottak neki. Ennek valóságtartalma nem igazolódott be, de az emésztőrendszert bizonyítottan jótékonyan támogatja. Ezen kívül a fogyni vágyók csodaszere lehet, rendszeres fogyasztása elősegíti a felesleges kilók eltűnését.

Ha Ön is szívesen kóstol meg új ízeket, az Interfoodnál a legjobb helyen jár! Rendelje ebédjét házhoz tőlünk, és mi garantáljuk, hogy finomat fog ebédelni a család. Keresse bizalommal weboldalunkon hétről-hétre megújuló étlapunkat.

Ez is érdekelheti

Az időutazó somlói galuska

Letűnt korok, még felidézhető, békebeli napok, retro életérzés vagy előremutató gasztrotrend: a somlói galuskának mindegy. Bármelyik skatulyában megtalálja, sőt kiköveteli elsőségét. A somlói galuska legenda, Magyarország talán legkedveltebb édessége, világszínvonalú, turistáknak mutogatandó finomság, olyan előkelő és népszerű desszertek unokatestvére, mint az olasz tiramisu vagy az angol trifle. Csak jobb! Meghatározó tulajdonsága, hogy nem tűri, ha…