Blog

Szűrők
rebarbara

Rebarbara

Egy növény, amelyet a zöldségekhez sorolunk, mégis gyümölcsökkel vegyítve használjuk fel. Bizonyos részeiből nagyon finom sütemény, ivólé, lekvár és kompót készíthető. Levelei erősen mérgezőek, vesekövet, akár még halált is okozhatnak. Ez a különleges és nem teljesen veszélytelen növény a rebarbara. Hazánkban kevésbé ismert, ezért az Interfood utánajárt, mit érdemes tudni róla. Tartson velünk, ismerjen meg egy új alapanyagot!

A növény bemutatása
A rebarbara egy évelő növény, ami vastag levélnyelet és hatalmas leveleket növeszt, idővel jókora bokorrá fejlődik. Levélnyelei pirosak, melyeket hámozva lehet fogyasztani. Szereti a napos és tápanyagban gazdag földet, ha hagyják, virágot is növeszt, de ha fogyasztásra szánjuk, nem érdemes megvárni, amíg kivirágzik, mert a virág növesztése elvonja a tápanyagot a növénytől.

Melyik része használható?
A rebarbara levele tehát mérgező, így az semmiképpen nem alkalmas emberi fogyasztásra. A vastag levélnyelek viszont igen, amelyeket a növény tövéről letörve és megpucolva lehet felhasználni. Akkor jó, ha friss, ropogós, nedvességben gazdag. Nyersen is megkóstolhatjuk, fanyar ízt fogunk tapasztalni. Tavasszal van szezonja, akkor érdemes beszerezni.

Ha jól használjuk, kifejezetten egészséges
A rebarbara magas víztartalmú növény, ezért segít a szervezetnek a megfelelő vízháztartás fenntartásában. Magas az antioxidáns hatása, és kiváló élelmi rost forrás. Sok benne a B-vitamin, magas az A-, C-, E-, K-vitamin tartalma, valamint gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a kálium, a cink és a vas.

Mit készítsünk belőle?
Szörpöt, kompótot, süteményt, gyümölcslevest, lekvárt, szószt, chutney-t vagy smoothie-t, de ízesíthetjük vele limonádénkat is. Nagyon jól illik hozzá a földieper, a fahéj, a gyömbér és a vanília.

Mire vigyázzunk?
A rebarbara nagyon könnyen szétfő, ezért csak kis ideig főzzük, éppen csak hogy meg tudjon puhulni. Fanyar íze miatt logikus lenne sok cukrot hozzáadni, de csak óvatosan a cukorral, mert ha túlcukrozzuk, ellenkező hatást érünk el vele.

Ön is kedvet kapott a kipróbálásához? Ne habozzon, irány a helyi zöldséges, hátha szerencsével jár, és éppen árulnak rebarbarát, hiszen most van szezonja. Ha pedig sikerül vennie, de aggódik a holnapi ebéd miatt, mi tudjuk a megoldást. Az Interfoodra minden háziasszony számíthat!

Ez is érdekelheti

Léböjt: igaz vagy hamis?

Fogyj! Méregteleníts! Érd el a bikinialakot (vajon mit is jelent ez valójában?)! Szabadulj meg az ünnepek után felszedett kilóktól! Böjtölj a testi/lelki tisztaságért! Íme az 1, 3, 5 napos, 1 hetes, 1 hónapos csodamódszer! Szlogenek és felszólítások tavasszal, nyáron, ősszel, télen, és tavasszal… Egész évben. A sok tanács, praktika, tudományos és áltudományos megállapítás között nehéz…