Blog

Szűrők
bogyós gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök II.

Aki olvasta bogyós gyümölcsökkel foglalkozó cikkünk első részét, az bizonyára sok mindent megtudott az eperről, a málnáról, az áfonyáról és az egresről. Jól ismert és népszerű bogyós gyümölcsök ezek, most viszont a kevésbé elterjedt társaik következnek. Az Interfood ezen a héten a szeder, a josta, és a ribizli nyomába ered. Tartson Ön is velünk, hogy megtudja, miért érdemes őket vadászni a piacon!

Szeder
A szedret egyes vidékeken fekete málnának nevezik, noha nem sok köze van a málnához. Íze és színe erőteljes, jól be is fog mindent, amihez hozzáér a leve. Éretlenül rendkívül fanyar, de ha megérett, szép nagy gyümölcsök találhatóak a szúrós ágakon. Létezik tüskétlen szeder is, melyet úgy nemesítettek. A szeder minden része erős antioxidáns hatású, nem csak gyümölcsét érdemes fogyasztani, hanem a leveléből készült teát is. Szintén erős a baktériumölő hatása, és a benne található nagy mennyiségű csersavnak köszönhetően védi a hajszálereket a megbetegedésektől. A szederbokor kedveli a napos helyet, szárazabb nyarakon öntözést igényel. Kúszónövény lévén gondoskodni kell a megfelelő kitámasztásáról és a felfuttatásról.

Josta
A jostáról sokan úgy tartják, hogy a fekete ribizli és az egres házasításából keletkezett, erre utal maga a neve is, mely a fekete ribizli és az egres német elnevezésének első szótagja összeolvasva: Johannisbeere és Stachelbeere – josta. Az igazság azonban az, hogy Németországban valóban mesterségesen állították elő, de számos lépésben történt a keresztezés, mire megfelelő gyümölcs keletkezett végeredményül. Íze emlékeztet mindkét ősére, de a fekete ribizli erőteljes fanyarsága nélkül, és kissé áfonyaszerű utóízétől lesz különösen kellemes ez a kis bogyós gyümölcs. Magas a C-vitamin tartalma, ezért mindenkinek javasolt a fogyasztása. Sietni kell vele, hiszen csak a meleg nyári hónapokban érik.

Ribizli
Ribizli vagy ribiszke. Ha ribizli, akkor fehér, piros (pontosabban vörös) és fekete fajtáról beszélhetünk. A fekete ribizli íze nagyon karakteres, míg a vörös fajta sokkal enyhébb ízű. A fehér és a vörös színű ízben szinte azonos, mindkettő savanyú és kissé fanyar, de nagyon ízletes kis bogyók sokasága. A bokrok fürtvirágzatot hoznak, azokból alakul ki a fürtszerűen elhelyezkedő bogyók összessége. Tele van vitaminnal, segít a rák megelőzésében, vízhajtó hatású és méregtelenít.

Ha Önnek is fontos az egészsége, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és ügyeljen rá, hogy mindig változatosan étkezzen. Ha ez túl nagy feladatnak tűnik, ne essen kétségbe, sokszor a legegyszerűbb megoldás a legnagyszerűbb. Rendelje házhoz ebédjét, az Interfood a kapujáig viszi ételét!

Ez is érdekelheti

borsoleves

Kikeletidéző színvarázs: tavaszi zöldborsóleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…