Blog

Szűrők
Vicces szilveszteri szokások a világ számos pontjáról

Vicces szilveszteri szokások a világ számos pontjáról

A szilveszter a világ számos pontján az ünneplés, a jókedv, a vidámság és a nevetés ünnepe. Elengedjük az elmúlt évet, és vidáman, örömmel köszöntjük az újat, amitől mindenki csupa jó dolgot vár. Bőség, termékenység, szerencse, egészség – ezekért áhítozunk éjféltájban, a sült malaccal, lencsével és pezsgővel rakott asztal mellett. Vannak országok, ahol az újévköszöntés és a mókázás egészen fura szokásokkal jár együtt. Nézzünk közülük néhányat!

Dánia
Mit szólna hozzá, ha a legjobb barátnője éjfélkor az ajtója előtt elkezdené összetörni a cserepeket, tányérokat, poharakat? Egész biztosan meglepődne rajta mindenki, kivéve azok, akik Dániában élnek. Ott ugyanis ez a szokás, az emberek törött edényekkel hozzák meg a barátaik szerencséjét.

Dél-Afrika
Megunta régi bútorait, tévéjét, vasalóját? A legjobb módja annak, hogy megszabaduljon tőlük az, ha szilveszter éjjelén kidobja őket az ablakon. Közben el ne felejtsen kiabálni, hiszen valakinek a fejére eshet! Nem, ez nem vicc, Dél-Afrikában tényleg így köszöntik az újévet. Bele sem merünk gondolni, hogy mi történhet, ha túl sok fogy az este folyamán az alkoholból.

Oroszország
Az orosz embereknek számos fura szokásuk van, a legjellegzetesebb szilveszteri rituáléjuk is ilyen. Vágyaikat és kívánságaikat leírják egy papírra, majd elégetik. A keletkezett hamut az éjfélkor ivott pezsgőbe szórják és megisszák. Csak nehogy valaki másét igyák meg, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek!

Dél-Amerika
Kétségkívül fontos az ünnepi öltözet kiválasztása, de gondolta volna, hogy van olyan hely a világon, ahol még a szilveszterkor viselt fehérnemű színe sem mindegy? Aki biztosra akar menni, annak mindent meg kell tenni a jövő évi szerencse érdekében. Aki szerelemre vágyik, annak piros színű alsóneműt kell viselnie, aki pedig egy jó adag szerencsét óhajt, annak élénksárga színűt.

Észtország
Észtországban nagy hangsúlyt kap az evés, hitük szerint, ha sokat esznek az év utolsó napján, a következő évben sosem kell majd éhezniük. Ez idáig rendben is van, de a sok evés a múltban konkrétan tizenkét fogást jelentett. Mára lecsökkent hétre, de azért ez is komoly mennyiség, főleg ha belegondolunk, hogy azt valakinek el is kell készítenie.

Ha szilveszter napján nem szeretné magát úgy érezni, mint a szerencsétlen észt asszonyok, akik egész nap a konyhában állnak, törje meg a szokást, és rendelje meg az ünnepléshez szükséges fogásokat az Interfood.hu-tól. Töltse pihenéssel, kikapcsolódással, számvetéssel az óév utolsó napját és engedjen teret minden újnak, ami feltölti! Boldog Új Évet kívánunk!

Ez is érdekelheti

liba comb a tányéron

Éljen a Márton-napi libasült!

Márton napját úgy ünnepeljük, ahogy azt a magyar hagyományok megkövetelik – nagy családi ebédekkel, sok beszélgetéssel és jó borral. Aminek feltétlenül muszáj ilyenkor az asztalra kerülnie, az az igazi libasült és a párolt lilakáposzta. De vajon mi a titka a tökéletes libasültnek, és egyáltalán miért kell ilyenkor libát fogyasztani? Tartson velünk, ha Önt is régóta…