Blog

Szűrők

Csülök pékné módra, hagymás tört zeller

Sokan azt gondolják, hogy ez egy klasszikus magyar étel, igazi hungarikum, amelyet kis hazánkban találták fel, és biztosan valamilyen kenyértésztában sült sertéshúsról lehet szó. Az igazság azonban az, hogy ennek az ízletes ételnek semmi köze a kenyérhez, és nem is Magyarországról származik, hanem meglepő módon Franciaországból. Azért meglepő, mert a franciákat többnyire úgy képzeljük el, hogy valamilyen könnyű salátát, esetleg halat ebédelnek – természetesen az elmaradhatatlan borral –, nem pedig egy ilyen zsíros, nehéz ételt. Ebből is látszik, hogy a sztereotípiák mennyire félre tudják vezetni az embert. Bizony, a francia konyha is erőszeretettel használ sertéshúst, és bizony, a francia pékek (péknék) is farkaséhesek lehettek, amikor eszükbe jutott a csülköt a kemencébe tenni.

Miután kisültek a kenyerek, a csülköt zsírral kikent tálban behelyezték a forró kemencébe, és sülés közben időnként pecsenyelével locsolták meg, hogy ne száradjon ki. A hús külső kérge megpirult, míg a belseje finom puha és omlós maradt. Ma már persze nagyon kevés az olyan étterem és háztartás, ahol el tudják így készíteni, nem jellemző már a fatüzelésű kemence. Éppen ez lehet az oka annak, hogy ez az étel is átalakult az idők során, alkalmazkodva a mai életmódhoz. A kemencét felváltotta a tűzhely és a pataki tál, sok helyen pecsenyelé helyett sörrel locsolják meg a húst, és olyan hely is akad, ahol előkerül a kenyértészta, mert abba rejtik a megfőtt húst.
Ha otthon szeretnénk nekifogni az elkészítésének, akkor ne spóroljunk az idővel. Ez az étel ugyanis nem kíván sok tennivalót, nem is nehéz, de meglehetősen időigényes. Először ki kell választanunk a megfelelő csülköt, ami nem sózott és nem füstölt. Ezt meg kell főzni egész borssal, babérlevéllel, sóval, vöröshagymával és fokhagymával gazdagon megszórt vízben. A csülök órákon át fő, mire megpuhul, akkor van kész, ha a benne lévő csont már lazán mozog a húsban. Ezt követően a húst kivesszük a léből, keresünk egy sütésálló tálat, vastagon kizsírozzuk, beletesszük a felszeletelt burgonyát, amit enyhén megsózunk, majd megszórjuk vöröshagymával, és ráhelyezzük a húst. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a krumpli megpuhul. Időközben a főzőlevével meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki a hús, és a krumpli is finom szaftos legyen.

Igen ám, de mit tegyen, aki fogyókúrázik, vagy éppen paleo étrenden van, mégis szeretné megkóstolni? Van remény számukra is, mert az Interfood ételfutár elkészíti Önöknek olyan hozzávalókból, amelyeket bátran fogyaszthat mindenki. A hús a paleo diéta követői számára is megengedett, de mivel a krumpli nem, helyette ízletes hagymás tört zellert kínálunk köretnek. Kóstolja meg, nem fogja megbánni!

Ez is érdekelheti

borsoleves

Kikeletidéző színvarázs: tavaszi zöldborsóleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…